Analiza uoči derbija

HAJDUK VS. RIJEKA Izdvojili smo detalje koji bi mogli odlučiti subotnji Jadranski derbi na Poljudu

P. N.

Hajduk je pod većim pritiskom od Rijeke, Splićanima nasušno trebaju bodovi da bi ostali u utrci za Europom. Riječani ni poraz neće »skinuti« s druge pozicije, iako bi i Hajduk, vjerojatno i Osijek (u slučaju pobjede), došli na tri, odnosno šest bodova minusa.



RIJEKA Može li Hajduk dobiti Rijeku u Jadranskom derbiju pred svojim navijačima nakon osam godina? Može li Igor Bišćan svladati Hajduk iz trećega pokušaja i nastaviti tradiciju svojih prethodnika koji su posljednjih godina nerijetko slavili na Poljudu? Da li je Hajduk pobjedom nad Lokomotivom pokazao da može i protiv ekipa s vrha? Je li Rijeka u stanju novom pobjedom pokazati da je moćna i bez niza ozlijeđenih igrača? To su samo neka od pitanja koja se nameću uoči subotnjeg ogleda na Poljudu. Analizirali smo mane i prednosti jadranskih rivala i pokušali predvidjeti zašto će Rijeka/Hajduk biti bliže pobjedi/porazu na Poljudu.


HAJDUKOVE PREDNOSTI


– Poljud! Hajduk igra kod kuće, pred sigurno dobro ispunjenim tribinama što bi morala biti određena prednost.


– Trener Siniša Oreščanin raspolaže sa svim igračima. Za razliku od riječkoga sastava nema ozlijeđenih i kartoniranih. Trener Splićana moći će na teren izvesti najbolje što ima.




– Rijeka niti u jednom tri ovosezonska ogleda nije dobila Hajduk. Igor Bišćan vodeći Rijeku nije dobio jedino Hajduk od svih HNL rivala… Možda su u pitanju slučajnost, a možda ipak ovaj Hajduk ne leži baš Rijeci. Tradicija je u nogometu stvar na koju uvijek treba računati.


HAJDUKOVE MANE


– Hajduk je pod većim pritiskom od Rijeke, Splićanima nasušno trebaju bodovi da bi ostali u utrci za Europom. Riječani ni poraz neće »skinuti« s druge pozicije, iako bi i Hajduk, vjerojatno i Osijek (u slučaju pobjede), došli na tri, odnosno šest bodova minusa.


– Splićani su svoje najbolje utakmice ovoga proljeća odigrali protiv ekipa iz donjega doma. Hajduku ne ide baš u sudarima s ekipama iz vrha. Pokazali su to Dinamo i Osijek. Doduše, izuzetak je pobjeda protiv Lokomotive prošle nedjelje… Možda je baš to znak kojega Oreščanin čekao!


– Pojedinačna kvaliteta je ipak na strani Riječana. Čak i ova »krnja« momčad Rijeke ima u svojim redovima igrače koji bi sigurno bili pojačanje za Hajduk. S druge strane upitno je koliko bi igrača Hajduka imalo svoje mjesto u startnoj postavi Rijeke…


RIJEKINE PREDNOSTI


– Rijeka dolazi na Poljud bez prevelikog rezultatskog opterećenja svjesna da će meč lopte za pozicije koje vode u EL imati na svojem terenu protiv Osijeka, Lokomotive i Rudeša. I bod bi u tom smislu vjerojatno zadovoljio sve na Rujevici.


– Rijeka ne mora na Poljudu jurišati prema suparničkom golu. Bišćan može odigrati svoju »omiljenu igru«, malo povući momčad u čvrsti blok i prijetiti kroz ukradenu loptu iz (polu)kontri. A u tom segmentu je Rijeka jako opasna, posebno ako joj se dozvoli brza tranzicija nakon oduzete lopte.


– Rijeka dugo nije izgubila na Poljudu, preciznije od 2011. godine. »Dole« se ne ide kao nekad s »punim gaćama«, već prilično hrabro i samopouzdano. Istina, ima u Rijekinoj svlačionici dosta novih lica, no i dovoljan broj iskusnih igrača koji su dobro upoznati s ovom povoljnom tradicijom.


RIJEKINE MANE


– Ozljede su ovoga proljeća osjetno prorijedila Rijekin kadar. Igor Bišćan je prisiljen koristiti desetak igrača koji su iznijeli gro tereta. Normalno je da kod tih igrača dolazi do zamora i velike energetske potrošnje, a onda se i dogode utakmice kao nedavno protiv Gorice.


– Bišćanova »laka konjica« (Halilović, Pavičić, Puljić, Murić…) u sredini terena je u stanju svakoga sasjeći, ali i upasti u probleme kada naleti na »teškaše«, momčadi koje u svojim redovima imaju čvrste, motorične veznjake sposobne nametnuti se agresijom na sredini terena. Pokazala je to Gorica, pa djelomično i Hajduk na Rujevici ovoga proljeća. Ako se Splićani nametnu u duel igri, a Jović dopusti malo čvršću igru Riječani bi mogli imati problema.


– U riječkom sastavu će sigurno biti i dosta mladih igrača, juniora kojima će to biti prvi dolazak na Poljud u svojstvu igrača seniorske momčadi. Ipak, jedno je igrati protiv Intera na Rujevici, a drugo istrčati pred 15 ili 20 tisuća gledatelja na Poljudu. Ne bi bilo prvi put da netko od njih »izgori« i plati ceh neiskustvu.