Provjera

Riječanima je dobro došao ogled s Balzanom: Kek raspisao natječaj za udarnu postavu!

Orlando Rivetti

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Malteški viceprvak, »Balzan«, dvanaestoga srpnja ugostit će FC »Kesla« iz Azerbajdžana u prvom pretkolu Europa League. »Rijeka« će u to doba biti još na pripremama u Kranjskoj Gori, gdje odlazi 2. srpnja. Riječani se u natjecanje Europske lige uključuju tek u trećem kolu. Tada počinje pravi vatromet, dolaze klubovi koji nisu prošli filter Lige prvaka, uključuju se oni »Rijekine« kvalitete (i jači), kluba koja je triput igrao skupnu fazu, gdje plasman ove sezone donosi zaradu od 2.92 milijuna eura.


Matjaž Kek će kazati da bi mu odgovaralo ranije krenuti u europsko natjecanje, poput »Hajduka« i »Osijeka«, ali kada je saznao da se treće mjesto neće premirati, odlučio je – napasti »Dinamo«. Trener »bijelih« se rijetko opušta, ali u svakoj šali ima pola istine…


Riječanima trebaju utakmice kako bi Kek što prije podmazao mehanizme. U sustav i sastav uklopio nove igrače i one koji su došli u zimskom prijelaznom roku. Zato je dobro došla utakmica s »Balzanom« koji je odmakao s pripremama u odnosu na »Rijeku«. Maltežani su bili tvrda kost, vidjeli smo natjecateljsku utakmicu u kojoj su gosti aktivirali taktiku »guste obrane« i brze tranzicije i natjerali Riječane na razbijanje bunkera. Minirao ga je Acosty iz zraka i srca kaznenog prostora.



Matic Črnic mogao bi napustiti Rujevicu. Jedni su uvjerenja da nije imao dovoljno »prostora« za dokazivanje, drugi da nije iskoristio svoju šansu. S obzirom na »gužvu« u prednjem dijelu momčadi, u napadu, Črnic bi mogao otići s Rujevice. Navodno je sve dogovoreno, ali ime kluba ostaje tajna. Ujedno, demantirali su na Rujevici da je Bešiktaš, kako pišu turski mediji, zainteresiran za Hebera. Nakon što su Solomon i Ajayi postali članovi Intera, a Čeliković i Vuk posuđeni Zaprešićanima, s Rujevice je još nekoliko igrača otišlo na posudbu. Ristovski i Štefulj će iduće sezone igrati za Krško, dok će Turčin igrati u dresu Širokog Brijega. Lepinjica odlazi u Zadar, a Črnko u Varaždin!


Matjaž Kek podijelio je 22 igrača u dvije momčadi, samo je Escoval (stoper) dobio 70 minuta (Velkovski je još van stroja), a napadač Dangubić preostalih dvadeset. Naravno, uz nekoliko promjena pozicija. Nije bilo Čanađije koji je dobio slobodno zbog privatnih obveza. Agresivnija i konkretnija, kompaktnija do posljednje trećine terena, završnice napada, izgledala je momčad u prvoj dionici kada su igrom dirigirali Pavičić i Grahovac. Kek zna zbog čega je tako sastavio dvije momčadi u kojoj su neki »sigurni« igrali u drugom poluvremenu, a drugi koji se bore za mjesto u momčadi počeli utakmicu. Poput Pavelića ili Božinova. Bugarski internacionalac imao je nekoliko zapaženih poteza.


Ništa se, međutim, nije promijenilo u odnosu na startne pozicije. Prva jedanaestorica i dalje bi trebala izgledati ovako: Sluga – Raspopović, Župarić, Punčec, Žuta – Grahovac, Pavičić – Acosty, Gorgon, Heber – Čolak. U »drugoj postavi« ostaju: Prskalo – Pavelić, Escoval, Velkovski, Mamić – Capan, Lončar – Kvržić, Puljić, Črnic – Božinov. Tu su Dangubić za napadačke solucije i Čanađija za pozicije u veznom redu, ako treba i na mjestu braniča…