Boban Dangubić

“Hladni pogon” s Rujevice: Liječnik koji je s Rijekom proživio sve

Ivan Volarić

Boban Dangubić / Foto HNK Rijeka

Boban Dangubić / Foto HNK Rijeka

I KBC Rijeka je živio s uspjesima HNK Rijeke. Odmor je nakon iscrpljujuće sezone bio izrazito kratak i zaista je jako važno prevenirati ozljede koje bi mogle poremetiti ritam kod igrača – upozorava Dangubić



Boban Dangubić, pročelnik Odjela anesteziologije riječkog KBC-a, ali ipak široj javnosti poznatiji kao liječnik mlade hrvatske reprezentacije (u posljednjih pet godina), ali u prvom redu aktualnog hrvatskog prvaka i osvajača Kupa Hrvatske. Na toj funkciji je u posljednje četiri godine, priključen je stožeru prve momčadi dolaskom trenera Matjaža Keka. Prije toga je (od 2005. godine) bio liječnik u omladinskom pogonu. Proživio je, dakle, s »Rijekom« sve velike uspjehe posljednjih godina, ali prošao kroz brojne pripreme poput aktualnih u Kranjskoj Gori gdje su trenutno u klupskoj ambulanti trojica – »pacijenata«.


– Budući da je iza nas drugi tjedan priprema zdrastvena situacija je dosta dobra – govori Dangubić. – Imali smo problem s Gorgonom, ali to smo doveli u red i on se priključio treninzima. Izdvojeno rade Gomelt zbog ozljede mišića lista, Ajayi zbog istegnuća aduktora, a zbog leđa je pošteđen i Maleš.



Bobanov sin Filip daroviti je napadač pod ugovorom s »Rijekom« koji će nakon dobre sezone u »Krškom« nadolazeće sezone igrati na posudbi u još jednom slovenskom prvoligašu – »Celju«.




– Postigli smo dogovor nakon što su ljudi u klubu, ja, ali u prvom redu Filip. procjenili da je za njegov razvoj najvažnije da pokuša ponoviti uspješnu sezonu u »Krškom«. Imali smo određene dvojbe jer je bilo nekih ponuda iz Slovačke i Rusije. Možda sam malo emotivan kao roditelj pa sam zadovoljan da mi je tu blizu i što će Filip igrati u dobrom klubu s tradicijom. Sada je sve na njemu, izabrao je svoj put – rekao je Dangubić.



Kvalitetna suradnja


Razumljiv je oprez kod pojave bilo kakvih zdrastvenih poteškoća s obzirom na kratku pauzu poslije duge sezone?


– Odmor je nakon iscrpljujuće sezone bio izrazito kratak i zaista je važno prevenirati ozljede koje bi mogle poremetiti ritam kod igrača. Tome jako posvećujemo pažnju, kako od strane naših fizioterapeuta i mene kao liječnika, tako i našega trenera rehabilitatora koji je važna karika u lancu koja sudjeluje u svemu tome.


Trend ozljeda u momčadi je u padu?


– Svakako da je u padu, a mislim da je to rezultat jako dobre organizacije same službe. U radu sudjelujemo svi, od voditeljice naše službe doktorice Bakarčić, preko mene koji sam liječnik prve ekipe pa do tri fizioterapeuta koji su sto posto u pogonu. Govorimo o našem glavnom fizioterapeutu Alenu Iliću, te Eniju Krajaču i Denisu Miškulinu. Njih, primjerice, sada nećete sresti nigdje u hotelu osim u ambulanti. Tu je, naravno, i Luka Brkljača, koji je sastavni dio našega tima i spona s trenerima, odnosno Matjažom Kekom.


Upravo je kvalitetna suradnja kada je riječ o prevenciji odnosno sanaciji ozljeda?


– To je jako važno i kod nas postavljeno onako kako treba. Postavljena je dobra komunikacija na dnevnoj razini, a sada kada su treninzi dva puta dnevno onda između nas kruže informacije iz sata u sat. Za svakog igrača radi se plan rada na dnevnoj bazi i u tome sudjelujem ja kao liječnik, Luka Brkljača kao trener-rehabilitator i Matjaž Kek kao šef stručnog stožera. Moram, međutim, naglasiti da su igrači svjesni koliko je važna prevencija. Uspjeli smo probuditi tu svijest i oni su tu izvrsni.


Neophodna pomoć


Važna je, ponekad i presudna pomoć »vanjskih suradnika« – KBC Rijeka uvijek je bio iskreni partner HNK »Rijeci«?


– Iskoristio bih priliku i nakon povijesne sezone, koju smo okrunili osvajanjem dvostruke krune i u kojoj je bilo jako puno posla, se zahvalio svim djelatnicima KBC-a Rijeka, kako na podršci tako i susretljivosti te pomoći. Puno puta smo se oslonili na neke stvari koje su meni kao djelatniku KBC-a bile omogućene. Veliko hvala hitnoj medicinskoj službi lokaliteta Rijeka i Sušak, a posebno kolegama liječnicima, sestrama i tehničarima mojega Odjela klinike za anesteziju. Mislim da kvalitetna suradnja između HNK »Rijeke« i KBC-a Rijeka seže još od vremena bivših ravnatelja i savršeno se uklapa u onu našu krilaticu »Zajedno smo Rijeka«. KBC je isto tako živio i živi za sve naše uspjehe – rekao je nekad daroviti napadač juniora »Rijeke«, koji je svojevremeno svoju obećavajuću sportsku karijeru pretpostavio školovanju i liječničkom pozivu. Na kraju je ipak stigao do prve momčadi »Rijeke« i velikih uspjeha sa svojim klubom, ali zahvaljujućim svojem životnom pozivu.