Stoper Rijeke

ROBERTO PUNČEC ‘Soudani, Gavranović ili bilo tko na Rujevici nemaju što tražiti’

Orlando Rivetti

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Uvjeren sam da imamo kvalitetu za drugo mjesto i da ćemo ga osvojiti. Vidjet ćemo sve u nekoliko sljedećih utakmica. Ne smijemo se zadovoljavati s trećim ili četvrtim mjestom – kaže Punčec



 Varaždinac koji je svjedočio raspadu nekad moćnog Herjavčeva Varteksa u Rijeku je stigao preko – Berlina. Pet je godina, više od stotinu utakmica, odigrao Roberto Punčec za Union Berlin. Jedno vrijeme s Damirom Kreilachom, njegovim savjetnikom za »Rijekinu problematiku«. Radno mjesto – stoper. Nije igrao u kolovoškom porazu (0:2), tada su na terenu bili Elez i Župarić. Fernandes je zabio oba gola. Igrao je Punčec u uzvratu (3:1), u drugom krugu, 28. listopada, u paru sa Župarićem (dva pogotka postigao je tada Soudani, jednog Moro). Zajedno su igrali i u Osijeku, ali samo prvih šest minuta…


– Cijelu smo utakmicu morali veslati uzvodno. Nismo igrali dobro s igračem manje, ali smo na kraju ipak doveli utakmicu u neizvjesnost. Mogli smo uzeti bod, ali… Dobro iskustvo igranja s igračem manje.


Gledali ste utakmicu Dinamo – Hajduk, u kojoj su Splićani uzeli mjeru Zagrepčnima jednim jedinim udarcem, nakon greške stopera?




– Hajdukovci su se dobro postavili otraga, zatvorili su sve rupe, one koje se obično otvaraju kada igraš protiv Dinama. Jedan udarac, jedan nesporazum je odlučio. Niti je Dinamo loše igrao, niti je Hajduk briljirao. Dodajmo i promašeni Gavranovićev kazneni udarac za logički zaključak da sitnice odlučuju takve utakmice.


Dobrodošla odgoda


Idemo se preseliti na Rujevicu i nedjeljni okršaj s Dinamom?


– Nismo u blistavoj formi, ali imam dojam da se nepotrebno navlače tamni oblaci zabrinutosti. Ljudima je još pred očima ona šampionska Rijeka iz prošle sezone, kada je momčad dominirala. Ekipa se promijenila, čini mi se da se na sve skupa gleda prenegativno, traže se samo negativnosti u igri. S druge strane sve je to razumljivo, stvara se nova momčad od motiviranih i kvalitetnih igrača, koja će ubrzo biti na tragu one šampionske.


Treba strpljenja…?


– Upravo tako. Znamo i možemo. Dobra je bila uvodna predstava protiv Istre 1961, došla je osječka predstava koja je pokvarila dojam. Nemojmo zaboraviti da smo igrali s igračem manje i na krumpirištu…


Za svako mjesto trener na raspolaganju ima dva igrača, sada je najvažnije uigravanje?


– Ne tražimo alibi, ne možemo se uigravati cijelu sezonu, ali činjenica je da je puno novih igrača. Moramo što prije pohvatati konce igre. Pred nama je sada veliki izazov, najbolji test – Dinamo! Vidjet ćemo gdje smo i što možemo.


Obrana naslova je nemoguća misija, Dinamo je pobjegao, osvajanje Kupa bio bi veliki uspjeh nove ekipe. Je li dobro što je polufinalna utakmica s Dinamom u Maksimiru pomaknuta na 4. travnja zbog vremenskih neprilika?


– Dobro nam je došla odgoda. Ekipa smo koja igra nogomet, teži nadigravanju… Naprimjer, nikada nisam igrao na tako lošem terenu kao što je bio onaj u Osijeku. Blato do koljena. U Maksimiru bi u srijedu bila ista situacija. Zato je odgoda u interesu nogometa i naše specifične igre. Na Rujevici igramo na tepihu. Pravo je zadovoljstvo.


Jedan derbi ste odgledali s klupe, onaj na Rujevici kada je dvaput zabio Fernandes, drugi ste bili na travnjaku…?


– Nije Dinamo na Rujevici bio toliko dominantan, koliko je odlučila Fernandesova individualna kvaliteta. Odlično smo počeli susret na Maksimiru, Acosty je zabio u otvaranju, imao sam dojam da će biti uspješno. Ali, dobili smo prvi gol, uvukla se nesigurnost i nestali smo sa scene. Sada pametnije moramo odraditi cijelu priču s Dinamom.


Čovjek za Gavranovića


Gavranović će prvi put zaigrati protiv Rijeke. Bit će vaš čovjek?


– Je! Čuvao sam Gavranovića dosta puta na treninzima, mogla bi to biti neka moja prednost. Odličan igrač, nema što, dovoljno mu je malo prostora da te kazni. Međutim, ne bojimo se da će nam napraviti dar mar. Respekt da, kao što pristupamo svakome, ali ne preveliki. Na nama je dobro odraditi fazu obrane i zauzdati Gavranovića i ostale…


Soudani je prvi strijelac HNL-a?


– Klasa za sebe. Godinama jedan od najboljih igrača HNL-a. Ali na Rujevici Soudani, Gavranović ili bilo tko nema što tražiti. Rijeka je prvak, takav će gard zauzeti, i pobijedit će tko bude bolji.


Spektakl koji treba vidjeti, u njemu uživati?


– Definitivno. Pune tribine, odlična atmosfera kakvu znaju napraviti samo navijači Rijeke, mi ćemo dati sve od sebe. Nadam se da ćemo na kraju svi uživati u vatrometu…


Može li Rijeka na kraju sezone do drugog mjesta?


– Uvjeren sam da imamo kvalitetu za drugo mjesto i da ćemo ga na kraju i osvojiti. Vidjet ćemo sve u nekoliko sljedećih utakmica. Ne smijemo se zadovoljavati s trećim ili četvrtim mjestom.