U obećavajućem smjeru

U FOKUSU HNK Rijeka radi na ostanku dvojice igrača: Čekajući potpise Čolaka i Prskala

Denis Frančišković

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

RIJEKA – Napadač Antonio Mirko Čolak i trenutno drugi vratar Andrej Prskalo dva su igrača koja su posljednjih dana u fokusu riječkog nogometnog prvoligaša, odnosno dvojca Juričić – Mance zaduženog za ovu problematiku. Čolaku ugovor o posudbi ističe 30. lipnja, a Prskalu petnaest dana ranije i još uvijek nije poznat epilog pregovora. Ali po onom što dopire s Rujevice, može se čuti da se sve kreće u obećavajućem smjeru, obojica igrača i ubuduće će vrlo vjerojatno braniti boje Rijeke. No, nikad se ne zna…Velik posao napravljen je dogovorom s Alexanderom Gorgonom koji je potpisao četverogodišnji ugovor, a isti je ponuđen i Prskalu. Njemu je očekivano ostavljen »time-out« i čeka se potvrdna odluka vratara koji je također na neki način također zadužio klub i najtrofejniji je Rijekin igrač. Nije tajna da 32-godišnji Prskalo prije svega želi braniti ili sklopiti neki bolji ugovor u ovim godinama, ali i da se Simon Sluga u posljednje vrijeme profilirao u čuvara mreže kojem je narasla vrijednost i koji je na meti nekih otočkih klubova.




Petar Mamić, lijevi bek Rijeke i mladi hrvatski reprezentativac, neće na Europsko prvenstvo za igrače do 21 godine. Nije tako odlučio izbornik Nenad Gračan već sam igrač koji je otkazao eurosmotru zbog ozljede koja ga muči duže vrijeme. Upala pubične kosti mučila je Mamića i u završnici zahtjevne sezone, ali igrač nije posustajao, a sada je kako ističe, vidjevši da ne mu se stanje ne poboljšava, donio jedinu razumnu odluku.



Situacija je takva da Rijeka u ovom trenutku ima dva jako dobra vratara i još trojicu pod ugovorom ili na posudbama (Pandur, Nevistić, Nwolokor), ali ona bi se u trenutku mogla i preokrenuti. Posebno se to odnosi na mogući odlazak Sluge, a nepotpisivanjem ugovora od strane Prskala, prva momčad bi se našla u dijametralno suprotnoj situaciji. Pandur i Nevistić veliki su potencijali i budućnost kluba, no izlazak u Europu sigurno bi predstavljao »dvosjekli mač« s tako mladim vratarima bez dovoljno međunarodnog iskustva. Stoga bi ostanak Prskala bio višestruki dobitak, prije svega za prvu momčad, ali i budući rad s nadarenim čuvarima mreže. A možda bi se Prskala moglo vidjeti i na nekoj drugoj funkciji u klubu ili u Omladinskoj školi…I oko Čolakovog ostanka očekuje se pozitivan rasplet. Drugi strijelac »bijelih« ove sezone ne krije želju za ostankom na Rujevici, ali naravno najviše se u ovoj priči pita Hoffenheim. Sve izglednija izgleda opcija o obnovi Čolakove posudbe na još jednu sezonu ili pronalazak nekog kombiniranog modaliteta suradnje, budući da je odšteta od milijun eura u ovom trenutku prevelika za većinu najbolje stojećih hrvatskih klubova.Priprema »bijelih« počinju 17. lipnja, po običaju bit će odrađene u tradicionaloj bazi u Kranjskoj Gori, uz kratke izlete u Fužine i Vrata. Tek tijekom ljeta treba očekivati da se više zakotrlja priča o mogućim odlascima. Oni će naravno diktirati i eventulane dolaske. Izlazak na euro scenu bit već u kolovozu velik izazov za »bijele« koji su na neki način i ostali dužnici od prošle godine kad su neočekivano rano ispali od norveških autsajdera. A Europa osim izloga nudi i novac.