Trener »bijelih«

Matjaž Kek: Ako je netko u Koprivnici mislio na Milano, taj Milano neće vidjeti

Ivan Volarić

arhiva NL

arhiva NL

Rekao sam prije nekoliko tjedana da će utakmice iskristalizirati neke stvari, kakvi su kod koga želja i voljni moment. Neke stvari se vide i što su novi igrači duže s nama, to ćemo prije tražiti nova rješenja. Nema tu filozofije, utakmice uvijek pokažu pravu sliku – kaže Kek



Koprivnički remi prilično bolno odjeknuo je među navijačima »Rijeke«. »Bijeli« su u praskozorje velike utakmice u Milanu ispustili dva boda u utrci s »Dinamom« za prvim mjestom nakon što su imali u rukama osnovni preduvjet pobjede – minimalno vodstvo pola sata prije kraja utakmice i poljuljanog suparnika kojega je nedvojbeno kvalitetnija momčad trebala dotući drugim golom. Umjesto toga, Riječani su se pomalo neočekivano uvukli u svoj šesnaesterac. Nakon izjednačujućeg pogotka »bijeli« su kvalitetno reagirali, stvorili nekoliko zrelih prilika, ali lopta (sreća) je okrenula leđa momčadi koja se očito prerano uljuljkala u minimalno vodstvo i na kraju platila ceh takvom kalkulantskom ponašanju.


– Ni nakon prespavane noći ne možemo biti zadovoljni rezultatom – govori trener »bijelih« Matjaž Kek. – Najviše mi je nedostajao kvalitetniji zadnji pas u zadnjih 25 metara, agresivniji ulazak u šesnaesterac. Nedostajao je i jedan vezni igrač u završnici, kako bismo s više igrača ušli u završnicu. Osim toga, kako god da smo igrali ne smijemo dobiti onakav gol iz prekida. Te stvari su točno postavljene i dogovorene. Zna se tko koga čuva i na koji način. Međutim, mi zakasnimo u skoku, a onda ne reagiramo na drugu loptu. Slično nam se dogodilo i u trećoj minuti utakmice.


Prava slika


Možda su koncentraciju odnijele misli usmjerene prema utakmici s »Milanom«?




– Ne bih rekao. Možda su neke stvari posljedice jakog ritma, iako puno igrača nije igralo u Vrbovcu, tako da su imali šest dana poslije »Hajduka«. Tu ne vidim problema, a onaj koji je u Koprivnici razmišljao o »Milanu« taj Milano neće vidjeti.


Nedvojbeno je da kod nekih igrača, poput Marija Gavranovića i Marka Vešovića, više nema »iskre u oku«, da ne igraju na prošlosezonskoj razini?


– Ne bih ulazio u pojedince. Rekao sam prije nekoliko tjedana da će utakmice iskristalizirati neke stvari, kakvi su kod koga želja i voljni moment. Neke stvari se vide i što su novi igrači duže s nama to ćemo prije tražiti nova riješenja. Nema tu filozofije, utakmice uvijek pokažu pravu sliku.


Postavlja se i pitanje vašeg taktičkog koncepta s trojicom veznih igrača. Bili ste puno konkretniji u završnih 20 minuta kada ste odabrali neka druga kadrovskka riješenja unutar tog sustava?


– Prije svega, novi igrači koji su došli moraju imati doziranu minutažu. Što se tiče koncepta s tri vezna igrača pokazao se u Splitu dobrim riješenjem, a i u Koprivnici smo iskontrolirali veći dio toga što se tiče igre prema natrag. Meni je nešto nedostajalo u igri prema naprijed, da se netko od veznjaka spustio niže u kazneni prostor. Ulaskom Pavičića to je postalo dosta opasnije. To je tako, da smo zabili gol iz jedne od one tri situacije u završnici utakmice sve bi to bilo dobro i lijepo. Budući da se to nije dogodilo navodi te na razmišljanje i traženje drugih riješenja.


Pavičić nije spreman


Je li vam žao što niste ranije uveli Pavčića, koji je bio vrlo opasan u Koprivnici?


– Pavičić je odigrao u srijedu 90 minuta i on nije spreman za igranje u ritmu svaki drugi ili treći dan. Da se zabilo iz onoga što smo trebali sada ne bi govorilo o ovim problemima. Međutim, meni je veći problem to što smo poveli, igrali još nekoliko minuta, a onda se povukli u šesnaeesterac.


Dakle, igrači su počeli prerano odrađivati utakmicu, možda jer su podsvjesno počeli razmišljati o najvećoj utakmici u njihovim karijerama?


– U tom trenutku smo htjeli presigurno dovesti utakmicu do kraja. Tu smo morali kvalitetnije reagirati i tražiti drugi gol.


»Dinamu« ste omogućili bijeg na šest bodova prednosti što »modri« nisu iskoristili?


– Unatoč svemu tome mi moramo gledati na sebe. Radimo na tome da se ekipa što prije kompletira, meni je to glavna preokupacija.


Koliko vremena će trebati da se momčad posloži?


– Teško je to prognozirati. Imamo s jedne strane igrače koji nisu fizički spremni, iako to svakim treningom izgleda sve bolje. Problem je što dolaze utakmice i nemamo vremena za kvalitetni trening.


Elezova ozljeda


Pred vama je u četvrtak velika utakmica protiv »Milana« na San Siru, što će tražiti 150 posto od svakoga pojedinca u svakom trenutku ako se želi pružiti pristojan otpor uglednom domaćinu?


– U takvim utakmicama moramo prihvatiti način kvalitetne igre jedan na jedan, duel igre, a to su stvari koje nam nedostaju u ovom dijelu sezone. Nedostaje nam odlučnija igra jedan na jedan. Što ću govoriti o kvaliteti »Milana«, zna se kako se trebaju odigrati takve europske utakmice. Puno posla nas čeka do četvrtka.


Gorgon i Punčec neće konkurirati za taj ogled?


– Neće ih biti više tjedana. Pojavio se i problem kod Eleza, zato sam čekao dugo s trećom izmjenom jer je već na poluvremenu naslutio da će teško izdržati utakmicu. U drugom poluvremenu se vidio taj njegov problem i tek trebamo vidjeti hoće li biti sposoban odigrati u četvrtak. Sve drugo utakmica u Koprivnici nije odnijela. Hvala Bogu, igrali smo i na kvalitetnom terenu.


Na San Siru vas očekuje podloga kao na Rujevici, dakle tu neće biti problema s prilagodbom na travnjak?


– Nije u Koprivnici bio problem u travnjaku… Moramo razloge gubitka bodova tražiti u svojim redovima. Događat će se još ovakvih utakmica dok se ne iskristalizira tko što može. Trebat će imati strpljenja, a moramo prije svega mi doći do kvalitetnih riješenja i onda ih pretočiti u djelo na utakmici – rekao je Kek.