Pouzdani vratar

SIMON SLUGA O NOVOM UGOVORU ‘Odigrat ću još puno utakmica za Rijeku, nigdje mi se ne žuri’

Orlando Rivetti

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

Nidje mi se ne žuri. Puno sam lutao u karijeri, od Juvetusa i Verone do Spezije i zagrebačke Lokomotive, sada sam zaista zadovoljan. I na način na koji smo se brzo dogovorili. Bilo je lako, jer su moji i klupski interesi isti – kaže Sluga



RIJEKA Čudne su biljke vratari… Usamljeni na prostoru koji im ponekad izgleda širok kao aerodromska pista. Slava im je jedan bljesak, tuga i krivnja vječna… Pamte im se uglavnom pogreške. Zbog toga su jedinstveni, čvrsti karakteri. Samouvjereni Simom Sluga, Porečanin, bio je vjerojatno najbolji vraar HNL-a, poglavito nastavka sezone. Svojim je obranama donosio samopouzdanje suigračima. Povjerenje je bilo obostrano… Sjajna sezona akrualizirala je priču o njegovu odlasku, zanimanju inozemnih klubova. Možda i krene u neku novu avanturu, ali zasad je učvrstio svoju vezu s – »Rijekom«. Produljio ugovor na još tri godine! Nakon Pavelića i Velkovskog, stigi su iz Beča i Skoplja, i Slugin potpis. Što to znači…


– Da imam ugovor s »Rijekom« još tri godine. Znači da sam sretan čovjek, da je »Rijeka« ostvarenje svih mojih dječačkih snova. Kada sam kao dijete iz Poreča otišao u Zagreb za svojim snovima…


Pričalo se o odlasku, o zanimanju engleskih klubova za vaš angažman?




– Znam toliko koliko pročitam u novinama. Ne znam ništa drugo, niti sam previše zainteresiran za odlazak. Naravno, ako klub dobije konkertnu ponudu, sjest ćemo, razgovarati i vidjeti koje je najbolje rješenje za »Rijeku« i mene. Nitko me još uvijek nije zvao, a prijelazni rok još nije počeo. Kalkulacija i špekulacja je uvijek bilo i bit će. Draž prijelaznog roka.


Sudbina 


»Rijeka« do daljnjega?


– Upravo tako. Nadam se da ću odigrati još puno utakmica za »Rijeku«, nigdje mi se ne žuri. Puno sam lutao okolo u karijeri, od »Juvetusa« i Verone do »Spezije« i zagrebačke »Lokomotive«, sada sam zaista zadovoljan. I na način na koji smo se brzo dogovorili. Bilo je lako, jer su moji i klupski interesi isti… Želja je bila obostrana. Uživam u Poreču i čekam početak priprema i nove europske izazove. Ako jednog dana dođe ponuda… Kući sam i ništa mi ne nedostae.


Sezona je bila uspješna. Možda vaša najbolja, jer odradili ste veliki posao, imali sjajnih utakmica?


– U Europi smo se borili za Ligu prvaka, pa za skupnu fazu Europske lige, bio sam na vratima. Kada sve zbrojim, bila je zaista najbolja i najznačajnija sezone moje karijere. A počeo sam braniti prije 15 godina… »Rijeka« je prekrasna priča. Ponosan sam. Na ekipu i navjače, fenomenalan ambijent na Rujevici na kojem nam si zavide…


Ostaje pirejski ožiljak na Karaiskakisu, primljeni pogodak u sudačkom vremenu nakon velikog broja čudesnih obrana protiv »Olympiakosa«?


– Bili smo pred nečim velikim, u onom trenutku neočekivanim rezultatom, ali to je nogomet. U jesenskom dijelu sezone gubili smo neke utakmice na domaćem terenu, sudbina je tako htjela.


Proljeće je bilo veličanstveno. Bili ste najuspješnija momčad u 16 odigranh kola?


– Okrunili smo sve pobjedom i dobrom igrom protiv »Hajduka«, pokazali moć. U najavi nastavka prvenstva imao sam dobar osjećaj, nije me prevario. Postali smo momčad, jaki i nepobjedivi na Rujevici. Dobro, mogli smo kroz cijelu sezonu i bolje, ali nemojmo tražiti dlaku u jajetu, s obzirom na sve probleme koje smo imali. Nitko nam nije ništa darovao. Niti želimo ničije darove… Kada podvučemo crtu imamo razloga za zadovoljstvo.


Ambicije 


Ostaje žal za titulom?


– Druga priča, ali valja analizirati prvi dio sezone, tražiti razloge zaostatka u bodovima za »Dinamom«. Ali iz problema smo izašli jači što se vidjelo u proljetnom nastavku.


Iduće sezone opet u lov na naslov?


– Novo vodstvo kluba, nakon dolaska Miškovića, visoko je postavilo letvicu ambicija. Ne vidim razloga da se opet ne borimo za naslov. Napredovati se može samo uz visoko postavljene ciljeve. »Rijeka« je primjer… Struka »Rijeke« pokazala je da zna svoj posao.


Najljepši trenutak sezone?


– Bilo je toga… Ali na prvom mjstu stavljam onu utakmicu protiv Salzburga kada smo na Rujevici odigrali 0:0 i izboril sljedeći krug kvalifkacija za Ligu prvaka i osigurali Europsku ligu. Nakon što je bilo puno odlazaka, ali i skeptika oko nas… Pa pobjeda nad »Dinamom« u Maksimiru.


Što biste htjeli izbrisati?


– Ništa. Poraz nije tragedija, nego samo dobra lekcija… Ponekad poraz više znači od sretne pobjede.


Prskalo je u šampionskoj sezoni bio jedan od najboljh igrača, konkurent i prijatelj?


– Znamo se dugo. Uvijek podrška jedan drugome, bez obzira na to tko je u tom trenutku na vratima. To je najmanji problem trenera.


Buffon, vaš idol, s kojim ste i trenirali u »Juventusu«, oprostio se?


– Na žalost, da. Svijet je ostao bez velikog uzora, neka mu, bilo što radio, bude dobro u nogometnom svijetu. Zdvralja prije svega. Ostalo će si sam napraviti.