Rijeka vs. Osijek

RIJEČKI BEDEM OPET IZDRŽAO Gorgon slomio bespomoćne Osječane za povratak na treće mjesto

Denis Frančišković

Slavlje Riječana/Foto V. KARUZA

Slavlje Riječana/Foto V. KARUZA

Riječani su najnovijom, dvanaestom pobjedom preskočili Osječane i opet izbili na treće mjesto, ostavši i dalje u neizvjesnoj borbi za drugo poziciju i u lovu na Hajduk koji je gost Rujevice već 8. ožujka



RIJEKA Opet jedan, ali vrijedan! Nogometaši Rijeke ostvarili su i treću minimalnu domaću pobjedu, nakon Dinama i Slaven Belupa na Rujevici je pao i Osijek. I to u derbiju kojem bodovi vrijede dvostruko.


Riječani su najnovijom, dvanaestom pobjedom preskočili Osječane i opet izbili na treće mjesto, ostavši i dalje u neizvjesnoj borbi za drugo poziciju i u lovu na Hajduk koji je gost Rujevice već 8. ožujka.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





Ključni trenutak zbio se već na otvaranju susreta, povratnik u momčad Alexander Gorgon iskoristio je trenutak nepažnje slavonske obrane i pogodio glavom za svoj peti prvenstveni pogodak vrijedan velikog troboda u lovu na kvalifikacije Lige prvaka.


Pokušali su Osječani u posljednih petnaestak minuta doći do boda, puno toga su bacili na napad, ali po prikazanom nisu zaslužili remi.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Bili su ispod renomea momčadi koja je u proteklom kolu svladala lidera Dinamo.


Još kad su u 89. minuti ostali bez isključenog kapetana Škorića zbog grubog prekršaja nad Pavičićem, bilo je jasno da bodovi ostaju na Rujevici.


Za nove ovacije gledateljstva, vatromet i sinergiju travnjaka i tribina…


Zid ispred Pandura


Nakon poluvremena u kojem Osijek nije stvorio pravu šansu, a Rijeka izledala puno bolje, trener Ivica Kulješević odlučio je ofenzivu osvježiti sa Špoljarićem i Jugovićem, dok je vrlo brzo morao reagirati i Rožman koji je umjesto povrijeđenog Andrijaševića “u vatru” bacio Brazilca Piresa.


Igralo se s puno taktičke discipline pri čemu su gosti dobrim dijelom držali loptu u nogama, ali potpuno bezidejno pred dobro izgrađenim riječkim “zidom” ispred Pandura.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



U 71. minuti Rožman je opet morao posegnuti za zamjenom nakon što Raspopović kao i u Velikoj Gorici nije mogao nastaviti susret (leđa, grčevi?) pa u igru morao oporavljenik Pavičić.


U novonastaloj situaciji na desnog beka preselio se silom (ne)prilika Halilović. Osječani su se posljednjih petnaestak minuta više napadački orijentirali, a Rijeka vrebala priliku za kontru i novi, matni udarac. Nije ga dočekala, ali je izdržala sramežljive napade i ostvarila zacrtani cilj.


Strpljivost


Prvo poluvrijeme donijelo je bijelima minimalan, ali dragocjen kapital. U 12. minuti Raspopović je ubacio s desnog boka u srce šesnaesterca, naciljao Andrijaševića koji je u namjeri da puca loše zahvatio loptu, no za Riječane je ispalo najbolje.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Lopta je došla do Gorgona koji je trznuo glavnom i poslao je u kut Ivušića, Osijekov vratar ostao je kratak, a lopta se zakoprcala u kutu mreže – 1:0.


Rijeka se potom opredijelila za svoju igru karakterističnu u posljednjim utakmicama, igrala na kartu strpljivosti, čvrstog bloka i discipline.


Bijeli su djelovali poprilično kompaktno s brzim izletima prema najisturenijima Gorgonu i Andrijaševiću.


I tribine su osjetile da riječka mladost treba energiju, grlata podrška dobrim je dijelog prvog poluvremena davala ton Rijekinoj igri i bila dodatna injekcija samopouzdanja.



S druge strane Osječani su imali dosta loptu u nogama, ali bez puno prave ideje u igri. Kleinheisler je bio najpoduzetniji, pokušavao je osmisliti dobar dio akcija, pokušavali su crveni i preko boka preko Silve i Grezde, no jednostavno riječka je obrana na čelu s Velkovskim funkcionirala dosta sinkronizirano.


U 21. minuti Ndockyt je iz dobre pozicije otvorenog udarca tukao preko grede, a Rijeka uzvratila u 26. minuti kada je Smolčić dobro povukao kontru, a Andrijašević s 18 metara opalio pravo u naručje Ivušića.


Gosti su opasnu situaciju složili i u 36. minuti, Pandur je možda malo prerano istrčao, a Ndockyt ga lobom prebacio, no spora lopta nije predstavljala veliku opasnost za Rijekinu mrežu.



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Strijelci: 1:0 Gorgon (12′). Sudac: Duje Strukan (Split) – 6,5. Gledatelja: 5.204.


RIJEKA: Pandur 6,5, Capan 6,5 (od 80′ Galović -), Velkovski 6,5, Smolčić 6,5, Raspopović 6,5 (od 71′ Pavičić -), Halilović 6, Lepinjica 6, Lončar 6, Štefulj 6, Andrijašević 6,5 (od 58′ Pires 5,5),  Gorgon  7.


OSIJEK: Ivušić 6, Silva 5,5, Škorić 5,5, Majstorović 6, Talys 6, Kleinheisler 6, Žaper 5,5, Grezda 5,5, (od 76′ Lopa 5), Pilj 5, (od 46′ Jugović 5), Ndockyt 5,5, Mance 5 (od 46′ Špoljarić 5).