Proljetna Rijeka

Rožman je u Galoviću dobio pojačanje, ali otkrivamo zašto ipak još ne može biti spokojan

Denis Frančišković

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Prijelazni rok je u punom jeku, a na Rujevici je za prihvatljivu cijenu sve na prodaju. Acosty i Čolak prvi bi mogli dignuti sidro. U drugom redu mogućih odlazaka su Halilović, Puljić, Lončar, Pavičić...



RIJEKA – Nino Galović, nekadašnji kapetan Splita i Dinamo Minska, koji se u posljednje vrijeme nije naigrao u japanskom Sagan Tosumu, zasad je jedino zvučnije zimsko pojačanje nogometaša Rijeke. Ali i igrač s kojim je, vjeruju na Rujevici, riješen i krucijalni problem zimskog prijelaznog roka.


Stoper je bio prioritet za momčad »bijelih« nakon velikog »pospremanja« zadnje linije u povijest. I trener Simon Rožman zasad može biti polovično zadovoljan s obzirom na to da je priželjkivano pojačanje dobio na vrijeme, no još uvijek ne može biti spokojan, prijelazni rok je u punom jeku, a na Rujevici je za prihvatljivu cijenu sve na prodaju.


Acosty i Čolak prvi bi mogli »dignuti sidro«, a odmah iza njih u drugom redu mogućih odlazaka su Halilović, Puljić, Lončar, Pavičić… No, izuzev Halilovića riječ je o igračima koji su jako malo igrali ove polusezone, a samim tim spletom okolnosti »sklonjeni« su iz izloga.




No, Rijekina okosnica momčadi i dalje je na čvrstim temeljima. Uz Prskala i Tomečaka, kao dva straosjedioca iz trofejne generacije, kostur momčadi od devet igrača i dalje datira iz sezone 2017./18., a još ga čine Escoval, Raspopović, Capan, Pavičić, Gorgon, Acosty, Puljić i Čolak.


Naravno, »bijeli« su više izgubili nego dobili posljednja dva mjeseca, dva prvotimca Župarića i Kvržića bit će teško nadoknaditi, a dodatnim odlaskom Punčeca i Mamića zadnja linija doživjela je »tektonske poremećaje«.


Krenimo redom. Vratarska pozicija dobro je popunjena iskusnim Prskalom i mladim dvojcem iz pričuve Pandurom i Nwolokorom od kojih će jedan sasvim sigurno na posudbu. Dugo su ove polusezone obojica bila u zapisnicima utakmica kao rezerve s tim da je Pandur tek jednom silom (ne)prilika dobio prigodu stati među vratnice protiv Varaždina.


Forsiranje Smolčića


Tomečak napokon može odahnuti, po svemu sudeći vraća se na mjesto desnog beka gdje mu za vratom i dalje puše Raspopović koji pak može odigrati i ofenzivnije. Ali i na lijevom krilu u jednom od Rožmanovih eksperimenata. Smolčić se ustalio na lijevom beku i dojam je da je zadobio trenerovo povjerenje.


Nakon početnih slabijih izdanja sasvim je korektno odigrao posljednje utakmice prošle godine i nema sumnje da je jedan od igrača koji će se i dalje forsirati na problematičnoj poziciji. Kvalitetnije rješenje na tom mjestu zasad nije pronađeno, ali je povučen potez koji se mogao i ranije očekivati.


Štefulj, koji je bio solidan u ljetnim pripremama, vraćen je s posudbe iz Varaždina i svakako će zaoštriti konkurenciju Smolčiću. No, riječ je o dva poprilično različita profila igrača, po brzini, ali i rješavanju obrambenim zadaća.


Par središnjih braniča tražit će se između Galovića, Escovala, Velkovskog i Čelikovića koji bi u sadašnjoj situaciji čak mogao i ostati s prvom momčadi. Galović je zbog iskustva i referenci svakako u prednosti, od njega se očekuje da preuzme lidersku ulogu u posljednjoj »crti obrane« ispred Prskala i vrati Rijekinoj obrani staru prepoznatljivost.


Escoval se opet vratio u staru formu i zasad bi mogao biti prvi Rožmanov izbor u formiranju stoperskog dvojca. Tu je odmah i Velkovski koji je jako dugo u drugom planu, ali i pod imperativom da se nametne ovog proljeća. Njegovo neigranje za Rijeku i igranje za reprezentaciju donijelo je puno frustracija posljednjih godinu i pol na Rujevici…


Ponavljana orijentacija


Rijeka je dobro pokrivena na mjestima zadnjih veznih igrača, što defenzivaca (Capan, Lepinjica), što ofenzivaca (Pavičić, Halilović, Lončar) i Rožman tu poprilično može rotirati i prilagođavati igru protivniku. Uz to Pavičić i Lončar su igrači koji se dobro mogu koristiti na mjestima »polušpice« i lijevog krila.


Ne bude li odlazaka krilne pozicije rezervirane su za Acostyja, Gorgona i Murića, također s mogućnošću rotacija, dok je središte isturene veze ono za »svjetionika« Andrijaševića. Čolak je i dalje prvo napadačko rješenje, dok Puljić čeka svoju prigodu.


U cijeloj priči svi ove zime kreću od nule, no svakako ne treba zaboraviti niti dosadašnje zasluge pojedinaca. Acosty, Halilović, Čolak i Andrijašević svakako su bili dobitnici jeseni, a Velkovski, Puljić i Pavičić oni koji su pali u zaostatak i drugi plan te od kojih se očekuje da se nametnu Rožmanu.


Osim Galovića od kojeg se očekuje da preuzme ulogu vođe, važan forte i štih Rijekinioj momčadi trebali bi dati i mladi. To je još jednom po tko zna koji put proklamirana orijentacija od 2018. i starteškog plana »bijelih« da se konačno dokaže »generacija preokreta«. Smolčić i Lepinjica i donekle Pandur već su jednim dijelom iskoristili svoju šansu, a isto se očekuje od i od Vuka, Štefulja, Čelikovića, Libera, Brauta i Bilića.


Naravno, to je samo sadašnji prikaz onog s čime Rijeka raspolaže uz brojnu mladost na posudbi (Ristovski, Nevistić, Mitrović, I. Smolčić, Turčin…). Dosta toga vjerojatno će diktirati i eventulani odlasci, ali svi su oni zasad nepoznanica i svedeni na gole zakone ponude i potražnje. Rijeka nema novaca za skupa pojačanja, Rožman od solidnog kadra mora izbrusiti proljetnu Rijeku dostojnu izlaska na euro scenu.


Rijeka na proljeće


PRSKALOTOMEČAKGALOVIĆESCOVALH. SMOLČIĆHALILOVIĆPAVIČIĆACOSTYANDRIJAŠEVIĆGORGONČOLAK

Ri-mercato


DOŠLI


Nino Galović (Sagan Tosum)Daniel Štefulj (Varaždin)Jasmin Čelković (Zrinjski)Mario Pavelić (Sarpsborg)

OTIŠLI


Dario Župarić (Portland T.)Petar Mamić (?)Lorenco Šimić (?)Zoran Kvržić (Kayserispor)Roberto Punčec (Kansas C.)Mario Pavelić (?)

MOGUĆI ODLASCI


Maxwell AcostyAntonio ČolakStjepan LončarTibor HalilovićJakov Puljić

MOGUĆE POSUDBE


Ivor PandurDavid NwolokorJasmin Čeliković