Zamjenik sportskog direktora

MANCE O BATINIĆEVOM SUĐENJU Tri sporne situacije uopće nisu sporne, ali nećemo raditi cirkuse

Ivan Volarić

Tri sporne situacije uopće nisu sporne, čiste su kao suza, ali nećemo raditi cirkuse



RIJEKA Damir Batinić prometnuo se u središnju figuru susjedskog derbija nakon što je u najmanje tri situacije donio vrlo sporne odluke kontra gostiju s Rujevice. Osječki sudac prvo je u 5. minuti utakmice poništio pogodak


Domagoja Pavičića na asistenciju svojega pomoćnika i sugrađanina Dalibora Conjara, zatim je u 64. minuti procjenio da Kokorovićevo zaustavljanje lopte laktom na putu prema mreži poslije voleja Alexandera Gorgona nije vrijedno najstrože kazne, a onda je u 67. minuti pokazao žuti karton Florentinu Mateiju smatrajući da je želio isprovocirati najstrožu kaznu nakon duela s Baahom Reagyjem Ofosuom. Četvrta situacija o kojoj će imati što reći Oko sokolovo i TV analize dogodila se u zadnjim trenucima sudačke nadoknade vremena kada je Batinić zaustavio igru kako bi pokazao drugi žuti karton vrataru Ivušiću te umjesto indirektnog udarca za »Rijeku« u srcu domaćeg kaznenog prostora, dodijelio loptu Puljanima koji su izveli slobodan udarac kao da je bio u pitanju prekršaj na vrataru. Možda je i postojao, ali Batinić to nije dosudio prije nego što je žutim kartonom sankcionirao Ivušićevu verbalnu reakciju.


Pavičić i Cutrone 


Prema onome što je moguće vidjeti iz raspoloživih TV snimki teško se oteti dojmu da Batinić nije pogriješio u barem dvije od tri sporne situcije. Iako kut kamere nije idealan, čini se da je Conjar krivo procjenio kada je poništio uvodni Pavičićev pogodak. U trenutku kada mu je Gavranović dodao loptu nalazi se u liniji s Bertošom. U pitanju su centimetri, no obično se u takvim situacijama pušta prednost – napadaču. Kao što su to učinili izraelski suci na San Siru kod pobjedničkog pogotka Cutronea. Iako hrvatski suci obično ovisno o situaciji koja njima ide u prilog intepretiraju pravila koja reguliraju igranje rukom u kaznenom prostoru nedvojbeno je da je Kokorovićeva ruka zaustavila Gorgonovu loptu na putu prema mreži. Također, uopće nije dvojbeno je li postojao kontakt između Mateija i Ofosua nekoliko minuta kasnije. Uostalom, Batinić je i za manje pokazivao na bijelu točku. Dovoljno se prisjetiti prošlosezonske utakmice u Vinkovcima i penala na Soudaniju.


Okrećemo se igri




Društvo s Rujevice nije neposredno nakon utakmice komentiralo suđenje, no dan kasnije oglasio se zamjenik sportskog direktora Ivan Mance.


– Svi mi koji smo u nogometu i oko njega moramo biti spremni na propuste sudaca jer oni su ljudi od krvi i mesa. Te tri situacije koje se spominju uopće nisu sporne, one su čiste i jasne kao suza. Teško je kada se u jednoj utakmici dogode tri takve odluke koje idu kontra jednog kluba, međutim mi sada više ne možemo ništa napraviti da to vratimo i ispravimo. Počevši od treninga u nedjelju okrećemo se idućoj utakmici. Teško je, jer bismo, da je sve bilo kako treba, došli do pobjede u Puli, ali nećemo od toga raditi cirkuse. Okrećemo se idućim utakmicama i svojoj igri jer jedino svojom igrom možemo osvajati bodove – rekao je Mance.