Analiza

KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA RIJEKA Kek za novu sezonu ima dvije ekipe, tri varijante i – 22 igrača

Orlando Rivetti

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Sedmica protiv Slovenaca, kao ni generalna proba sutra protiv Zadra (19 sati) nije i neće ponuditi pravu sliku vrijednosti momčadi. Bilo je sjajnih razdoblja, ali nakon većine utakmica teško je bilo donositi bilo kakve zaključke zbog skromnosti suparnika



RIJEKA Osam je dana do početka nove sezone, starta HNL-a, 28. srpnja, kada će na Rujevici gostovati novi prvoligaš, Gorica.


Rijeka je u utorak odigrala sedmu pripremnu utakmicu, slovenskog drugoligaša Tabora iz Sežane ispratila »sedmicom« (7:0). Znalo se da će utakmica od početka utrčati u jednosmjernu ulicu, da će igrati samo Rijeka, dok će se Slovenci pokušati braniti u granicama svojh skromnih mogućnosti. Tako je bio s Kraljevicom (11:0) i Vukovarom (10:0), dok su ostale utakmice bile puno zahtjevnije (malteški Balzan 2:1, Žilina 5:0, Luton Town 2:0), a susret od kojega je trener Majaž Kek imao najviše koristi, ali i zadovoljstva, bio je susret sa Spartakom iz Moskve (3:1) u Villachu. Spartak je, naime, kao i Rjeka, 2017. bio prvak svoje zemje, a prošle sezone osvojio je treće mjesto.


Prava slika




Riječani su u sedam utakmica, deset i pol sati igranja, primili samo dva gola (40:2), dobro su se pripremili za početak prvenstva što nudi tri domaće utakmice zaredom – Gorica, Inter (zamijenjeno je domaćinstvo) i Hajduk. A prije susreta sa Splićanima mogla bi upasti (9. kolovoza) i prva utakmica trećeg pretkola kvalifikacija za Europsku ligu.


Sedmica protiv Slovenaca, kao ni generalna proba danas (19 sati) protiv Zadrana nije i neće ponuditi pravu sliku vrijednosti Rijekine momčadi. Bilo je sjajnih razdobolja, kao primjerice prva dionica protiv Žiline ili susret sa Spartakom, ali nakon većine utakmica teško je bilo donositi bilo kakve zaključke zbog skromnosti suparnika… Osim trećeligaša Luton Towna, koji je demonstrirao staru englesku školu nogometa na granici s ragbijem…


Dvadeset i dva igrača, dvije momčadi, tri varijante igre isprobao je Matjaž Kek u revijalnoj utakmici (Riječanima to sigurno nije bila…) protiv Tabora iz Sežane. Do odmora jedna momčad, u poluvremenu obavljeno je pet zamjena, nakon 22 minute prigodu je dobilo novih šest igrača. Najviše su igrali, 67 minuta, Pavelić, Župarić, Punčec, Gorgon, Pavičić i Heber. Da je netko došao snimati Rijeku, vjerojatno ne bi ništa shvatio… Matjaž Kek zna zbog čega su u prvom poluvremenu igrali zajedno Grahovac i Pavičić, a u nastavku na tim pozicijama bili Čanađija i Lončar.


Šampionska očekivanja


Capan je još jednom zaigrao stopera iako mu je draža pozicija na sredini terena. Ali, vrag nikad ne spava, Kek nšta ne prepušta slučaju traži alternativu za Župarića i Punčeca, dok se ne oporavi ozlijeđeni Velkovski. Osim toga, Župarić, čiji je ugovor Rijeke otkupila od Pescare za 800.000 eura, ili Punčec, mogli bi napustiti Rujevicu. Rijeka razmišlja o prodaji (Keku se vjerojatno diže kosa na glavi…) Hebera i Gorgona, osim naravno Bradarića koji je jednom nogom već negdje u Italiji (Cagliari), Rusiji (Lokomotiv Moskva), ili tko zna gdje…


Zanimljivo, susret s Taborom nisu zajedno gledali predsjednik i novi direktori za struku. Mišković je bio u svojoj predsjedničkoj loži, dok su Juričić i Mance bili na drugoj strani stadiona u »direktorskim odajama«. S glavoboljom! Jer vrijeme leti, Svjetsko prvenstvo je za nama, sada bi se mogao, kako je tvrdio Mance, zakotrljati prijelazni rok… Nakon što se nahrane europski vukovi.


Ako mercato bude uspješan, predsjednik je obećao jedno zvučno pojačanje. Tako da će Kek, bez obzira na to tko sve bude otišao, imati momčad koja može biti na razini očekivanja, a ona su kao i svake godine, visoka. Šampionska.


31. kolovoza dan D


U Nyonu je 23. srpnja ždrijeb trećeg pretkola Europske lige, Rijeka će saznati svog prvog suparnika. Za vjerovati ne i posljednjeg nakon što je triput igrala skupnu fazu ovog natjecanja. U Nyonu će biti novi direktor Luka Ivančić i direktor marketinga Uroš Stanić.


Ključni datum ove sezone je posljednji dan (31) kolovoza. Tog dana, naime, završava prijelazni rok, Rijeka će podvuči crtu na svoj mercato. Odahnut će Matjaž Kek, konačno će imati momčad, znat će s kojim igračima može zidati ambicije svih navijača, ući u borbu za naslov prvaka. Vratiti ga na Rujevicu! Bilo bi lijepo da tog dana Ivančić i Stanić budu u Monte Carlu na izvlačunju skupine Europske lige! To bi značilo da je Rijeka prošla gusti, nikad teži, filter kvalifikacija i zaradila 2,9 miljuna eura!


Do posljednjeg dana kolovoza (dan poslije igra se susret s Dinamom u Maksimiru) Rijeka će imati i jasnu sliku u prvenstvu. Nakon četiri domaće utakmice (Gorica, Inter, Hajduk i Istra) i jednog gostovanja (Rudeš).


Nova imena Pavelić, Lončar i Mamić ostavili su dosad veoma dobar dojam, još se nije mogao predstaviti Velkvski. Na Rujevici više ne stanuju Davidson, Mavrias Leovac… Otišli su Matei (Al Ittihad Kalba), Dangubić (Spartak Trnava), Črnic (Olimpija), Solomon i Ajayi (Inter)… Uz dosadašnje posudbe, cijela je jedna momčad mladih igrača otišla na kaljenje: Nwolokor, u slovačkog prvoligaša Sereda, Vuk i Čeliković u Inter, Štefulj i Ristovski u Krško, Lepinjica u Zadar, Črnko u Varaždin, Nevistić u Muru iz Murske Sobote, Šantek u Rudar iz Velenja, Turčin u Široki Brijeg…