ISPAS konferencija

PORUKA IZ OPATIJE Dalić je nakon debakla u Španjolskoj najavio da će dati šansu mladima

Marko Cvijanović

Sudionici konferencije u Opatiji/R. BRMALJ

Sudionici konferencije u Opatiji/R. BRMALJ

 Bitno je da u ožujku sljedeće godine imamo 22 igrača i vratare u reprezentaciji na koje možemo računati - rekao je izbornik



RIJEKA Proslavljeni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osvojila srebrnu medalju gostovao je u petak na okruglom stolu u okviru Nogometnog dana međunarodne konferencije ISPAS što se do nedjelje održava u opatijskom hotelu Remisens Premium Ambasador. Daliću su se na okruglom stolu pridružili kolege Nenad Gračan, Tomaž Kavčič i Primož Gliha, koji su predstavili svoja razmišljanja i podijelili iskustva o postizanju vrhunskih rezultata u profesionalnom sportu. Na okruglom stolu najpoznatije europske konferencije u podruèju analize izvedbe u sportu, proslavljeni hrvatski izbornik Zlatko Dalić kao ključ uspjeha istaknuo je izgradnju mladih igraèa. Do ožujka 2019. kada nas oèekuju kvalifikacije za Europsko nogometno prvenstvo želi oformiti snažnu reprezentaciju u koju će postupno uvoditi mlade igrače.


– Sada je vrijeme za selekciju i davanje šansi nekim mlađim igračima da vidimo koliko mogu. Za mene je ključan ožujak i kvalifikacije za Europsko prvenstvo kada želim imati sigurne igrače. Nakon odlaska nekih igrača A reprezentacije, nužna je kvalitetna i postupna izgradnja nove reprezentacije koja će opravdati dugoročne ciljeve, a u konačnici i ostvariti rezultate – rekao je Zlatko Dalić, koji ukazuje da na ostvarenje željenih rezultata utječe niz čimbenika.


– U ostvarenju željenih rezultata bitan je niz stavki, kondicijska priprema, analiza i slično… Uspjeh možemo postići samo uz zajedništvo, trud i povjerenje, stoga zahvaljujem svim suradnicima. Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu zajedno smo ostvarili cilj – zaključio je izbornik »kockastih«, kojega nije obeshrabrio katastrofalan poraz od Španjolske u prvom kolu Lige nacija.


Problem stranaca




– Utakmica sa Španjolskom nije poremetila moje planove ni za milimetar, jer se ne može ocjenjivati i stvarati stavove prema jednoj utakmici. Bitno je da u ožujku sljedeće godine imamo 22 igrača i vratare u reprezentaciji na koje možemo računati.


U tom kontekstu Dalić ukazuje na odličnu suradnju s izbornikom U-21 reprezentacije, Nenadom Gračanom.


– Neki igrači su sad potrebniji mladoj reprezentaciji. Takav slučaj je i s Nikolom Vlašićem, koji je dobro odigrao jednu utakmicu, ali je potreban kontinuitet da bi se ušlo u A reprezentaciju. I još nešto, nije dobro da mladi igrači s 18 godina odlaze igrati u inozemstvo jer se pokazalo da vrlo rijetki tako uspiju. Nisu tada zreli niti kao osobe niti kao igrači, a dobar primjer za ovu tvrdnju je Luka Modrić, koji je nakon nogometnog sazrijevanja tek s 25 godina otišao u inozemstvo i ostvario ogroman uspjeh – istaknuo je Dalić, ocijenivši da je u hrvatskoj ligi previše stranih igrača te da bi se to trebalo regulirati ograničenjem broja stranaca.


Izbornik hrvatske U-21 reprezentacije, Nenad Gračan, istaknuo je da u radu selekcija mlađih uzrasta nije primaran rezultat već stvaranje igrača za A reprezentaciju.


– Nama je, kao i A reprezentaciji, cilj plasirati se na Europsko prvenstvo. Svakodnevno najstojimo ići prema tome i talent mladih igrača u budućnosti pretvoriti u uspješnost i stvaranje rezultata. Znanost je vrlo važna u edukaciji trenera i sportskih stručnjaka. Na brojnim poljima surađujemo s Kineziološkim fakultetom i upravo zbog toga smo danas ovdje na ISPAS konferenciji – rekao je Gračan.


Nove generacije


Izbornicima dviju najvažnijih nacionalnih momčadi na okruglom su se stolu pridružili slovenski kolege, izbornik slovenske A reprezentacije Tomaž Kavčič, odnosno izbornik slovenske U-21 reprezentacije Primož Gliha.



– Slovenija ima ključni problem sa smjenom generacija za što je potrebno vrijeme, a Slovenija ga nema dovoljno. Naravno da Slovenija ima svoju viziju, po tom pitanju vidim određeni napredak, ali još nije došlo do željenih rezultata – rekao je Kavčić. Njegov sunarodnjak Gliha upozorio je na nedovoljnu individualnu kvalitetu, odnosno manjak igrača koji igraju na visokoj razini.


– Mlade reprezentacije su ključ uspjeha u budućnosti, upravo na njima treba raditi – poručio je Gliha.


U okviru ISPAS konferencije održan je i sastanak izbornika Hrvatskog nogometnog saveza mlađih dobnih kategorija, glavni instruktor HNS-a Sreten Ćuk upoznao je sudionike konferencije s procesom selekcije profesionalnih nogometaša, član liječničke službe »kockastih« dr. Zoran Bahtijarević predstavio je utjecaj prehrane i dodataka prehrani na karijeru i uspjeh nogometaša, odnosno govorio o mjerama protiv korištenja nedopuštenih supstanci u nogometu dok je kondicijski trener »kockastih« Luka Milanović govorio o metodama analize izvedbe u kondicijskoj pripremi u nogometu.


Nogometni dan ispunjen predavanjima priznatih sportskih stručnjaka upotpunila je analiza nedavno završenog Svjetskog prvenstva, odnosno grassroots praktična radionica HNS-a.


 



 Europska nogometna federacija UEFA predstavila je obje kandidature za Europsko prvenstvo 2024. godine, a domaćina će izabrati sljedećeg tjedna. Nadolazeća europska smotra, 2020. godine, bit će povodom 60. obljetnice natjecanja održana diljem Starog kontinenta, a za Europsko prvenstvo 2024. godine kandidirale su se Njemačka i Turska. Kandidature su UEFA-i predane u travnju, a u petak su predstavljene javnosti uz pripadajuće izvješće. Konačna će odluka pasti u četvrtak 27. rujna oko 15 sati.


Njemačka se kandidirala s deset već postojećih stadiona, u Berlinu, Kölnu, Dortmundu, Düsseldorfu, Frankfurtu, Gelsenkirchenu, Hamburgu, Leipzigu, Münchenu i Stuttgartu, ističući odličnu prometnu povezanost i kvalitetne smještajne kapacitete kao neke od svojih najvećih prednosti – pod sloganom »ujedinjeni nogometom, u srcu Europe«.


Turska je također prijavila deset stadiona, u devet gradova – Ankari, Antalyji, Bursi, Eskisehiru, Gaziantepu, Istanbulu, Kocaeliju, Konyi i Trabzonu, pri čemu bi se u Istanbulu igralo na dva stadiona, Ali Sami Yenu i Atatürku. Uz Atatürk, obnovljeni bi uoči Europskog prvenstva bili i stadioni u Ankari i Antalyi. U kandidaturi se ističu povezanost s velikim dijelom Europe, Azije i Afrike te snažna državna potpora nogometnim projektima – pod sloganom »zajedno dijelimo«.


Završne će prezentacije Izvršnom odboru UEFA-e biti održane u 13 sati, nakon čega slijedi glasovanje članova, uključujući i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, Davora Šukera. S obzirom da su u konkurenciji samo dvije kandidature, pobjednička će biti ona s većim brojem glasova nakon prvog kruga glasovanja, a u slučaju neriješenog ishoda, presudit će glas predsjedavajućeg na sjednici.