Rijeka slavila u Varaždinu

POČELA JE NOVA ERA! Rijeka je vladala terenom i djelovala kao momčad kojoj ne pada na pamet skidanje noge s gasa

Ivana Vaupotić

Nogometaši Rijeke odigrali su vrlo dobru utakmicu u Varaždinu/D. KOVAČEVIĆ

Nogometaši Rijeke odigrali su vrlo dobru utakmicu u Varaždinu/D. KOVAČEVIĆ

Već pola sata prije početka utakmice u Varaždinu, Rožman je sjedio na svom mjestu u svečanoj loži Gradskog stadiona Anđelko Herjavec. Izgledao je dosta ležerno, no na njemu se ipak moglo vidjeti da s nestrpljenjem očekuje početak utakmice. Kada je lopta krenula s centra, mlađahni slovenski stručnjak potpuno se uživio i nije skidao oči s terena, koncentrirano prateći sve što se tamo zbivalo.



VARAŽDIN Pobjeda na gostovanju kod Varaždina označila je natjecateljski početak nove slovenske ere Rijeke, koju je samo za ovu priliku vodio Aleš Kačičnik. Zbog crvenog kartona koji je donio s klupe Domžala, Simon Rožman nije smio biti na klupi. To, pak, znači da će on svoj debitantski nastup u HT Prvoj ligi imati za tjedan dana, kada na Rujevicu stiže Lokomotiva.


Već pola sata prije početka utakmice u Varaždinu, Rožman je sjedio na svom mjestu u svečanoj loži Gradskog stadiona Anđelko Herjavec. Izgledao je dosta ležerno, no na njemu se ipak moglo vidjeti da s nestrpljenjem očekuje početak utakmice. Kada je lopta krenula s centra, mlađahni slovenski stručnjak potpuno se uživio i nije skidao oči s terena, koncentrirano prateći sve što se tamo zbivalo.


A Rijeka je vrlo ambiciozno ušla u utakmicu, kao da svojim angažmanom Varaždincima želi poručiti da niti ne pomišljaju na iznenađenje poput onog iz prošlog kola. Tako je već u 5. minuti stigla prva opasnost za domaći gol. Jakov Puljić opalio je iz slobodnog udarca sa dvadeset metara, ali nedostajalo je samo malo preciznosti. Naime, lopta je završila u stativi.




Pritisak gostiju nije jenjavao, a nagrada je stigla sedam minuta kasnije, kada su Varaždinci mislili da su uspjeli otkloniti opasnost nakon kornera. No, Zoran Kvržić centrirao je s distace na desnoj strani, a Puljić je glavom prenio loptu do Joaoa Escovala, koji je udarcem sa šest metara rasparao mrežu iza leđa Ivana Nevistića – 0:1.


Budući da mu je to bio prvijenac u dresu Rijeke, i to 53. nastupu, zaslužio je da mu se napiše cijelo ime i prezime, Joao Rodrigo Pereira Escoval. Već tu se vidjelo da Varaždin teško drži korak s razigranim suparnikom. U tim trenucima Rijeka je vladala terenom i djelovala je kao momčad kojoj ne pada na pamet skidanje noge s gasa. No, izostali su golovi kojima bi se potvrdila nadmoć.


Bumbari su uhvatili dah tek nakon pola sata, s time da ni tada nisu bili pretjerano opasni. Ipak, 34. minuta donijela im je iznenadnu priliku za izjednačenje. Nakon kornera s desne strane, Marko Stolnik ostao je sam sedam metara od gola. Srećom po Rijeku, njegov snažan udarac glavom nije bio dovoljno precizan. 



Dvije minute kasnije, Rijeka je imala udarac iz kuta, s desne strane. Stjepan Lončar to je izveo prizemno, prema vrhu kaznenog prostora, gdje se nalazio Tibor Halilović. Uslijedio je udarac, koji je na putu do gola liznuo jednog igrača Varaždina, zbog čega je lopta promijenila smjer i prevarila Nevistića -0:2.


Do kraja prve dionice igre Rijeka je držala suparnika u klinču. Boksačkom terminologijom rečeno, domaća momčad je u tom razdoblju bila zrela za klasični nokaut. Međutim, spasio ih je manjak koncentracije igrača Rijeke, u trenucima kada je trebalo utjerati loptu u mrežu.


Sudeći po gardu Varaždina na početku drugog dijela, Borimir Perković je uspio objasniti svojim igračima da moraju krenuti u napad. Opet, svi domaći pokušaji ovisili su o suparniku, a Rijeka je ove subote bila raspoložena za nadigravanje. Tako je 55. minuta donijela odličan prodor Halilovića, začinjen kratkim pasom za Puljića, čiji je prizemni udarac s vrha šesnaesterca usmjerio loptu u stativu.


Na drugoj su strani Varaždinci složili nekoliko opasnih akcija, no nisu uspjeli doći do čiste prilike za ugrožavanje gola suparnika. Kada si je Neven Đurasek u 69. minuti priskrbio drugi žuti karton, bilo je jasno da se Bumbari više nemaju čemu nadati. Jednostavno, s igračem više na terenu, Rijeka je sve držala pod kontrolom.


Doduše, pri tome je ipak lagano smanjivala tempo sa svakom novom minutom. No, čak je i u takvom rasporedu snaga stvorila nekoliko prilika za povećanje vodstva i potvrdu pobjede na otvaranju nove slovenske ere. Za prvi put, bilo je to više nego dovoljno. Bolje rečeno, ako je točna stara poslovica koja kaže da se po jutru dan poznaje, Rožman se s pravom može veseliti onome što nosi budućnost.



Gradski stadion Anđelko Herjavec. Gledatelja: 1.946. Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina) 7. Strijelci: 0:1 Escoval (11′), 0:2 Halilović (36′). Žuti karton: Đurasek, Senić (Varteks), Župarić, Murić (Rijeka). Crveni karton: Đurasek (69′).


VARAŽDIN: Nevistić 6,5 – Tkalčić 5, Stolnik 5,5 (46′ Senić 5,5), Adžić 5,5, Štefulj 5,5 – Guera Djou 5 – Lisakovič 5 (46′ Kolarić 5,5), Težak 5,5, Đurasek 5, Posavec 5,5 – Benko 5,5 (86′ Mehdikhani -).


RIJEKA: Prskalo 6,5 – Kvržić 7, Župarić 6,5, Escoval 7, H. Smolčić 6,5 – Halilović 7, Lončar 7 – Acosty 6,5 (72′ Murić -), Andrijašević 7, Gorgon 6,5 (78′ Pavičić -) – Puljić 6,5 (62′ Čolak -).