Korak bliže skupinama EL

POTVRDA VRIJEDNOSTI Trijumf nad Aberdeenom je velika pobjeda Bišćanove taktike i Rijekine igračke kvalitete!

Denis Frančišković

Rujevički semafor istekom utakmice/R. BRMALJ

Rujevički semafor istekom utakmice/R. BRMALJ

Kada se sve zbroji, dojam je da je ovo bila i velika pobjeda Bišćanove taktike, unatoč tome što je Rijekin trener posljednjih dana djelovao i previše oprezno prema protivniku koji to (ne)zaslužuje. Riječani su odigrali pametno, strpljivo čekali svoju šansu i matirali Škote u najboljem mogućem trenutku



RIJEKA Rijeka two – Aberdeen zero! Znakovito je u 88. minuti prolomio Rujevicom službeni spiker Joso Krmpotić i bacio u trans navijače Rijeke nakon drugog gola i zapečaćene velike pobjede nad Škotima. Bišćanov “jocker” Robert Murić koji je u nastavku ušao s klupe majstorski je u svom stilu napravio nekoliko koraka po sredini šesnaesterca, a onda svojom ljevicom sa 17 metara još bolje pogodio “malu mrežicu” Lewisovog gola – 2:0. Sasvim zasluženo!


Rijeka je bila puno bolja, posebno u drugom dijelu, vratar Prskalo ostao besposlen izuzme li se nekoliko pravovremenih i sigurnih skokova na škotske ubačaje.


A kad se sve zbroji, dojam je da je ovo bila i velika pobjeda Bišćanove taktike, unatoč tome što je Rijekin trener posljednjih dana djelovao i previše oprezno prema protivniku koji to (ne)zaslužuje.




Riječani su odigrali pametno, strpljivo čekali svoju šansu i matirali Škote u najboljem mogućem trenutku. Bila su to dva bolna poteza za momčad Dereka McInnesa i velik kapital za Riječane pred uzvrat. Jednom nogom su u četvrtom pretkolu, treba samo pametno odigrati i u Aberdeenu. A Rijeka ove sezone ide na pogon strijelaca Čolaka i Murića kojema se u vezi pridružio i zapaženi Halilović. No, dobro je odigrala i Rijekina stražnja linija, mirno, korektno, profesionalno… Toliko da Sama Cosgrovea, najopasnijeg gostujućeg igrača nije bilo niti vidjeti. Jednostavno bio je “ugašen”… 


Kvalitetnija momčad


Već početkom drugog dijela utakmica je dobila puno više na žustrini, naboju i sadržaju. Rijeka je krenula otvorenijeg garda i odmah se vidjelo da takva igra može donijeti plodove. U 51. minuti Halilović je sve napravio, prošao dva igrača u brzom driblingu i dobro opalio s 20-ak metara, lopta je prohujala kraj Lewisove vratnice. Deset minuta kasnije u jeku domaće inicijative jedna je lopta došla do Capana u šesnaestercu, Ojo ga je povukao, a sudac bez velike dvojbe pokazao na “bijelu točku”. Čolak je uzeo loptu i hladnokrvno pogodio mrežu Lewisa za erupciju radosti na Rujevici – 1:0. Minutu kasnije Aberdeen je zaprijetio iz jednog ubačaja, lopta je prošla sve igrače i završila kraj Prskalove vratnice… 


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ



Nakon pogotka potekla je prava Rijekina igra, “bijeli” su pasovima razvukli Škote po travnjaku i pokazali da tehnički daleko kvalitetnija momčad. 


Uvod bez rizika


Prvo poluvrijeme je sukladno najavama donijelo manje-više očekivan nogomet. Nije tu bilo previše prave igre i protoka lopte, Škoti su više išli na destrukciju i težili “glavometu”, posebno na sredini travnjaka, dok su Riječani u susret ušli s velikom dozom opreza. I dojam je prevelikog respekta. Istina gostujuća momčad plijenila je visinom i djelovala fizički moćnije, no lopta je u nogama “bijelih” bila kudikamo poslušnija. No, Capan i Lončar su teško pronalazili prolaz kroz gostujući gustiš, Halilović je bio više poduzetniji, a Acosty dosta suzdržan. Lopta je do Čolaka teško dolazila…



Stadion: HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: De Burgos Bengoechea (Španjolska) – 6,5. Gledatelja: 6.452. Strijelci: 1:0 Čolak (62′-11 m), 2:0 Murić (88′) . Žuti kartoni: Župarić, Čolak (Rijeka), Cosgrove, Oyo (Aberdeen).


RIJEKA: Prskalo -, Kvržić 6,5, Župarić 7, Punčec 6,5, Tomečak 6 (od 75′ Raspopović -), Halilović 7, Lepinjica 6,5, Capan 6 (od 84′ Iglesias -), Acosty 5,5 (od 63′ Murić 7), Lončar 6, Čolak 7. 


ABERDEEN: Lewis 6, Logan 6, Considine 6, McKenna 6,5, Leigh 6, Ferguson 5,5, Ojo 5,5, Gallagher 5,5 (od 64′ Campbell 5), Hedges 5 (od 86′ Main -), Cosgrove 5, McGinn 5 (od 64′ Wright 5).



No, kad se podvuče crta Rijeka je bila bolja u “igri bez igre”, u kojem se prostor osvajao kao u ragbiju i bilo puno kontakata te promjene ritma. Ujedno bilo je puno dvoboja, Župarića i Cosgrovea, Tomečaka i Hedgesa, Acostyja i Leigha… Uglavnom Cosgrove je ostao usamljen i bez prave šanse.


Prva prava prigoda viđena je u 27. minuti Acosty je dodao za Halilovića, a on iskosa s 18 metara dobro tukao, malo iznad grede. Rijeka je najbolju prigodu propustila u 30. minuti nakon trećeg kornera iz gužve je tukao Lepinjica, vratar Lewis je odbio loptu koja je nenadano došla do Župarića, a on s nekoliko metara promašio prazan gol.


I to je bilo sve u nesadržajnom prvom dijelu u kojem je pravog nogometa bilo i šansi bilo na kapaljku. Rijeka je jednostavno željela igrati od noge do noge, imala posjed, ali nije bilo ideje u završnoj organizaciji napada. Škoti su pak znalački držali susret u egalu… 


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ