Na sunčanoj Rujevici

NIJE BILO LOŠE ”Rijeka” odigrala prvu pripremnu utakmicu: Puljićeva majstorija i Acostyjeva glava

Orlando Rivetti

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Zaključili su mini »visinske pripreme«, pobjegli iz šume Gorskog kotara zbog nevremena, na sunčanu Rujevicu. Nogometaši »Rijeke« su dvanaestog dana priprema za novu sezonu odigrali prvu prijateljsku utakmicu. Na drugoj je strani bio ozbiljan suparnik, možda i previše, s obzirom da je to bio prvi pravi susret s »igranom loptom«. Viceprvak Malte »Balzan«, naime, uskoro kreće u europsku avanturu, prvog pretkola kvalifikacija za Europsku ligu protiv FC »Kesle« iz Azerbajdžana. Bit će to njihov četvrti uzostopni izlet. A »Rijeka« je još u fazi stvaranja momčadi.


Riječani su pobijedili zahvaljujući majstoriji Puljića i glavi Acostyja. Na početku, odnosno kraju utakmice. Puljić je još jednom pokazao da su mu udarci iz daljine u rašlje – specijalnost. Pogodio je nakon četiri minute igre s dvadeset metara. Zbog tog pogotka isplatilo se doći na utakmicu.


Žilavi i dobro organizirani gosti, pripremajući se za Europu i utakmicu s jakim suparnikom, imali su prigodu uigravati fazu obrane. U dvostrukom bloku na tridesetak metara. Izjednačili su u nastavku u jednoj karambol akciji, zatresli mrežu iz trećeg pokušaja, nakon što je riječka obrana »zaplesala«… Dvije minute prije kraja Acosty je glavom poslao loptu u mrežu nakon Črniceva kornera. Nekoliko minuta nakon što je »Rijekin« sportski direktor Srećko Juričić konstatirao da Acosty i Gorgon imaju najbolji skok… A nevjerojatno je što je prije toga promašio stoper Escoval nakon kornera. S tri i pol metra sam kao duh nogom je poslao loptu u nebo.




Matjaž Kek izveo je dva sastava. Iskombinirao je dvije momčadi. Bolje je igrala »prva postava« u kojoj su dirigenti bili zadnji vezni Grahovac i Pavičić, a Puljić druga špica iza napadača Božinova, u odnosu na momčad koja je istrčala u nastavku. U tom drugom djelu, naime, »Rijeka« je imala problema u defenzivi u onim rijetkim tranzicijskim akcijama Maltežana. Dobar dojam je na sredini terena ostavio Stjepan Lončar. Nametnuo se kretnjama i distribucijom lopti. Igrao je u paru s Capanom, a posljednjih 18 minuta s Gorgonom nakon što je Capan otišao na poziciju stopera umjesto Escovala.


Prva utakmica motivirane momčadi »Rijeke« (dva sastava), čvrst suparnik… Nije bilo loše za početak. Ne treba očekivati previše u ovom razdoblju, uostalom ne bi ni bilo dobro da sve funkcionira. Posebice u igri prema naprijed, gdje je posjed lopte u prvom poluvremenu ostao nedorečen, bez obzira na nekoliko stvorenih prigoda.