Slaven pao na Rujevici

GENERALKA ZA ABERDEEN Čolak poslao jasnu poruku Škotima, iako bilo je i praznog hoda…

Denis Frančišković

Nogometaši Rijeke ostvarili su i treću uzastopnu pobjedu/R. BRMALJ

Nogometaši Rijeke ostvarili su i treću uzastopnu pobjedu/R. BRMALJ

Čolak je otvorio Slavenovu "bravu" pogotkom u 24. minuti, a potom asistirao Lončaru (30') i Tomečaku (73') za golove vrijedne poticajne pobjede. Za goste zabio Krstanović (46') 



RIJEKA Na krilima izuzetno raspoloženog napadača Antonija Mirka Čolaka, strijelca i dvostrukog asistenta, nogometaši Rijeke došli su i do trećeg prvenstvenog troboda u nizu. I rezultatski na najbolji mogući način odradili generalku pred skorašnji sraz s Aberdeenom na Rujevici. Rezultatski, jer koliko god je bilo dobrih stvari u igri “bijelih”, toliko je bilo i praznog hoda.


No, kad svoj dan nema Murića iskoči Čolak. Prvi napadač “bijelih” u kojeg se puno investiralo uoči ove sezone prezentirao je ovaj put u popriličnoj mjeri svoj ofenzivni potencijal, ali i nesebičnost, smisao za majstorske asistencije. Kada je otvorio Slavenovu “bravu” Rijeka je proigrala, potom je namjestio gol Lončaru, a zatim i kad je igra “bijelih” kopnila, znalački je, na “tanjuru”, servirao matnu loptu Tomečaku za potvrdu riječke pobjede. Do kraja Rijeka je mogla i uvjerljive slaviti, Acosty je u 82. minuti iskosa tukao, a nakon loše reakcije vratara Filipovića uzdrmala se vratnica gostiju. Sve u svemu zaslužena pobjeda Rijeke, ali i Slaven je u valovima pokazivao koliko može biti opasna ekipa. 


Pljesak pa tišina


Na početku drugog poluvremena došlo je do zamjene dvojice bivših igrača Rijeke u redovima gostiju, Krstanović je zamijenio Čanađiju i pobrao pljesak s tribina koje je samo nekoliko sekundi kasnije utišao. Ejupi mu je dobro podvalio loptu, a napadač Slavena ne tako jakom loptom s desetak metara uspio prevariti Prskala – 2:1. Smanjenje vodstva dalo je krila Koprivničanima, gosti su djelovali sve brže i kompaktnije te sve više prijetili poravnanjem. I bili su blizu. U 49. minuti Puclin je iskosa tukao prizemno i silovito, dijagonalna lopta prošla tik kraj vratnice.




Dobru prigodu gosti su imali i u 62. minuti, sve poduzetniji Iharoš je ubacio s desnog boka, a Ejupi tukao glavom u sami kut, toliko da se Prskalo morao dobro protegnuti i loptu izbaciti u korner.


U tim trenucima riječka veza nije se uspjela nametnuti i Bišćan je brzo reagirao, Pavičića zamijenio Acostyjem, a on odmah nakon ulaska inicirao akciju za potvrdu pobjede. Odigrao je za Čolaka u šesnaestercu, on još bolje spustio loptu za Tomečaka koji se ušuljao iza stražnje linije i rutinski pogodio bliži kut – 3:1.


Lončarova šansa


Prvo poluvrijeme ponudilo je uvodnu uspavanku, ostao je upamćen tek udarac Ejupija u 4. minuti iz okreta kojeg je Prskalo uspio zaustaviti. Nakon toga lopta je bila u svojevrsnoj šetnji bez pravog odredišta, igra bez obostranog rizika pretvorila se u pomalo i u dosadu. Dosadu koju je u 21. minuti razbudila tek nezgodna povratna lopta Međimoreca za vratara koja je prijetila da završi u mreži, no Filipović ju je uspio izbiti u out.Nakon toga Rijeka se razbudila, pokazalo se da bolje funkcionira kada je u napadu i presingu na stražnju liniju. Posebno raspoložen bio je Čolak koji je potpuno razbio nezanimljivu utakmicu. U 24. minuti na dodavanje Kvržića pobjegao je gostujućim braničima, točnije Božiću i majstorskom rezantnom, lob loptom prebacio malo iskosa istrčalog Filipovića – 1:0.

Strasti se još nisu smirile, a na semaforu je zasvjetlilo već 2:0. Opet je u naslovnoj ulozi bio Čolak koji je “okrenuo” tek svježe ušlu pričuvu Nowaka i još bolje asistirao za Lončara kojem nije bilo teško s tri metra loptu ugurati u mrežu. Lončar je tri minute kasnije mogao zapečatiti pobjedu, našao se sam ispred vratara, ali mu je u ključnom trenutku loptu izbio Međimorec i iskupio se donekle za lošu igru gostujućih braniča. U istoj minuti Čolak je tukao iz blizine nakon kornera Murića, a gosti zaustavili loptu na crti.


Posljednje minute prvog poluvremena bile su u znaku gostiju koji su se oslobodili pritiska. “Farmaceuti” su stvorili dvije dobre šanse i u prvi plan promovirali vratara Prskala koji je zapaženo intervenirao. U 39. minuti Prskalo je sjajno obranio udarac Glavičića, a u 41. obranio “vijugavu” loptu Parackog iz daljine nakon čega je Ejupi glavom prebacio nebranjena vrata.



Stadion: HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 4.289. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb) 6,5.  Strijelci 1:0 Čolak (24′), 2:0 Lončar (30′), 2:1 Krstanović (46′), 3:1 Tomečak (73′). Žuti kartoni: Lepinjica, Punčec(Rijeka), Iharoš, Glavčić, Međimorec (S. Belupo).

RIJEKA: Prskalo 7, Kvržić 6,5, Župarić 6,5, Punčec 6, Tomečak 7, Lepinjica 6,5, Murić 6,5 (76′ Iglesias -), Halilović 6, Pavičić 5,5 (68′ Acosty 6,5), Lončar 7 (od 85′ Capan -), Čolak 8.


SLAVEN BELUPO: Filipović 5,5, Iharoš 6, Međimorec 6, Božić 5 (od 27′ Nowak 5), Radivojević 5,5, Paracki 6, Glavčić 5,5, Puclin 6 (od 72′ Bogojević -), Čanađija 5,5 (od 46′ Krstanović 6,5), Delić 5,5, Ejupi 6.