Osvrt

Kek će u Osijeku aktivirati europsku taktiku

P. N.



Davno je Matjaž Kek rekao: Volim igrati u visokom ritmu s puno agresije u kontaktu, a iz tog kontakta želim brzu tranziciju… To je moja filozofija! Za očekivati je da po tom modelu sprema momčad za ogled u osječkom Gradskom vrtu. Bez obzira na veliki broj novih imena… »Rijekin« će trener u Osijeku aktivirati europsku taktiku. Imao je remi u Pireju i San Siru (oba puta izgubio u sudačkom vremenu), Atenjanima utjerao strah u kosti u prvom poluvremenu, Bečanima uzeo mjeru na Prateru, Salzburgu nametnuo remi… Na gostovanjima je »Rijeka« imala na dlanu plasman u Ligu prvaka i kasnije – proljeće u Europskoj ligi. »Rijeka« je kod kuće sve bacila u vjetar, kada je trebalo – napasti.


»Rijekin« trener sada gradi novu momčad, ali filozofija ostaje ista. U tom europskom razdoblju pirovanja izgubljena je kontrola igre na domaćoj sceni. Četiri poraza zaredom (Istra 1961, Osijek, Dinamo i Lokomotiva), udaljili su momčad od borbe za obranu naslova. »Rijeka« i Kek žele naplatiti račune svima redom. Osječanima nakon što su glatko dobili »Istru 1961« čije su mogućnosti još uvijek nepoznanica s obzirom na to da su u organizacijskim problemima. Ne umanjuje to vrijednost pobjede i prikazane igre. »Rijeka« je pokazala da je na dobrom putu, a danas u Osijeku mora to i potvrditi.


Pravo nastupa imaju svi. Božinov, Leovac i Grahovac. Redoslijed je po tome kako su dolazili, ali izgleda da je najspremniji Grahovac. Ipak, teško je očekivati da zaigra nakon dva treninga sa svojom novom ekipom.




Na raspolaganju su trenere »dvije ekipe«, za svaku poziciju dva igrača. Budite sigurni, izvagao ih je sve apotekarskom vagom »Rijekin« strateg koji sada uživa u širini kadra. Može crtati momčad i igru, odnosno birati igrače na nekim pozicijama, zavisno o taktičkom planu. »Osijek« je prvi pravi proljetni ispit nogometaša »Rijeke«. Bodovi su zlata vrijedni u nadmetanju s izravnim konkurentom za drugo mjesto. Treći konkurent, trenutačno na drugoj poziciji, je – »Hajduk«! Splićani uoči susreta s »Dinamom« u Maksimiru počeli su razmišljati i o potjeri za liderom… Ali to je druga priča.