Nogometno ogledalo O. Rivettija

Kek i Montella i mentalno prazne momčadi

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Pedantni Matjaž Kek stavio je sve pod povećalo, pojedinačne učinke i momčad kojoj još uvijek traži novi model igre. Jer ono što je bilo prošle sezone, bilo je... Na Rujevici je opća mobilizacija uoči putovanja u Milano



Matjaž Kek i Vincenzo Montella, treneri Rijeke i Milana, momčadi koja će se u četvrtak ogledati na stadionu Giusepe Meazza na milanskom San Siru, ovog su vikenda bili u »prvenstvenim problemima«. Rijeka je izgubila dva boda u Koprivnici, Milan je doživio drugi poraz u Serie A, u Genovi od Sampdorije, nakon što je prethodno izgubio u Rimu (Lazio). Ni jedan ni drugi trener ne mogu biti zadovoljni prikazanim. Nisu, dokako, bile utakmice iste razine, ali »bolest« o kojoj je riječ podjednako napada nervni sustav malih i velikih klubova… Montella je preuzeo odgovornost za poraz svoje momčadi. Tvrdi da je pogriješio jer nije shvatio da mu je momčad mentalno prazna. Nastavak izjave potpisao bi i Kek: »Moramo raditi i shvatiti zbog čega smo takvi istrčali na teren«.


Milan je jadno izgledao u prvom poluvremenu u rasporedu 3-5-1-1, s Kalinićem kao svjetionikom, ali vezni i bočni igrači nisu mu donijeli nijednu loptu. Posebice je konfuzija bila na sredini terena. Posložili su se malo u nastavku, ali dobili su dva gola zbog nereda u fazi obrane. Isto što se dogodilo i Rijeci u Koprivnici. Naivno su prosuli dva boda nakon što glavama nisu bili na utakmici. Ponavljam onu Michelangelovu, koji je rekao da ne crta rukama, već glavom, a ruke su samo pomoćno sredstvo. Tako je i s nogama i nogometom. Jer na travnjaku kopriva vidjeli smo blijedu kopiju momčadi koja je prošle sezone dominirala hrvatskim prostorima. Uz malo mudrosti i pameti mogla je i pobijediti. Bez obzira da to što je bila mentalno prazna. Milan je u stvaranju momčadi. Kinez koji je kupio kub od Berlusconija za 740 milijuna eura uložio je dodatnih 240 milijuna u prijelazni rok. Iduće sezone želi igrati Ligu prvaka, nakon što je ove sezone cilj biti najmanje četvrti u Serie A. Bili su zapali u euforiju nakon četiri pobjede u pet prvenstvenih utakmica… Prizemljeni su. A da je Milan otvoreno gradilište potvrđuje činjenica da je Montella u jedanaest ovosezonskih utakmica izveo isto toliko početnih sastava.


Nakon glatke pobjede u Splitu protiv nedoraslog i nezrelog Hajduka, Rijekin trener Matjaž Kek govorio je o opasnostima koje vrebaju u Koprivnici. Tradicionalno skliskom terenu, gdje trener Kopić i društvo uspjehe nad Rijekom (to je i remi!), slave kao da su osvojili Ligu prvaka. Znali su to Riječani, ali ipak neodgovorno podcijenili opasnost i na kraju izgubili dva boda. Hrabrost je elegancija pod pritiskom, a Riječani su defnitivno u utakmicu ušli komotno. Uvjereni da će darovi pasti s neba… Za pretpostaviti je da je utakmicu gledao netko od promatrača Milana, vjerojatno mu ništa nije bilo jasno. Kažu Talijani da će Milan lako u Europskoj ligi, a teško u Serie A. U četvrtak na San Siru je povijesna utakmica za Rijeku. Milanska Scala najveći izlog ove generacije. Nakon koncerta tuberkoloznih deva u Koprivnici.




Kek je nakon poraza, na Rijekinu i svoju sreću ne tako čestih, znao preuzimati odgovorost jer nije odabrao prave igrače. Rijeka bi u Koprivnici sigurno dobila utakmicu da je imao deset Leonarda Zute! Osvojio je loptu kod gola, pa u završnici akcije asistirao Heberu za gol… Najbolji igrač Rijeke. Postidio je sve silne »stručnjake« koji su tvrdili da je najslabija karika Rijeke! Filozofima rumene lica ako imaju crvenih pigmenata. Lijeva strana, Zuta-Heber, puno je bolja od one uz drugu uzdužnu crtu, Vešović-Krvžić. U Koprivnici se nisu proslavili niti vezni igrači, a još manje stoperi. Neobična utakmica, neprepoznatljiva Rijeka, za što svakako imaju zasluge i domaćini, ali isključivi je problem bio u glavama igrača Rijeke.


. Nikad lakša utakmica, pravi izazov, užitak, ali pod uvjetom da si na visini zadatka. Na lopti i na suparnika pravodobno.


U trenerskom poslu, rekao je Wenger, najteža je stvar to što svaki poraz donosi košmar. Kada dugo radiš u jednom klubu pojavi se kompleks da poslije poraza samo sebe kriviš. Što si duže u klubu to je veća i odgovornost. Engleska!


Kek je na Rujevici već napravio čudo. Ima kreditnu karticu (struke), bez limita… I ono najvažnije – povjerenje!