Bijeli sigurni

RABUZINOVO SUNCE Rijeka pobjedom protiv Vrbovca krenula u obranu Kupa Hrvatske

Ivana Vaupotić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Pred kraj utakmice prvo je zabio Jelić za 3:0 nakon kornera, da bi i domaćini došli do gola u 86. minuti kada je zabio Domagoj Colarić



VRBOVEC Utakmica lišena bilo kakve rezultatske neizvjesnosti Mateju Jelić i Jakovu Puljiću donijela je prve golove bijelom dresu, a Jasonu Davidsonu debitantski nastup u novom klubu. Sve u svemu, bilo je to skoro sasvim ugodno riječko poslijepodne na istoku Zagrebačke županije. Za kompletan ugođaj nedostajao je kvalitetniji teren za igru. Opet, kada se u obzir uzme količina oborina u zadnjih tjedan dana, travnjak popularnog Sajmišta bio je na podnošljivoj razini, s time da su dojam dodatno poboljšali domaći ljubitelji nogometa koji su u startu bili svjesni odnosa snaga, pa su svoju energiju uglavnom trošili na davanje podrške domaćoj momčadi i zafrkavanje.


Već u prvom napadu na utakmici njih je na noge podigala dva Antonija. Boroša je odigrao loptu u dubinu za svog imenjaka Kokota koji je s lijevog boka odmah ubacio loptu pred riječki gol. Domaće navijače dodatno je oraspoložio Leonard Žuta, koji je svoj debitantski nastup na poziciji lijevog stopera otvorio promašivanjem lopte. Srećom po »Rijeku«, Josip Colarić nije očekivao takav kiks i zakasnio je na drugu stativu, a Simon Sluga je u nastavku akcije obranio udarac u bliži kut.


Kekove reakcije


No, Vrbovčanima okupljenim na tribinama i to je bilo dovoljno za sreću i zadovoljstvo. U 7. minuti raspoloženje im podignuo domaći golman FilipJendriš sjajnom intervencijom nakon Jelićevog udarca iz blizine. Kasnije se pokazalo da je taj 23-godišnjak bio posebno nadahnut za ogled s prvakom. Da se među vratnicama nije nalazio Filip Jendriš, »Vrbovec« bi ove srijede dobio barem šest komada.





Zapravo, najbolje je spomenuti 32. minutu, kada je Puljić odlično pucao glavom nakon kornera. Riječka klupa već je skočila, a Filip Jendriš poletio je zrakom i mačjim refleksom skrenuo loptu. Ta intervencija bila je toliko fascinantna da je glavni sudac Bruno Marić u prvom prekidu igre pružio ruku mladom golmanu.


Četiri minute prije toga »Rijeka« je s(p)retno stigla u vodstvo. Florentin Matei probio se po lijevom boku i centaršutom tražio Jelića, ali golmanov brat, Nikola Jendriš, uspio je skrenuti loptu. Na njegovu žalost, samo do Puljića koji je s nekih deset metara pronašao bliži kut – 0:1.U idućim minutama tribine su najviše pažnje posvetile treneru »Rijeke« Matjažu Keku i njegovim reakcijama. Slovenski stručnjak nije bio pretjerano zadovoljan nekim potezima svojih štićenika, pa je u jednom trenutku zagalamio na Slovenščini: »Kam z to žogo pohodiš?!« Nešto kasnije, Kek nije bio zadovoljan Marićevom procjenom jednog duela pred klupom »Rijeke«.

Marić k’o skretničar


– Jeb…, ti si k’o skretničar – uzviknuo je Kek i oduševio okupljene na tribinama.


U smiraj prvog dijela na scenu je stupio Jelić. Igrala se 44. minuta kada je Charalampos Mavrias na desnom boku odigrao dupli pas s Maticom Črnicom koji je odmah uputio prizemno ubacivanje pred gol. Jelić je loše primio loptu i skoro otišao u mrtvi kut. No, ipak je uspio uputiti udarac pokraj iznenađenog Filipa Jendriša – 0:2.


Nastavak utakmice donio je već spomenuto zafrkavanje domaćih navijača. Prvo su zbijali šale na račun Žutine frizure, komentirajući da mu kosa u trku vijori kao u reklami, a zatim su se sjetili čuvene tvrdnje Ćire Blaževića da je 2:0 najopasniji rezultat za momčad koja vodi.– Ajmo, dečki! Sad su naši! Voda im je u ušima, i oni znaju kaj znači 2:0! – vikali su dobro raspoloženi Vrbovčani s tribina.

U 61. minuti Boroša je pretrčao Žutu, koji se poskliznuo, i uputio oštar udarac s ruba kaznenog prostora, no Sluga je bio na mjestu. Na suprotnoj je strani Filip Jendriš bravurozno obranio mrtve šanse Črnicu i Zoranu Kvržiću. No, u 84. minuti čak ni on nije mogao spasiti »Vrbovec«. Nakon kornera s lijeve strane Jelić je silovito utrčao u slobodan prostor na vrhu peterca, visoko skočio i glavom skrenuo loptu u mrežu – 0:3.


Domaći su, pak, dočekali svoj trenutak dvije minute kasnije. Akciju je pokrenuo doajen vrbovečkog nogometa, 40-godišnji Tihomir Bradić, proigravši na desnom krilu Matiju Dimovića, koji je odmah uputio centaršut. Riječki stoperi ostali su u raskoraku, a to je Domagoju Colariću dalo dovoljno prostora za trzaj glavom – 1:3.


———————


Nogometaši Rijeke u šesnaestini finala svladali su Vrbovec rezultatom 3:1.


Srčane domaćine prvi je probio svojim golom Jakov Puljić da bi do kraja prvog poluvremena na 2:0 povisio Matej Jelić.


U drugom poluvremenu nastavila se dominacija Rijeke, ali bijeli nikako nisu mogli zabiti, što zbog svoje nepreciznosti što zbog odličnih reakcija domaćeg vratara.


Ipak, pred kraj utakmice prvo je zabio Jelić za 3:0 nakon kornera, da bi i domaćini došli do gola u 86. minuti kada je zabio Domagoj Colarić.