Nenad Gračan

Mladi igrači Rijeke su hendikepirani, jer njihovi vršnjaci u Hajduku igraju puno više

Marko Cvijanović

Nenad Gračan/Foto Glas Istre

Nenad Gračan/Foto Glas Istre

 Trebalo je na svojoj koži istrpjeti neke nepovoljne rezultate i razdoblja u životu kluba i same momčadi. Naravno da su stekli određeno iskustvo. Nadam se da se to sad počelo mijenjati i da će u momčadi Rijeke biti sve više mladih igrača iz omladinske škole - kaže bivši trener Rijeke i Hajduka



RIJEKA Nenad Gračan već je odavno mislima na Europskom prvenstvu. Izbornik U-21 reprezentacije svakodnevno je zaokupljen skupljanjem informacija i razgovorima s igračima s kojima će u lipnju u San Marinu, a možda i u Italiji, nastojati napraviti rezultatski iskorak. Neke od njih gledat će i u subotnjem jadranskom derbiju na Poljudu. Na Gračanovom radaru u subotu će se Petar Mamić i Robert Murić iz Rijeke, a Josip Posavec, Domagoj Bradarić, Darko Nejašmić i Ante Palaversa u momčadi Hajduka.


– Najviše ovisi o njima samima. Najvažnije je da su u natjecateljskom ritmu, da imaju kontinuitet pa ćemo vidjeti. Ima još vremena do objave konačnog popisa sa EURO. Kad govorimo o potencijalnim mladim reprezentativcima u momčadi Rijeke, oni nedvojbeno imaju veliki talent, ali još uvijek nemaju rutinu, ali mi treneri smo ti koji sve to moramo istrpiti i usmjeriti ih – kaže Gračan, sretan da i na hrvatskoj prvoligaškoj sceni ima igrača koji itekako zaslužuju njegovu pažnju.


– Iz sezone u sezonu potvrđuje se se da HNL i nije tako loša kako je neki žele prikazati. Naravno da će to biti tako ako je budemo gledali kroz prizmu Barcelone, Juventusa ili Reala, ali HNL ima igrače i kvalitetu. Uostalom, većina hrvatskih A reprezentativaca dosegnula je svoju kvalitativnu razinu školujući se u našem prvenstvu i prolazeći kroz ruke naših trenera. Liga je, uostalom, vrlo izjednačena. Bez obzira na neke bodovne razlike na ljestvici, vrlo je zanimljiva borba za pozicijama što jamče nastup u Europi i jednako tako neizvjesna borba za ostanak. Nijedna momčad ne može u utakmicu ući sa sigurnošću da će istu pobijediti. 




Subotnja utakmice će u svakom slučaju donijeti svojevrsnu promociju dviju omladinskih škola. S tom razlikom da mladi igrači Hajduka (Palaversa, Nejašmić, Bradarić…) imaju daleko više prvoligaškoga iskustva u seniorskom nogometu od svojih vršnjaka Rijeke (Lepinjica, Bušnja, braća Smolčić…) pa su, shodno tome, u određenoj prednosti. Pogotovo na psihološkom planu. Gard mladih igrača Hajduka jednostavno je drukčiji, puno odvažniji.


– To je točno. Najveći razlog tome je činjenica da mladi igrači Hajduka imaju puno više seniorskih utakmica u nogama, prošli su puno više toga i stekli puno više iskustva od mladih igrača Rijeke. Njihov kontinuitet igara bit će od velike koristi treneru Oreščaninu, uostalom oni su u pravom natjecateljskom ritmu za razliku od mnogih mladih igrača Rijeke. Sve su to redom vrlo talentirani igrači, ali imaju određen hendikep uslijed činjenice da njihovi vršnjaci u Hajduku igraju puno više. Prošli su utakmice u kojima su gubili pa se vraćali, prošli su sve i svašta u toj svojoj mladosti. Trebalo je na svojoj koži istrpjeti neke nepovoljne rezultate i razdoblja u životu kluba i same momčadi. Naravno da su stekli određeno iskustvo. Nadam se da se to sad počelo mijenjati i da će u momčadi Rijeke biti sve više mladih igrača iz omladinske škole.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU