Maksimirski poticaj

Opojni miris jesenske titule: “Rijeka” ni 1999. nije imala bolju priliku za osvajanje naslova!

Ivan Volarić

Siguran liderski hod – Nogometaši Rijeke u dosadašnjih 11 prvenstvenih kola potukli su mnoge rekorde / Foto Roni BRMALJ

Siguran liderski hod – Nogometaši Rijeke u dosadašnjih 11 prvenstvenih kola potukli su mnoge rekorde / Foto Roni BRMALJ

Pred Riječanima je ključnih devet kola u kojima mogu pobjeći Dinamu na pristojnu prednost i prvi put u povijesti kluba osvojiti naslov jesenskih prvaka. Usput, Dinamo nikada nije postao prvak Hrvatske ako nije otišao kao prvi na zimsku stanku



RIJEKA – “Dinamo” i “Hajduk” odigrali su prošle nedjelje bez pogodaka u drugom ovosezonskom međusobnom ogledu što je rezultat koji je najviše razveselio navijače lidera – “Rijeke”! “Bijeli” su zahvaljujući maksimirskoj nuli zadržali opipljivu prednost nad najvećim rivalima, a nakon što je pomalo neplanirano dva boda u ogledu s “Interom” prosuo i drugooplasirani “Osijek”. “Rijeka” tako nakon 11 odigranih kola bježi Osječanima pet, trećeplasiranom “Dinamu” šest, a četvrtoplasiranom “Hajduku” osam bodova. Značajna bodovna prednost koja ne budi samo kod onih najgorljivijih navijača euforične tonove, već i nekih tradicionalno opreznih navijača naviklih uglavnom na “Rijekine” posrtaje u trenucima kada svi misle da je svanula baš ta sezona… U Hrvatskoj se, ne samo među običnim navijačkim pukom, već i u nekim drugim vrlo bitnim krugovima, kao što su primjerice sudački, počelo sve glasnije govoriti o “Rijeci” kao mogućem prvaku. To jasno sugerira da je ova momčad svojim igrama i rezultatima zadobila respekt i povjerenje okruženja što je, logično, moguće održavati jedino – rezultatima.


Vrtoglave brojke


Aktualne brojke sugeriraju sljedeće: “Rijeka” nikada u povijesti nije bila više od pet kola (1998/99) zaredom na prvom mjestu. Sada je na čelu kolone šest kola, a zadržat će se još najmanje jedno kolo. “Rijeka” je jedina momčad u HNL-u koja još uvijek ne zna za poraz pa čak ni kada se uzmu u obzir europska natjecanja. “Bijeli” su ispali od “Basaksehira” nakon dva remija. Kobna su bila dva primljena gola na Rujevici. “Rijeka” je primila najmanje (6) i postigla najviše golova (25). Aktualna momčad “Rijeke” pobjedom nad “Osijekom” u prvoj prvenstvenoj utakmici nakon stanke može postati prva u klupskoj povijesti koja će biti na prvom mjestu s više od pet bodova prednosti. Znakovito, pet bodova prednosti uživala je momčad nesuđenih prvaka iz 1999. godine, koja je postala neizbježni predložak za sve riječke priče o naslovu prvaka. “Rijeka” je te sezone u tri navrata bila na čelu kolone. Prvi put u 19. kolu nakon pobjede nad “Zadarkomercom”, a nakon “Dinamova” kiksa u Varaždinu. Gračanova momčad tada je otišla na “plus dva”, no već u idućem kolu porazom u Maksimiru (3:0) skliznula je na drugo mjesto s bodom zaostatka od “modrih”.


Meč lopta


U 2. kolu Lige za prvaka Boško Balaban je pogotkom u Maksimiru za minimalnu pobjedu vratio “Rijeku” na vrh s dva boda prednosti. “Bijeli” su se tu zadržali pet kola, a u trećem kolu Lige za prvaka otišli i na pet bodova prednosti zahvaljujući novom porazu “Dinama” na Poljudu i svojoj uvjerljivoj pobjedi (3:0) nad “Hrvatskim dragovoljcem”. Uslijedio je nakon toga poraz u Osijeku (5:2) pa remi u Varaždinu (1:1), da bi nakon domaćeg poraza od “Croatije” u 7. kolu Lige za prvaka Riječani čak pali na treće mjesto. Bod više imali su “Hajduk” i “Croatija”. Novi obrat uslijedio je u 8. kolu, kada je “Rijeka” dobila u gostima “dragovoljce”, a “modri” i “bili” odigrali međusobno – neriješeno. “Rijeka” je s bodom prednosti otputovala na Poljud u pretposljednjem kolu te pobjedom stekla pravo na meč loptu pred svojim navijačima.


Petev i Mamić




Nogometaši “Rijeke” ove sezone imaju prilike izbjeći dramatične preokrete i kobne pogreške sudaca (Krečakovo nepostojeće zaleđe…), kao nikad prežaljene 1999. godine te u prvom redu već do zime namaknuti odlučnu bodovnu prednost u borbi za naslov prvaka. Potpuno jasno je da ovaj “Dinamo” neće biti u stanju dobiti sve utakmice do kraja godine i da će se u Maksimiru tijekom siječnja krenuti u rekonstrukciju momčadi. Nije slučajno novi trener “Dinama” Ivajlo Petev nakon remija s “Hajdukom” obećao naslov prvaka, svjestan je da jedino tako može opstati na modroj klupi, a za ostvarenje tog cilja potrebna mu je Mamićeva pomoć u zimskom prijelaznom roku.


I na Rujevici su vjerojatno svjesni da će proljeće biti kud i kamo zahtjevnije od jeseni, odnosno da će “modri” u nastavku sezone ostaviti puno manje manevarskog prostora svojoj konkurenciji. Upravo iz tog razloga pred Riječanima je ključnih devet kola u kojima mogu pobjeći “modrima” na pristojnu prednost i prvi put u povijesti kluba osvojiti naslov jesenskih prvaka. Usput, “Dinamo” nikada nije postao prvak Hrvatske ako nije otišao kao prvi na zimsku stanku!


Osim toga, samo triput otkada je HNL-a jesenski prvak nije bio i osvajač naslova na kraju sezone. “Zagreb” (1993/94), “Dinamo” (1994/95) i “Osijek” (2000/01) izgubili su proljetnu utrku od – “Hajduka”. Dojam je da “Rijeka” ni 1999. godine nije imala bolju priliku postati prvakom države kao ove sezone. Uostalom, ondašnja “Croatija” bila je puno moćnija od aktualne momčadi “Dinama”, a i Matjaž Kek ipak u rukama ima puno kvalitetniji igrački materijal nego Nenad Gračan prije 17 godina.