Prva pripremna utakmica

MOMČAD KAO VELIKO GRADILIŠTE Analizirali smo po pozicijama s kakvim “materijalom” u novu sezonu ulazi Matjaž Kek

Ivan Volarić

Momčad je još uvijek – veliko gradilište, a budući da su ovoga siječnja prodani nosivi zidovi, jasno je da nema druge nego po ubrzanom postupku krenuti u zidanje nove momčadi, i to od – temelja



 Nogometaši »Rijeke« odigrali su u srijedu prvu test utakmicu ove zime. »Bijeli« su s deset pogodaka u mreži ispratili slovenskoga trećeligaša »Brinje Grosuplje«, svog tradicionalnog sparing partnera. Trener Matjaž Kek izveo je na pomoćni teren s mixto podlogom 21 igrača i tri vratara, odnosno sve što mu je na raspolaganju o ovom trenutku ne računaju li se ozlijeđeni Alexander Gorgon (pubična kost), Antonio Mirko Čolak (list), Jasmin Čeliković (zglob), vratar Andrej Prskalo (list) i Domagoj Pavičić (zadnja loža). Budući da je Kek nastojao ravnomjerno opteretiti sve igrače i sastaviti dvije kvalitetom podjednake jedanaestorke, a uzevši u obzir da gosti nisu mogli parirati u niti jednom segmentu, jasno je da konačni rezultat i igra ne mogu poslužiti kao mjerilo mogućnosti nove riječke momčadi. No, zato je moguće naslutiti barem neke pojedinačne mogućnosti igrača, pa i ideje kojima se, barem u ovoj fazi priprema, kod slaganja momčadi vodi trener »bijelih«.


Nesporna je činjenica da je Matjaž Kek na dvadeset dana od prve prvenstvene utakmice u drugom dijelu sezone na novom početku. »Rijekina« momčad je još uvijek – veliko gradilište, a budući da su ovoga siječnja prodani nosivi zidovi, jasno je da iskusnom stručnjaku nema druge nego po ubrzanom postupku krenuti u zidanje nove momčadi, i to od – temelja. Portugalski dio priprema donijet će sigurno u tom smislu neke konkretnije odgovore, uostalom morat će, jer po povratku iz Albuferije ostat će samo nekoliko dana do prve službene utakmice utakmice s »Istrom 1961«…


VRATARI


Na vratarskim pozicijama ništa se nije mijenjalo još od vremena kada je »Rijeka« marširala prema duploj kruni. Simon Sluga i Andrej Prskalo će kao i do sada voditi utrku za startnu poziciju broj jedan, Nigerijac David i junior Pandur čekati priliku iz drugoga plana. Sluga je u prednosti budući da je iskusniji Prskalo – duže ozlijeđen.


DESNI BEK




Momčilo Raspopović doveden je kao zamjena za Marka Vešovića, odnosno kao igrač koji bi trebao zaoštriti konkurenciju na desnoj strani obrane. Crnogorski branič odigrao je 45 minuta protiv »Brinja« i u tom periodu se vidjelo premalo da bi se moglo nešto konkretnije zaključiti. Grk Mavrias je jesenas bio korektan, ali objektivno nije pokazao da može nadomjestiti Vešovića i(li) Ristovskog. Ta pozicija je do daljnjega potpuno otvorena. Možda i za neke igrače (Kvržić, Capan…), kojima ta uloga nije primarna.


DESNI STOPER


Jedna od rijetkih pozicija na kojima neće biti nikakvih dvojbi. Ako bude zdrav ili ako ne napusti »Rijeku« do kraja prijelaznog roka, Dario Župarić ima zajamčeno svoje mjesto u riječkoj obrani. Na toj poziciji igrao je protiv »Brinja« Luka Capan i pokazao da se na njega Kek može osloniti. Tu sigurno neće biti problema.


LIJEVI STOPER


Roberto Punčec je još jesenas pokazao da kada je zdrav i spreman može odgovoriti zahtjevima. Ni na proljeće u tom dijelu ne bi trebalo biti problema. Svoju priliku čekaju junior Jasmin Čeliković i Portugalac Escoval, koji je protiv Slovenaca pokazao da posjeduje zanimljiv potencijal.


LIJEVI BEK


Ni na poziciji krajnjeg lijevog braniča Kek neće imati dvojbi, ali samo zato jer Leonard Žuta ni u trećem prijelaznom roku zaredom nije dobio pravu konkurenciju. Zapravo, jedini konkurent bio mu je dešnjak Marko Vešović koji je otišao. Makedonski reprezentativac vrlo korektno odrađuje svoje zadatke i takva igra bez preuzimanja previše rizika bit će mu vrlo vjerojatno dostatna da sačuva svoje mjesto na proljeće. Jedini preostali lijevi bek, Jason Davidson, ni u prvoj pripremnoj utakmici nije pokazao ništa osobito pa ne čudi da u klubu rade već duže vremena na razlazu.


ZADNJI VEZNI (2)


U slučaju da Mate Maleš idućih dana preseli u Kinu, definitivno će se raspasti srce šampionske »Rijeke« koje je počivalo u prvom redu na dvojici potentnih središnih veznjaka, Filipu Bradariću i Josipu Mišiću, kojima je povremeno pomagao iskusni Mate Maleš. Filip Bradarić ostat će jedini preostali veznjak iz te ere oko kojega će Kek morati graditi novu veznu liniju. Kao logično riješenje nameće se u prvom redu Domagoj Pavičić, a jedino preostalo – Luka Capan – dakle dvojica igrača potpuno različitog profila. Capan je više defanzivac, Pavičić ofenzivac… Ne računaju li se »klinci« (Liber, Svetić, Šantek…), jedini preostali središnji veznjak u momčadi je Tomislav Gomelt, ali od dolaska u klub prošloga ljeta nije odigrao ni minute. I njemu kao i Davidsonu na Rujevici ove zime pokušavaju pronaći novi angažman. Doduše, sportski direktor Srećko Juričić najavio je da će se u slučaju Malešova odlaska reagirati kroz dovođenje još jednog veznog igrača. Samo da ne dođe prekasno…


DESNA POLUŠPICA


Maxwel Acosty i Zoran Kvržić konkuriraju za poziciju uz desnu aut liniju. Obojica ima svojih kvaliteta. Acosty u prvom redu ekstra brzinu i dobar skok, Kvržić veću moć ponavljanja, te odgovorniju igru u fazi obrane. Obojici, međutim, nedostaje mirnoće u završnici. Kekova odluka neće biti laka, a mogla bi ovisiti i tome tko će igrati desnoga beka. Nije nebitno kako će se »kliknuti« igrači uz desnu aut liniju. Kao i bekovske, krilne pozicije ključne su napadačku igru »Rijeke« koja počiva upravo na stvaranju viška po bočnim pozicijama.


SREDIŠNJA POLUŠPICA


Jakov Puljić svojim je pogocima istekom jesenskog dijela sezone iskočio u prvi plan, ali jasno je da neće moći stalno živjeti samo od povremenih pogodaka. Od njega se očekuje najveći iskorak u ovim pripremama, da se češće pojavljuje i sudjeluje u igri, da popravi duel igru… Pritiskat će ga povratnik s posudbe Filip Dangubić koji realizatorski nimalo ne zaostaje, a odlika mu je i igra na malom prostoru što može itekako dobro poslužiti kada se gostujuće momčadi zatvore na Rujevici. Tu Kek može koristiti i oprobanu varijantu s Domagojem Pavičićem.


LIJEVA POLUŠPICA


Brazilac Heber ulazi u nastavak sezone kao najbolji klupski strijelac. Nakon oporavka od ozljede jasno je da je u prednosti pred darovitim slovenskim napadačem Marticom Črnicom, koji nikako da u potpunosti iskaže svoj potencijal. Tu bi sigurno svoju minutažu dobio i Alexander Gorgon da je zdrav, ali budući da ga neće biti u dobrom dijelu proljeća, ovo će biti prilika Brazilcu da dokaže klasu i pokaže da njegovi pogoci jesenas nisu bili (samo) plod dobre igre kompletne momčadi. Ove pripreme su vrlo bitne za njega, da ih odradi u kompletu, jer jesenas je upao u zabrinjavajući niz ozljeda što je posljedica igranja i treniranja u ritmu na koji nije navikao. Poneku minutu mogao bi na toj strani dobiti i još junior Josip Mitrović, no tek kada se potpuno oporavi i počne normalno trenirati.


NAPADAČ


Da se početkom tjedna nije dogodila nezgodna ozljeda lista Antonija Mirka Čolaka, stvari bi bile puno jasnije, ovako se situacija zakomplicirala i donijela »šefu« dodatne glavobolje. Prema nekim predviđanjima, Čolaka neće biti na travnjaku u Portugalu pa će tu Kek morati tražiti druga riješenja. Koja? Raspolaže s dva igrača profila prve špice – Mateja Jelića i mladoga Milana Ristovskog. Jelić jesenas nije bio prijavljen ni za europske oglede, a spada u skupinu igrača kojima se na Rujevici pokušavaju razići ove zime. Drugo riješenje je daroviti junior kojega »Rijeka« može otkupiti od »Rabotničkog« do ljeta i igrač koji sigurno ima određenu perspektivu. Nije isključeno da mlađi Stefanov brat nenadano iskoči u prvi plan na toj poziciji barem dok se Čolak ne oporavi.