Kapetan Rijeke

Kvržić vjeruje u finale Kupa: ‘Moramo se trgnuti nakon Splita. Sve još ovisi o nama samima’

Marko Cvijanović



Zoran Kvržić neće po dobrome pamtiti 150. nastup u dresu riječkoga prvoligaša. Kapetan »bijelih« predvodio je momčad koja je na poljudskom travnjaku doživjela najizraženiji poraz (0:4) u povijesti jadranskih derbija s Hajdukom i općenito jedan od najtežih posrtaja u HNL-u. Samo jednom je Kvržić s Rijekom jednako teško nastradao, u svojoj prvoj sezoni (2013./14., 30. kolo) bio je izravni sudionik maksimirskoga poraza od Dinama (0:4), iako ga je Matjaž Kek u igru uveo (48’) kad je već sve bilo gotovo. Riječani su tada već u 23. minuti gubili 4:0, ovaj su put »izdržali« do 50. minute.


– Jesmo li se oporavili od poljudskog debakla? Jesmo, morali smo, nema druge. Treba što prije zaboraviti tu ružnu poljudsku epizodu i okrenuti se utakmici s Interom. To je najvažnija utakmica sezone, moramo biti pravi, što prije se trgnuti i odraditi to kako treba – kaže Kvržić uoči zaprešićkoga gostovanja u okviru polufinala hrvatskog Kupa koje stiže u vrlo nezgodnom trenutku. Kvržić je još na terenu, neposredno po završetku utakmice, poručio da katastrofalno poljudsko izdanje »bijelih« zahtijeva razgovor u svlačionici.


– Naravno da smo porazgovarali između sebe i s trenerom. Doduše, nismo imali vremena za nekakve dublje analize, jer je pred vratima važna utakmica s Interom. Svi smo bili suglasni da taj poraz od Hajduka, koliko god bio neugodan i bolan, treba što prije zaboraviti. Moramo gledati pozitivno prema naprijed, to je jedino ispravno. Eh, sad, što se dogodilo na Poljudu… Dogode se takve utakmice, onaj tko je igrao ili igra nogomet zna da se jedna utakmica vrlo lako može izroditi i otići u negativnom smjeru. Za nas je u subotu na Poljudu sve krenulo loše od početka. Olako smo ušli u utakmicu, prerano primili gol. Da se to nije dogodilo, možda bi utakmica otišla sasvim drugim smjerom, ali… Što je, tu je, nema sad smisla razglabati o tome što bi bilo kad bi bilo. Kao kolektiv smo odigrali jako loše, nema pojedinca za kojega možemo reći da je u subotu na Poljudu odigrao utakmicu na zadovoljavajućoj razini. Jednostavno, dogodio nam se kolektivni podbačaj. I nema se više po tom pitanju išta pametno reći, znam samo da utakmicu s Interom čekamo uzdignutih glava.




Poslije četvrtog pogotka u Sluginoj mreži frustracije pojedinaca u riječkim redovima eskalirale su do granice fizičkog sukoba, što kaže Kvržić kao jedan od aktera neuobičajena događaja u šesnaestercu Rijeke?


– Tenzije su bile bile velike, planuli smo, ali zna se to događati u nogometu, nije to bilo ništa neuobičajeno. Htjeli smo najbolje, morali smo se trgnuti, nisam želio da se raspadnemo, primimo deset komada… Nije isto 4:0 ili 7:0, iako je i u tim trenucima na semaforu već stajao ružan rezultat. Nije problem izgubiti utakmicu, ali sramotno je izgubiti 0:4 od Hajduka.


Poraz jest pao teško, pogotovo jer je stigao poslije 2.813 dana riječke dominacije na poljudskom stadionu, ali Kvržić smatra da isti može poslužiti kao dodatna mobilizacija i motivacija uoči današnjega sraza sa Zaprešićanima.


– Ne bih volio da me se krivo shvati, ali možda je u jednu ruku i dobro da smo na Poljudu doživjeli svojevrsno otrježnjenje kako bismo shvatili važnost utakmice s Interom. Jer, od utakmice u Zaprešiću ovisit će ukupna ocjena naše sezone, hoće li biri dobra ili loša. Moramo napraviti sve da uđemo u finale Kupa, pritom moramo zaboraviti nedavnu pobjedu na Rujevici od 7:0. U Zaprešiću će se igrati potpuno drukčija utakmica, ali nadam se da ćemo svi dati svoj maksimum.


Inter će nedvojbeno htjeti pokazati sasvim drukčije lice nego nedavno na Rujevici, iako je upitno čime to Zaprešićani mogu iznenaditi Riječane.


– Trebamo biti oprezni, igra se na ispadanje, a jedna je greška dovoljna da utakmica ode u neželjenom smjeru. Moramo biti maksimalno disciplinirani i koncentrirani od prve minute. Nadam se da će Armada doći u velikom broju i da će nas podržati kao što nas je podržala i u Splitu unatoč uvjerljivom porazu. Svaka čast našim navijačima, nadam se da će biti uz nas u Zaprešiću kako bismo napravili iskoraz i plasirali se u finale Kupa. Pobjeda nas Interom bila bi vrlo važna, pogotovo na psihološkom planu. Ne samo zbog činjenica da bismo dobili priliku boriti se za trofej, već i zbog naših nastojanja da do kraja prvenstva sačuvamo drugo mjesto. Uostalom, još uvijek imamo šest bodova prednosti u odnosu na Osijek i Hajduk, što znači da je sve u našim rukama. Ovisimo o sebi samima. Dakle, pita se jedino nas. Opet, moramo biti pravi da bismo tu prednost na drugoj poziciji sačuvali do kraja – zaključio je Kvržić.