Trener NK Rijeke

Kek: Svaka prvenstvena utakmica je imperativ jer nam nedostaje bodova

Marko Cvijanović

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Nema imperativa. Ne razmišljam na način da će protiv »Lokomotive« imperativ biti veći nego uoči utakmice idućega kola protiv »Intera«. Naravno da nije ugodno triput zaredom izgubiti, eh sad…



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« večeras na Rujevici (21 sat) protiv »Lokomotive« igraju utakmicu šestoga kola HT Prve lige, uoči koje se trener »bijelih«, Matjaž Kek, našao u vrlo delikatnoj situaciji. Aktivan rezultat iz prve utakmice play-offa Lige prvaka protiv »Olympiakosa« nalaže odmaranje nekih bitnih igrača pred jednu od najvažnijih utakmica proteklih godina, a tri uzastopna poraza (prvi put u Kekovoj eri) istodobno ne pružaju ni najmanju mogućnost kalkuliranja.


– Neću odstupiti od svoje nogometne filozofije – kaže Kek. – Već se neko vrijeme suočavam s pitanjima o rotaciji, ali odgovor ste već dobili prošle sezone. Smatrao sam da nije potrebno rotirati, jer smo igrali samo HNL i to se pokazalo dobrim. Tada su svi trubili da je »Rijeka« prava jer nije rotirala i zato jer je imala automatizam.


Ozljede


Kad ste u istoj sitauciji bili uoči utakmica protiv »Stuttgarta« ili »Sheriffa« mijenjali biste po sedmoricu ili osmoricu igrača. Danas očito nemate taj luksuz?




– Imam taj luksuz, zašto ne? Samo, pitanje je jesu li svi igrači spremni. Neki su kasnili s pripremama, poput Kvržića, koji se dobro oporavlja od ozljede, do te mjere da je dio treninga već odradio s momčadi. Neki su igrači stigli nespremni pa to može izazvati i kontrareakciju. Ima i nekih dobrih vijesti, u Gomeltovu slučaju smo napravili sve kontrolne preglede, njegova ozljeda s kojom je došao k nama je sanirana. Dakle, i on polako ulazi u konkurenciju. Ove sezone je situacija drukčija, čeka nas još sedam europskih utakmica i treba biti dosta pažljiv kod odabira igrača i njihove minutaže. Zato protiv »Lokomotive« treba birati igrače ne samo po kvaliteti, već i po psiho-fizičkom stanju. Gavranović i Gorgon su protiv »Olympiakosa« ranije izašli iz igre i imaju problem s ozljedama, probleme je prijavio i Sluga, a dosta se igrača žalilo na zahtjevan teren u Pireju. Trenirat ćemo i na dan utakmice, želim se uvjeriti koji su to igrači koji mogu odgovoriti izuzetnoj zahtjevnoj utakmici protiv »Lokomotive«.


Nameće li se u kontekstu triju uzastopnih poraza pobjeda nad »Lokomotivom« kao imperativ?


– Nema imperativa. Ne razmišljam na način da će protiv »Lokomotive« imperativ biti veći nego uoči utakmice idućega kola protiv »Intera«. »Lokomotiva« nas je zadužila prošle sezone, imaju gard i stav. Dolazi nam protivnik koji nam je itekako znao zagorčati život prošle sezone, riječ je o momčadi koja ima izuzetan potencijal, a koja nam dolazi između europskih termina. Međutim, to moramo prihvatiti tako kako je. Utakmica u Pireju je fizički bila vrlo zahtjevna, ali svima nam je jasno da ćemo morati biti i kvalitetni i agresivni da bismo odgovorili silno motiviranoj »Lokomotivi«. Naravno da nije ugodno triput zaredom izgubiti, eh sad… Zašto je došlo do tih poraza? Za »Osijek« sam već objasnio, analizirao sam i poraz od »Dinama«, a »Olympiakos«… Mogli smo i teže stradati, ali jednako tako smo mogli i puno bolje proći. U tom kontekstu ne bih govorio o imperativu protiv »Lokomotive«. Nama je svaka prvenstvena utakmica imperativ, jer nam nedostaje bodova. To je jasno.


Veliki uteg


Kada govorite o psihofizičkom stanju igrača, brine li vas činjenica da neki u posljednje vrijeme netipično griješe?


– To jest problem, ali o tome smo već razgovarali, zar ne? Kada jedna momčad postigne veliki uspjeh, razmišljanja postanu drukčija, svi se promijenimo, nismo više isti. To treba uzeti u obzir, ali, s druge strane, nogomet ne dozvoljava život na staroj slavi. Mene je, recimo, tražio jedan klub poslije svjetskog prvenstva i što onda? Da li bih zbog toga trebao biti najpametniji, a moja jedino moja riječ mjerodavna? Što sam trebao, prestati raditi na sebi i početi tražiti neke nove puteve? Ne! Sve to važi i za igrače. Vrlo brzo ti nešto dobro može postati veliki uteg. Nitko igračima poslije utakmice u Pireju nije mogao reći da nisu išli na glavu i da nisu htjeli, ali da smo mogli bolje izgedati, biti koncentriraniji i bolji u komunikaciji, to stoji. Nema skrivanja.


U Pireju se konačno ukazao Heber?


– To je vaša konstatacija. Po mom mišljenju Hebera smo dobili u onom trenutku kad je potpisao za »Rijeku«. Na početku priprema je pokazivao kvalitete zbog kojih je i doveden, ali nova okolina, suigrači, način razmišljanja… Sve to može utjecati da padneš u formi, uđeš u krizu. Ako je ovo nagovještaj da je Heber apsolvirao rok prilagodbe, onda ću ja kao trener biti najsretniji, jer… Heberov gol je nešto najljepše što nam se dogodilo u Pireju. Ta suradnja njega i Gavranovića, pa Heberova reakcija i udarac. Taj gol puno vrijedi, nama, ali pogotovo njemu.


Već postaje uobičajeno komentirati nepotrebne kartone vaših igrača…


– Dvije Žutine reakcije u Europi se sankcioniraju. U trenucima kad si pod pritiskom treba biti koncentriran i fokusiran. Normalno je da »Rijeka« protiv »Olympiakosa« bude pod pritiskom, ali tada treba reagirati pametnije, s malo više barabstva. Nama je u tim trenucima nedostajalo da se u našim igračima probudi ulica, iako su u određenim razdobljima dali do znanja da neće leći i predati se tako lako. Međutim, pritisak je rastao i dogodilo se to što se dogodilo. Reakcije poput Žutinih nisu dobre, naštete i igračima i momčadi. A nama se to previše puta događa ove sezone. Razumijem prekršaje u situacijama kada nemaš drugu alternativu, ali mahanje rukama i bacanje lopti… To je Europa, to danas više nitko ne tolerira.