Drugo poluvrijeme

Punčec pred Aberdeen nema dileme: ‘Težište igre mora biti daleko od našeg šesnaesterca’

Marko Cvijanović

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Znamo da će Aberdeen preko Cosgrovea nastojati što češće imati dubinu, jer on je najopasniji pred protivničkim vratima, tamo je u velikoj prednosti. Nije igrač koji će nas pretrčati na širokom prostoru, ali u skok igri u našem šesnaestercu može napraviti puno problema - kaže Punčec



RIJEKA – Nogometaši Rijeke  sutra od 20.45 sati igraju drugu utakmicu trećeg pretkola Europske lige. Nitko se u riječkom taboru pretjerano ne zamara činjenicom da je momčad minule nedjelje u srazu s Goricom propustila priliku sjesti na čelo prvenstvene ljestvice, u ovom je trenutku prioritet ipak plasman u play-off Europske lige.


Dogodilo se to što se dogodilo, igrali smo u bitno izmijenjenom sastavu u kojem nikad prije nismo igrali, a pitanje je hoćemo li ikad više. S druge strane, Gorica je za nas uvijek neugodan protivnik. Dakle, poklopilo se više faktora, ali i uoči te utakmice svjesno smo postavili prioritete.


U ovom nam je trenutku ipak puno važnija bila uzvratna utakmica protiv Aberdeena – kaže Roberto Punčec, jedini prvotimac riječkoga prvoligaša koji je u dosadašnjem dijelu sezone upisao maksimalnu minutažu.




– Umor? Nisam umoran, tek je početak sezone, trebali bismo još uvijek svi biti svježi. U redu, normalno je da poslije utakmice osjetiš umor, ali ništa strašno. Dobro se osjećam na terenu, vjerujem da će tako biti i u utakmicama što slijede.


Skok igra


Pogotovo je bitno da tako bude sutra na travnjaku stadiona Pittodrie. Roberto je u svakom slučaju u prvoj utakmici s Aberdeenom ispunio očekivanja upečatljivim izdanjem u paru s Darijom Župarićem. Snažni i stasiti napadač škotske momčadi Sam Cosgrove, o kojem su uoči susreta pričali bajke, baš se i nije naigrao na Rujevici.


– Možda nije došao do izražaja, ali je jako neugdan za čuvanje. Da, svi su pričali da nismo imali izgubljeni duel… Dobro, sigurno ih je bilo, ali smo u globalu napravili odličan posao. Općenito govoreći, nije normalno da dobiješ svaki duel i skok, uostalom nekad treba procijeniti treba li uopće ići u svaki duel s takvim napadačima i ima li smislati remplati se… Pogotovo u dijelu terena u kojem se ne bi trebalo dogoditi ništa opasno. Katkad nije loše pustiti ga da primi loptu i zatvoriti dubinu ili paziti na loptu koju odigrava glavom u skoku. Naravno da je najbolje dobiti svaki duel, ali neki je put bitnija ta druga lopta.


Punčec je svjestan da uzvratna utakmica s Aberdeenom neće biti stvar formalnosti, koliko god rujevička prednost (2:0) bila velika.


– Napravili smo samo pola posla, u Aberdeenu nas čeka drugo poluvrijeme. Svi su očekivali da će se Aberdeen nametnuti skok igrom i duelima, a ispalo je da smo odgovorili na pravi način u tim segmentima igre. Trener je odabrao takvu koncepciju igre i odabrao profil igrača koji mogu odgovoriti na prvi način u duelima. S tom sviješću smo ušli u utakmicu i sve nam se vratilo na prvi način. Svaka odbijena ili takozvana ničija lopta bila je naša i to je na kraju presudilo.


Samo… U Aberdeenu nas čeka još teži posao, Škoti imaju negativan rezultat, moraju napasti, ići će vjerojatno na »ho ruk«. Napast će svim silama, nastojati igrati dugim loptama i centaršutevima, vjerujem da ćemo biti spremni odgovoriti na pravi način kao i na Rujevici.


Temperatura


Igrači Aberdeena su na Rujevici pokazali odlike tipične »otočkim« nogometašima, a to će reći da nisu prezali od (pre)čvrstih duela i verbalnih provokacija, doduše još uvijek u granicama zadanih okvira.


– Klasični »otočani«. Sve su htjeli svesti na duel-igru i verbalni kontakt. Pokušavali su nam remetiti koncentraciju, ali sve je to bilo realno očekivati od škotske momčadi. Sudac je, međutim, bio na visini zadatka. Pustio je malo čvršću igru što je meni uvijek OK, ali opet nije dozvolio pregrube prekršaje. Bilo je to pravo europsko suđenje, odmjereno i na razini.


Trener »bijelih« Igor Bišćan je odmah poslije prve utakmice s Aberdeenom pričao o receptu za uzvrat: treba izdražati prvih petnaest minuta, pa pola sata, pa do poluvremena…


– Ha, ha, ha… Tako nekako. Protiv momčadi poput Aberdeena je najbitnije izdržati početnu fazu utakmice, pogotovo kada u susret ulaziš s prednošću od dva pogotka razlike. Svjesni smo da će Škoti krenuti silovito i u takvim okolnostima je najbitnije ne dozvoliti im nikakvu priliku pred našim vratima, jer će njihovo samopouzdanje rasti svakom novom prilikom. Onda se još uključi publika i sve je teže igrati.


Dakle, najbitnije je da ih smirimo, da im damo do znanja da im neće biti lako nadoknaditi našu prednost. U tom kontekstu nastojat ćemo težište igre maknuti što dalje od našeg šesnaesterca i nastojati obranu postaviti visoko. Znamo da će Aberdeen preko Cosgrovea nastojati što češće imati dubinu, jer on je najopasniji pred protivničkim vratima, tamo je u velikoj prednosti. Nije igrač koji će nas pretrčati na širokom prostoru, ali u skok igri u našem šesnaestercu može napraviti puno problema.


Problem u Aberdeenu u svakom slučaju neće biti nesnosne vrućine s kojima se igrači Rijeke bore proteklih dana.


– Gledam temperature u Aberdeenu idućih dana, 15, 16… Idealno za pravu nogometnu utakmicu. Tko zna, možda je igračima Aberdeena bilo prevruće kod nas u Rijeci, ali nije ni nama bilo lako igrati – zaključio je Punčec.