Pogled na polusezonu...

MAXWELL ACOSTY Nismo briljirali ove jeseni, ali imamo samo bod manje od Hajduka

Ivana Vaupotić

Dani Olmo i Maxwell Acosty/Foto PIXSELL

Dani Olmo i Maxwell Acosty/Foto PIXSELL

Dovoljno se sjetiti da smo prije samo mjesec dana nanizali poraze od Gorice, Osijeka i Dinama. Tada je situacija bila jako teška, ali smogli smo snage za povratak i zabilježili smo četiri uzastopne pobjede. Zbog toga mislim da smo napravili sasvim solidan posao ove jeseni - kaže Acosty

ZAGREB Poraz na gostovanju kod Dinama (0:3) u zaostaloj utakmici šestog kola HT Prve lige, označio je završetak jesenskog dijela sezone koji je Rijeci priuštio dosta turbulencija. Modri su na svom terenu još jednom potvrdili da su vodeća nogometna sila u Hrvatskoj, a gostima s Kvarnera ostala je tek utjeha da su izgledali nešto bolje nego prije mjesec i pol dana na Rujevici.– Pokušali smo igrati s njima pokazati da imamo određenu kvalitetu. Na žalost, nismo bili dovoljno koncentrirani u nekim situacijama, a oni su bili brži on nas na odbijenim loptama. Prvi gol su nam zabili iz lijepe akcije, ali drugi i treći su stigli zbog naših grešaka. U nastavku sezone se moramo potruditi i kako bismo u takvim situacijama imali “kontrolu štete”. Nastavimo li kvalitetno raditi, vjerujem da se možemo približiti Dinamov razini – objašnjava Maxwell Acosty.

Solidan posao




Je li pretjerano reći da je sudbonosnu ulogu za Rijeku imalo razdoblje između 22. i 24. minute, u kojem je Dino Perić dobio samo žuti karton za oštar start na Momčilu Raspopoviću, a Antonio Čolak nije realizirao veliku priliku za smanjenje vodstva Dinama na 2:1?


– Za mene je to bio čisti crveni karton. No, sudac je drugačije vidio tu situaciju. Da je Periću pokazan crveni karton, možda bismo sada drugačije razgovarali o ovom derbiju. Istina, Dinamo je u tom trenutku već stekao dva gola prednosti, ali to se dogodilo u 22. minuti, što znači da bismo mi više od sat vremena imali igrača više. Stvari je mogla zakomplicirati i Čokijeva prilika. Tko zna što bi bilo da smo se tu vratili u utakmicu. No, sve to je sada iza nas.


Može li se reći da je Rijeka u odličnoj situaciji, kada se u obzir uzme sve što se događalo ove jeseni?




– Apsolutno. Dovoljno se sjetiti da smo prije samo mjesec dana nanizali poraze od Gorice, Osijeka i Dinama. Tada je situacija bila jako teška, ali smogli smo snage za povratak i zabilježili smo četiri uzastopne pobjede. Zbog toga mislim da smo napravili sasvim solidan posao ove jeseni, iako je bilo i kikseva. Nismo briljirali, ali nalazimo se na drugom mjestu, sa samo bodom manje od Hajduka.



Kada se osvrnete unatrag, mislite li da se moglo više napraviti na europskoj sceni?


– U zadnje kolu kvalifikacija Europske lige tijesno smo ispali od Genta koji je kasnije bez poraza osvojio skupinu s Wofsburgom i Saint-Ettieneom. Uz samo malo više sreće, možda smo i mi mogli ostvariti zapažen rezultat. Tamo su nas pobijedili 2:1, a na Rujevici smo došli do 1:0, a zatim smo primili gol iz idućeg napada zbog naše dekoncentracije. I danas me boli način na koji smo tada ispali.



Punjenje baterija


Ove će sezone drugoplasirana momčad u prvenstvu izboriti nastup u kvalifikacijama Lige prvaka. Ima li Rijeka snage za to?


– Mislim da smo tu, među najozbiljnijim kandidatima za drugo mjesto. Imali smo to negativno razdoblje, ali nadoknadili smo dio onoga što smo propustili. U završnici sezone smo odigrali nekoliko jako dobrih utakmica, uz izuzetak ovog gostovanja kod Dinama. Sada imamo pauzu koju moramo iskoristiti za odmor i punjenje baterija za proljetni dio sezone. No, pozicija koja vodi u kvalifikacije Lige prvaka nije jedino što nas zanima. Naš cilj je i obrana naslova osvajača Hrvatskog nogometnog kupa. Na početku proljetnog dijela sezone očekuje nas teško četvrtfinale s Dinamom na Rujevici, ali napravit ćemo sve kako bismo vratili trofej u naš grad.


Što biste izdvojili kao najbolji dio ove nogometne jeseni? Možda pobjedu na Poljudu?


– Uuuuuuu… Da, da… To je bilo jako, jako dobro za sve koji vole Rijeku. Dinamo nam je zabio pet komada dva kola prije tog derbija i stvarno smo trebali jedan dobar rezultat da se dignemo i vratimo na pravi put. U međuvremenu smo uvjerljivo pobijedili u Zaprešiću, ali to nije bilo to. Tih 4:0 na Poljudu nam je savršeno dobro leglo i dalo nam je samopouzdanje za završnicu ovog dijela sezone.