Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Srećko Juričić

NEMA KRIZE NA RUJEVICI... Visoki domet za nas je plasman u Europu, na zimu ćemo se pojačati

Srećko Juričić ima svoj pogled na klupsku stvarnost/I. TOMIĆ
Srećko Juričić ima svoj pogled na klupsku stvarnost/I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 3. listopad 2018. u 10:13 2018-10-03T10:13:00+02:00

 Za naš klub i ekipu visok domet je osvajanje mjesta koje omogućuje igranje u Europi. Imamo dovoljno kvalitetnu ekipu i da to ostvarimo. Ako se pak pod visoke domete misli samo osvajanje prvog mjesta, onda je to druga stvar. Neku sezonu imat ćemo momčad sposobnu i kvalitetnu da napadnemo prvo mjesto, a neku sezonu nećemo - kaže Juričić

RIJEKA Srećko Juričić, sportski direktor »Rijeke«, posljednjih dana je medijski tražena osoba. U trenutku dok je »Rijeka« u evidentnoj krizi, prvo rezultata, a potom i igre, sve simpatizere »bijelih« posebno zanima mišljenje struke o novonastaloj situaciji. Poglavito može li se ova kriza nastaviti i bitno ugroziti proklamirane klupske ciljeve, je li riječ samo o prolaznoj pojavi ili se možda bitno pogriješilo u selekciji igrača. Rano ispadanje u Europi i zaostajanje za »Dinamom« već sedam bodova nakon devet kola malo je to očekivao kad je u pitanju još jedna sezona pod palicom Matjaža Keka.

Rezultati su zasad ispod očekivanja, ovo je jedna od težih rezultatskih kriza HNK »Rijeka«?

– Ne bih se složio da je ovo jedna od većih rezultatskih kriza, »Rijeka« je bila u situacijama borbe za ostanak, ispadanja iz lige, čamenja u donjoj polovici ljestvice... Bila je i bez financija. U životu jednog kluba ima i uspona i padova, isto tako i kod momčadi, vrijeme boljih i lošijih igara. Zadnjih godina »Rijeka« je bila na vrhuncu kao klub i kao momčad, a nakon takvih rezultata očekivanja su veća i svaki posrtaj tretira se kao kriza.

Struka i igrači imaju podršku predsjednika Damira Miškovića, no trener Matjaž Kek spreman je preuzeti odgovornost za slabije rezultate. Može li produbljenje krize rezultirati smjenom trenera? Koliko Kek ima kredita?

– Struka i igrači imaju podršku predsjednika, ali i svih nas u klubu. A što bi bilo kad bi bilo nema smisla špekulirati. Trener Kek je jedan od najboljih trenera u Hrvatskoj i ovoj regiji, on je s »Rijekom« ostvario izvrsne rezultate i mi imamo potpuno povjerenje u njega i njegov stručni stožer.

Župarić i Maranza

Možda je došlo do zasićenja na relaciji trener – momčad nakon godina trofeja i toliko utakmica za pamćenje?

– Ovo je relativno nova momčad i ne možemo govoriti o zasićenju.

Je li ovo samo prolazna kriza ili može prerasti u nešto ozbiljnije za klub s obzirom na tri gostovanja u seriji, dva kod direktnih konkurenata za gornji dom, »Gorice« i »Hajduka«?

– Kriza za nešto ozbiljnije? To su opet neke špekulacije, što bi bilo kad bi bilo... »Rijeka« i prije i sad, i na gostovanjima i doma, igra jedan prepoznatljiv nogomet. Nema tu velike razlike, vjerujem da je naša momčad sposobna da uspješno odraditi i sljedeća tri gostovanja.

Trener Kek se žali na stalne ozljede igrača, koliko su one plod okolnosti, a koliko možda loše pripreme igrača?

– Svaki klub na svijetu se suočava s ozljedama igrača, nekad ih je više, nekad manje... Trenutno se spletom okolnosti dogodilo da istovremeno imamo više olijeđenih bitnih igrača, Hebera, Acostyja, Gorgona, Žute... I to se sigurno odrazilo na igru i na rezultate.

Kakva je situacija sa Župarićem, kuloraski se može čuti o popriličnoj ozbiljnosti njegovih problema sa sinusima?

– Župarić je zbog problema sa sinusima bio na operaciji prošle sezone. Očito je da su smetnje ostale i liječenje se nastavlja. On je u redovnom treningu i vjerujem da će uskoro zaigrati.

Može li se odlazak Uga Maranze smatrati lošim potezom?

– Maranza je kod nas bio dosta dugo, izvrastan je kondicijski trener i napravio je vrlo dobar posao s našom ekipom. Ugo nas je napustio, a mi se odlučili za naše domaće trenere koji imaju iskustvo rada s njim. Njihov rad je sličan njegovu radu.

Ojačati momčad

Koliko je ova momčad za visoke domete ili se možda negdje pogriješilo pri dovođenju igrača?

– Za naš klub i ekipu visok domet je osvajanje mjesta koje omogućuje igranje u Europi. Imamo dovoljno kvalitetnu ekipu i da to ostvarimo. Ako se pak pod visoke domete misli samo osvajanje prvog mjesta, onda je to druga stvar. Neku sezonu imat ćemo momčad sposobnu i kvalitetnu da napadnemo prvo mjesto, a neku sezonu nećemo. Način na koji naš klub živi i radi traži da svake sezone bude velik broj odlazaka i dolazaka. U takvom radu sigurno da dolazi i do pogrešaka. No, po ostvarenim rezultatima zadnjih godina vidljivo je da smo u većini slučajeva bili uspješni.

Koliko klub može učiniti na zimu na planu pojačanja i dovođenje svježe krvi?

– Kao i svake godine, i u sljedećem zimskom roku ćemo nastojati ojačiti momčad na mjestima gdje mislimo da smo deficitarni i na mjestima igrača koji će eventualno napustiti klub.

Navijači postaju sve podjeljeniji, jedni tvrde da se igrači ne bore dovoljno za »Rijekin« dres, drugi ih podržavaju. Kako vratiti povjerenje s tribina?

– Igrači svakako trebaju podršku navijača i u dobrim i u lošim trenucima.

Je li »Rijeka« u ovom prvenstvu dosta slabija ili su se drugi bitno pojačali, bolje tržili...?

– Ove sezone liga je izjednačenija, klubovi kao što su »Gorica«, »Slaven Belupo«, »Istra« i »Lokomotiva« su kvalitetniji nego zadnjih godina i to daje veću draž prvenstvu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.