Fausto Budicin

Rijeka je velik favorit protiv Istre 1961 koja se još uvijek traži…

Denis Frančišković

Fausto Budicin/Foto Arhiva NL

Fausto Budicin/Foto Arhiva NL

Mislim da će se Puljani postaviti u čvrsti blok i malo više igrati na kontru i polukontru i Rijeci malo prepustiti inicijativu. Istru u posljednje vrijeme i nisam previše gledao jer vidim da su promijenili dosta igrača pa je sve to teško i »pohvatati«. Treneru Krunoslavu Renduliću sigurno nije lako - kaže bivši igrač Rijeke i Istre 1961

RIJEKA Nogometaši Rijeke povezat će dvije prvenstvene utakmice u terminu radnog dana. Nakon gostovanja kod Rudeša prošlog petka (2:4), ovog petka na Rujevici će u susjedskom derbiju odmjeriti snage s Istrom 1961. Rijeku i Istru 1961 povezuje puno toga, od trenera Elvisa Scorije koji je bio na klupi oba kluba pa do brojnih igrača koji su branili boje i »bijelih« i »zeleno-žutih«. Dovoljno je spomenuti neke, Robert Lisjak, Vanja Iveša, Andro Švrljuga, Manauel Pamić, Siniša Linić, Dragan Tadić, Josip Jerneić, Sandi Križman, Ivan Kurtović, Sandi Dobrić… I Fausto Budicin, nekad i kapetan obaju klubova, sada sve uspješniji na kormilu pionira Rijeke u Prvoj HNL.Rođeni Puljanin (1981.) u Istri je igrao od 1999 do 2002., u Rijeci od 2005. do 2011., nakon toga opet u redovima Puljana od 2011. do 2014. nakon čega se još dvije sezone okušao u drugoj momčadi Rijeke, objesio kopačke o klin i krenuo u trenerske vode.

– Istina, ti susreti uvijek nose određeni naboj, a i navijači imaju sličan mentalitet. No, u posljednje vrijeme u rezultatskom smislu nema toliko velikog naboja. Rijeka je dosta jača od Istre, a rezultati posljednjih godina i nisu bili toliko neizvjesni – kaže Budicin.


– U Istri sada igrju većinom stranci kojima najprije treba malo objasniti gdje su došli, kako diše klub da pokušaju naći neki identitet s njim. Kad to shvate onda će možda doći i bolji rezultati. U Istri bi trebali više poraditi na simbiozi navijača i kluba. Koliko vidim, ne dišu zajedno…


Igor i Kruno


Osim navijačkog, uvijek je bilo i igračkog naboja. Poglavito kada je toliki broj igrača prošao kroz redove oba kluba. No, Budicin ne pamti baš takve dane u svojoj karijeri…




– Kako je bilo u moje vrijeme? Među nama igračima nije bilo ništa ekstra. Da budem iskren, ne bih mogao niti izvojiti neku utakmicu kao posebnu. Postao sam dosta zaboravan u posljednje vrijeme, ha, ha, ha… – dodaje Budicin.


Zato se jako dobro sjeća da je igrao protiv Igora Bišćana, sadašnjeg kormilara Riječana.


– Protiv Bišćana sam igrao i bio je odličan igrač. Napravio je i veliku karijeru. Postaje i sve bolji trener, a kamo sreće da postane i bolji trener nego igrač. Je li bilo iskrica? Pa i nije, igramo daleko jedan od drugoga, ha, ha, ha…


U posljednjoj utakmici na Rujevici gosti su iznenadili i u pravoj golijadi izborili remi (3:3), bili bliže pobjedi i ostavili bolji dojam.


– Gledao sam tu utakmicu. Ne pamtim kad je posljednji put neka momčad na taj način parirala Rijeci, pogotovo u prvom poluvremenu. Bila je to odlična utakmica, a Istra je u prvom dijelu bila i bolja. Navijači su mogli uživati u dobroj igri s jedne i druge strane. No, Puljani nakon te utakmice nisu održali kontinuitet igara i rezultata. Rijeka se bori za drugo mjesto, a Istra je nezavidnoj situaciji koju sigurno nisu predviđali prije sezone – ističe Budicin.


Uoči derbija svoje brige brinu i Igor Bišćan i Krunoslav Rendulić, nekad također igrač Rijeke.


– Rijeka je u ovoj utakmici velik favorit, Istra se još traži, gosti su u situaciji kad im svaki bod jako puno vrijedi. Mislim da će se Puljani postaviti u čvrsti blok i malo više igrati na kontru i polukontru i Rijeci malo prepustiti inicijativu. Istru u posljednje vrijeme i nisam previše gledao jer vidim da su promijenili dosta igrača pa je sve to teško i »pohvatati«. Treneru Krunoslavu Renduliću sigurno nije lako. Velika je fluktuacija igrača, treba sve to ukumponirati, a vremena nema.


Bez iskoraka


Nije idealna situacija niti za Igora Bišćana. Puno igrača nema na raspolaganju, ali koliko pratim, polako se ozlijeđeni vraćaju u kadar. Vjerujem da će za petak sastaviti dobru momčad. Rijeka je imala problema u prvoj domaćoj utakmici protiv Gorice, ali kad se momčad kompletira vjerujem da će nastaviti s igrama iz prvog dijela prvenstva. Vjerujem i da će Rijeka ispuniti ciljeve koji su postavljeni za ovu sezonu – smatra Budicin.


U petak se susreću dva kluba s potpuno drugačijim ambicijama. Bodovi imaju dodanu vrijednost u borbi za vrh i donji dom ljestvice.


– Volio bih da Rijeka uđe u finale Kupa, osvoji ga i da osvoji drugo mjesto u prvenstvu. Što se tiče Istre, bit će joj teško izbjeći kvalifikacije. Volio bih da se što prije ekipiraju pa da uspiju izbjeći taj stres. Ipak, mislim da će u njihovom slučaju to biti borba do zadnjeg kola za izbjegavanje pretposljednje pozicije. U toj opasnoj zoni su Istra, Inter i Belupo, između njih će se voditi ta borba za donji dom – kaže Fausto.


Uz to, oba su kluba krenula u privatizacijskom smjeru koji se u slučaju Rijeke pokazuje daleko uspješnijim. Istra kao da još uvijek »luta« na nogometnoj karti Hrvatske.


– Vidim da novi vlasnik Istre dosta ulaže, ali nedostaje ta povezanost s navijačima, s gradom i regijom. Još nisu napravili taj iskorak, a jednom kad ga naprave, onda se možemo nadati nekoj boljoj perspektivi Istre kao kluba. U Istri općenito ne vlada neka nogometna euforija kao s ove strane Učke. Trebaju više animirati ljude oko kluba, da počnu više »živjeti« za klub i da se personificiraju s njim – zaključuje Budicin.