Pravi derbi

LEOVAC OD PRVE MINUTE NA SOUDANIJA? Što sve Matjaž Kek sprema da zaustavi modre

Orlando Rivetti

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

RIJEKA Hajdukovci će u nedjelju navijati za Rijeku. Uvjereni u pobjedu nad Slaven Belupom na krilima euforičnog trijumfa u Maksimiru, s Rijekinom pobjedom nad Dinamom došli bi Zagrepčanima na samo šest bodova zaostatka. Rijeka, nakon poraza u Osijeku s desetoricom gotovo cijelu utakmicu, mora prije svega igrati za sebe. Jer preskočili su je i Osječani i sada napadaju Dinamo s treće pozicije. Riječanima trebaju bodovi da bi se umiješali u borbu za drugo mjesto, što donosi bolju startnu poziciju u kvalifikacijama za Europsku ligu. A nova Rijeke stvara se upravo za iduću sezonu na europskoj sceni. Riječani za Dinamom, nakon osmog poraza ove sezone, zaostaju 15 bodova. Priča o obrani naslova je zaključena, utopijska je ona dok ima nade… Veliki uspjeh bio bi osvajanje Kupa, obrana Rabuzinova sunca, što vodi preko Dinama u polufinalu, a na kraju bi posljednji suparnik mogao biti – Hajduk.

Rijeka i Dinamo imaju otvorene račune. Matjaž Kek je prošle sezone »smijenio« Zlatka Kranjčara na Rujevici (5:2), a na kraju i Bugarina Ivajla Peteva nakon trijumfa u Kupu (3:1) u Varaždinu. Mario Cvitanović uskočio je u sedlo nakon otkaza Bugarina, pred sam početak sezone i – dvaput je dobio Rijeku! Riječka utvrda Rujevica pala je prvi put nakon dvije godine, 11. kolovoza prošle sezone (0:2), kada je dva gola postigao Junior Fernandes do odmora. Bilo je to vjerojatno najgore poluvrijeme Rijeke u dosadašnjem dijelu sezone. U Maksimiru je Rijeka povela (Acosty), nakon devet minuta, ali Moro je izjednačio, a onda je na scenu stupio Rijekin krvnik – Soudani, dvama pogotcima!


Kvržić upitan


Soudani je sa 12 golova trenutačno prvi strijeac HNL-a, a sada je dobio i prvu špicu – Gavranovića. Njih dvojica trebali bi biti stroj za golove. Trebali bi… Ali Gavranović ima problema i s jedanaest metara. Jamačno će tandem Soudani-Gavranović biti glavna napast za riječku obranu, zadnju liniju u kojoj neće biti kažnjenog Župarića. O Gavranoviću će brinuti njemačkom disciplinom Roberto Punčec (Varaždinac je pet godina igrao za Union Berlin) i Portugalac Escoval, ako Majaž Kek sve ne iznenadi s nekim potezom iz svog laboratorija. Da na stopera postavi, recimo, Zutu. Odgovornog i discipliniranog igrača, koji je to već igrao kod Keka, ali i u Švedskoj. Otvorio bi vrata povratniku Leovcu, koji bi svoju drugu epizodu u dresu Rijeke otvorio igrajući protiv najboljeg igrača HNL-a, Soudanija. Sjajna prilika da pokaže izborniku Zlatku Daliću da je spreman ići na – Mundijal u Rusiju. Leovac je navodno fizički spreman pa bi u svakom slučaju mogao zauzeti poziciju na lijevom boku, bez obzira na Zutine zasluge u posljednjem razdoblju. Iako, kod Keka niti Leovac nema rezervirano mjesto, u Osijeku je bio rezerva, niti je Zuta pretplaćen za to mjesto. Da je to Marko Vešović zna se tko bi čuvao Soudanija, bez obzira na to što je to kontra strana. Sjećate se kako ga je Vešović strpao u mali džep u varaždinskom finalu?


Budući da je upitan nastup Zorana Krvžića, koji je dobio dosta batina u Osijeku i bio najbolji igrač Rijeke, na desnom krilu mogao bi se pojaviti Acosty, ali i Črnic, koji je veoma dobro otvorio sezonu protiv Istre, a trebao je ući u nastavku utakmice u Osijeku da Rjeka nije ostala s igračem manje. Črnic može igati sve tri pozicije iza prvog napadača. U ovom slučaju – Čolaka.


Želja i motiv


Stojanović i Sosa će na bekovima biti nova lica u Dinamu u odnosu na susret s Hajdukom. Stoperi su Lešković i Benković. Oni bi mogli biti Rijekina šansa… Iako je jasno da će se najzanimljivija borba voditi za prevlast na sredini terena. Ademi i Doumbia protiv Bradarića i Grahovca ili Pavičića. U posljednjih pola sata nije isključeno da na poziciji druge špice iza Čolaka zaigra i Valerij Božinov… Dinamo je dvaput dobio Rijeku ove sezone, trenutačno ima bolje posloženu momčad. Uigraniju u odnosu na Rijekinog trenera, kojemu su igrači stizali do posljednjeg dana prijelaznog roka. Ali upravo je Matjaž Kek jamstvo da će Rijeka u derbiju biti sposobna braniti čast prvaka države, dobiti lidera prvenstva. Nakon utakmice u Osijeku izjavio je da dugo nije vidio igrače s toliko motiva i htijenja i da uopće ne sumnja u njihovu želju i motiv. »To nije sporno. Siguran sam da će izrasti u kvalitetnu ekipu«. Rijekin trener zna što hoće i kako do cilja, stvaranja još jedne jake Rijeke. Ako utakmicu u Osijeku možemo gledati kroz prizmu isključenja u početku utakmice, nedjeljni susret s Dinamom je pravi izazov za novu momčad s igračima koji gore od želje za dokazivanjem. Spektakl je zajamčen.