Oda najdražem klubu

NOVA PLAVO-BIJELA BIBLIJA Sutra predstavljanje knjige o povijesnom uspjehu NK Rijeke

Edi Prodan

Htjeli smo pedantno posložiti sve ono što nazivamo povijesnom istinom. Najprije smo mislili komponirati kraće djelo, no kako je vrijeme odmicalo, sve smo se više širili. Na kraju smo stali na 250 stranica, kažu Lazzarich i Kurti



Da bi se dobilo epitet velike nogometne ekipe, nije dovoljno samo briljirati na terenu. Golovi i pobjede svakako jesu najvažniji, bez njih ne bi bilo ni slavlja, još manje publike, ali biti velik znači imati i čitavu lepezu proizvoda i događaja oko kojih se navijači okupljaju i izvan nogometnih stadiona. Tako je i s HNK Rijekom. Emocije budi desetljećima, a u svibnju ove godine došlo je i do totalne ekstaze – nakon ogleda protiv Cibalije na Rujevici u zaljev sreće, kako se tih dana nazivalo Kvarner, stigla je prva titula prvaka Hrvatske u nogometu!


A kad se sutra i službeno, nakon predstavljanja u riječkoj Gradskoj vijećnici, pojavi u prodaji knjiga »HNK Rijeka – prvak Hrvatske i osvajač kupa«, autorskog dvojca Marinko Lazzarich i Nikola Kurti, najbolji hrvatski nogometni klub dobit će još jedan vrlo zanimljivi dodatak, štoviše potvrdu koja će se jako lijepo nadovezati na šampionsku titulu. Iako je u prvo vrijeme ideja bila napraviti iscrpnu i vjerodostojnu zbirku rezultata, portrete prvotimaca, dakle jedan statistički godišnjak kakve redovito izdaju najmoćniji nogometni klubovi svijeta, na kraju se na punih 250 stranica našla prava oda klubu unazad pet godina, presjek najboljih događaja iz »Miškovićeve ere«.


– Nogomet i »Rijeka« desetljećima su u središtu mog zanimanja. Sjećam se kad me se u dječačkom dobu nagovaralo da se posvetim atletici. Ma ni čut’! Daj mi loptu, nogometnu, ništa me drugo ne zanima. Igrao sam naravno u »Rijeci«, no kasnije me život odveo u nekom drugom smjeru, istaknuo nam je na početku razgovora Marinko Lazzarich, sveučilišni profesor, kroatist, ali i autor najboljeg, najiscrpnijeg izdanja koje je »Rijeka« ikad dobila, monografiju »Kantrida bijelih snova« koju svaki navijač plavo-bijelih na svojim policama drži pobožno, skoro kao što se to čini s Biblijom.


Kroničar ponosa Kvarnera




A Lazzarich ne samo što je odlični kroničar ponosa Kvarnera, on je i sistematični profesor, zapravo osoba koju su dotaknuli i svi ostali talenti, primjerice onaj glazbeni.


– S obzirom na to da je ljubav prema »Rijeci« nešto što kod mene ne uvažava klasične postavke u odnosu vremena i rada u kojem se neka knjiga može stvoriti, nisam ustuknuo ni pred time da je ideja o pisanju i uređivanju godišnjaka mog najdražeg nogometnog kluba limitirana s najmanje dvije činjenice: vremenski se mora pojaviti jako brzo, u ranoj fazi nove sezone, novog prvenstva te da tim koji je stvara zapravo i ne postoji – istaknuo je Lazzarich.



Ali, na njegovu se spisateljsku marljivost i talent baš kao i na ideju o stvaranju godišnjaka nadovezao – Nikola Kurti. Apsolutni simbol fotografskog posla u Rijeci i njezinoj najširoj okolici, pedantni i strastveni kroničar utakmica »Rijeke«, i to ne samo zadnjih godina koje možemo definirati »u dobru«, nego i svih onih tužnih i posnih godina, kojih je u zadnjim desetljećima na žalost bilo daleko više, koje se u životu ističu kao »u zlu«.


– Uskoro punim pola stoljeća života, a od toga sam više od trideset godina uz »Rijeku«. Desetljećima na Kantridi, sada na Rujevici, na praktično svim njezinim gostovanjima, ma nema stadiona na kojem je igrala » Rijeka« da se na njemu nisam našao. S Marinkom sam se odmah složio kako bi nakon povijesne titule bilo jako dobro, zapravo obavezno složiti godišnjak koji će se vezati, statistički i za povijest te posložiti sve ono što se zbivalo u sezoni koja je dovela do najvećeg riječkog slavlja – pojašnjava Kurti.


Zbirka činjenica


A zbirkom jednostavnog naziva redaju se činjenice, podaci, zanimljiva podsjećanja i bezbrojne fotografije. Nema navijača Rijeke kojem se neće koža ježiti dok ju prelistava, ma i suza neće biti rijetkost. K tome, ma koliko mislili da nam je baš sve jasno, da se sjećamo svake pojedinosti, utakmica i golova, nogometaša koji su nastupali na tim nogometnim predstavama, nemalo ćemo se začuditi kad uvidimo koliko smo toga već zaboravili.


– Da to nam je i bio osnovni cilj: pedantno posložiti sve ono što nazivamo povijesnom istinom. Kažem, najprije smo mislili komponirati kraće djelo, kako je vrijeme odmicalo sve smo se više širili. Na kraju smo stali na 250 stranica, a budemo li i dogodine izdavali godišnjak, on će ipak biti znatno kraći – naglašava Lazzarich.Projekt je dakako poduprla i sama »Rijeka«, uvodna je riječ pripala emocionalnom predsjedniku Damiru Miškoviću, a korišteni su i brojni novinski tekstovi kao i fotografije novinara i fotoreportera Novog lista.

– Ja svojim fotoaparatima bilježim bezbrojne sekvence nastupa, života »Rijeke«, no ipak nisam svemoćan tako da bez pomoći mojih kolega iz Novog lista knjiga ipak ne bi bila u cijelosti zaokružena, precizna – naglašava Kurti. I ma koliko je riječki šampionski almanah impresivno knjižno izdanje, cijena je prilagođena ekonomskom trenutku u kojem živi najveći dio navijača.


– Sve smo poduzeli da naš godišnjak zadrži prihvatljivu cijenu. Pomogli su nam i sponzori tako da se nadam kako će ovaj naš uradak moći stići do polica svih onih koji to žele. Cijena je u slobodnoj prodaji 100, a za članove »Rijeke« 70 kuna. Uz distribuciju putem e novina moći će je se nabaviti u fan shopovima »Rijeke«, u mojoj fotografskoj radnji pa i još na nekim mjestima – ističe Kurti. Na njega se nastavlja Lazzarich.


– Bilo je dvojbi po pitanju tiraže. Prva nam je misao bila tisuću komada, krajnja joj je naklada dvostruka. Mnogo za uobičajene tiraže knjiga na hrvatskom tržištu, ali s druge strane »Rijeka« sigurno putuje prema 10 tisuća članova – razmišlja Lazzarich.


Više od same igre


Jesu li pretjerali ili su bili nerazumno skromni u tiražiranju? S obzirom na to kako smo sigurni da će je poželjeti svaki član »Rijeke«, kako se nameće kao odlični dar navijačima, pa i u božićnom vremenu darivanja koje će nam stići brže no što mislimo, kao i po podacima kako je posjet Rujevice stigao do prosjeka od pet tisuća gledatelja – puno premalo. Uostalom to je na terasi novolistovskog kafića potvrdio i Siniša Tomić, novolistovac, jedan od najodanijih navijača i pratitelja »Rijeke« kojeg je »HNK Rijeka – prvak i osvajač kupa« oduševila sadržajem te u potpunosti iznenadila cijenom.


– Sjajno, da je i dvostruko skuplja ne bi bila preskupa, odmah se predbilježujem za najmanje tri komada, slijede mi neki od rođendana čije će slavljenike ovakav dar, godišnjak »Rijeke« sigurno oduševiti – zaključio je Tomić.


Da, veličina kluba se ne mjeri »samo« njegovim igrama. Mnogo je to više od igre same. Zahvaljujući Lazazarichu i Kurtiju, »Rijeka« je i na ovaj način pokazala zbog čega je u Hrvatskoj drugačija od drugih, zbog čega je stabilan i nadasve uspješan, navijačima dragi nogometni kolektiv.