Izazov

PUNO POTENCIJALA, KVALITETU TREBA PROVJERITI Kako će Kek nadomjestiti učinak Gavranovića i Gorgona?

Ivan Volarić



RIJEKA Ciklus jakih treninga u prvom tjednu priprema nogometaši »Rijeke« zaključili su u petak poslijepodne kada je trener Matjaž Kek zakazao dvije utakmice po 12 minuta na skraćenom igralištu. Rotirao je većinu igrača, pa i sve igrače koji su stigli kao zamjene za one koji su napustili klub u siječanjskom prijelaznom roku. Teško je definirati koje su dvije momčadi igrale jer je Kek stalno mijenjao igrače, premještao ih iz jedne u drugu ekipu. Uostalom, to su utakmice u kojima je rezultat u drugom planu. Važno je da igrači koji su stigli ili koji su prošle sezone manje igrali uhvate neke automatizme u igri, principe na kojima se temelji Kekov prepoznatljivi rad. I sam trener »bijelih« najavio je da će se uslijed velikih promjena u svlačionici puno igrati kako bi što prije iskristalizirao novu skupinu igrača od koje se onda očekuje da na svojim plećima iznese teret proljetnih obveza.


Pet odlazaka


Što je donijela prva međusobna provjera? Ništa što se nije moglo naslutiti kada su Rujevicu ove zime napustila četvorica standardnih prvotimaca (Gavranović, Elez, Mišić i Vešović), a peti (Gorgon) se ozljedio i duže vrijeme će izbivati s travnjaka. Niti jedna momčad na svijetu ne može bezbolno podnijeti tako značajne promjene, a poglavito iz razloga što se barem za sada njihove zamjene moraju pronaći u skupini igrača silnoga potencijala kojega tek treba prepoznati i adekvatno realizirati. Ako su mjerilo međusobni ogledi prošloga petka, naziru se dvije neuralgične točke u Kekovu sastavu – bekovske pozicije i vršak napada. Sve ostalo će se već nekako pokrpati. Elezov izostanak se neće u većoj mjeri osjetiti ako Punčeca i Župarića posluži zdravlje, Mišićev (i Malešov) odlazak vjerojatno će se uspjeti nekako nadoknaditi s Pavičićem, odnosno Capanom. No, sve to će ići puno teže u Vešovićevu, a posebno Gavranovićevom i Gorgonovom slučaju.


Višak na krilima


»Rijeka« je dosta izgubila prošloga ljeta odlaskom Stefana Ristovskog, a ništa manji gubitak nije doživjela ni ove zime kada je klub napustio drugi desni bek Marko Vešović. Iako se silno trudi, brzonogni Grk Charalampos Mavrias jednostavno nije taj tip igrača. Iako mu nije problem ponavljati, nema u njegovoj igri Vešovićeve finoće i kvalitete da može ići »jedan na jedan« tamo gdje je to najbitnije – pred suparničkim šesnaestercem. Budući da ni Leonard Žuta na lijevoj strani nije bek od kojega treba očekivati prevagu u zadnjoj trećini igrališta, Matjaž Kek u ovom trenutku nema na bokovima braniče koji se mogu pojaviti iz drugog plana i stvoriti višak kao što su to radili Ristovski i Vešović. Druga crna točka nazire se u činjenici da će »Rijeka« u nastavak sezone bez dvojice igrača koji su prošle sezone zabili zajedno 24 pogotka (Gavranović i Gorgon). Brazilac Heber (9 golova) jedini je napadač koji je ostao na Rujevici, a jesenas je iskazao određeni golgeterski potencijal. Doduše, u njegovu slučaju zabrinjava činjenica da je (pre)često ozlijeđen. Izuzme li se Heber, niti jedan preostali krilni napadač ne jamči više od nekoliko pogodaka po sezoni (Črnic, Kvržić, Acosty). Slična priča je i sa raspoloživim središnjim polušpicama (Puljić, Pavičić).

Nepotrebni pritisak


Budući da bi bilo kontraproduktivno unaprijed stavljati pritisak na leđa tek pristilog napadač Antonija Čolaka, koji je posljednjih godina sezonu zaključivao s kvotom golova ispod brojke deset, te dvojice mlađih igrača koji čekaju svoju priliku iz drugoga plana (Ristovski, Dangubić), jasno je da bi bilo poželjno da na Rujevici reagiraju u ovom prijelaznom roku i osiguraju bezbolniju smjenu generacija u prvoj momčadi. Sportski direktor »Rijeke« Srećko Juričić ustvrdio je na Čolakovu predstavljanju kako je momčad za proljetni dio sezone gotovo formirana, što može odgovarati istini jedino ako su se na Rujevici unaprijed pomirili s četvrtim mjestom ili pak odlučili svjesno preuzeti rizik u nadi da će iskočiti netko iz skupine nedvojbeno darovitih, ali ipak još neprovjerenih mladih igrača. Dojam je da ovoj »Rijeci«, osim desnoga beka, najviše nedostaje provjerene kvalitete u napadačkom dijelu da bi se mogla uhvatiti ukoštac s »Hajdukom« i »Osijekom« u utrci za drugom mjestom, ali i barem pokušala napasti finale Kupa u polufinalnom ogledu u Maksimiru krajem veljače.