Splićanin u redovima Rijeke

FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ Svi mi koji volimo Rijeku moramo biti zajedno. Jedino tako možemo naprijed

Marko Cvijanović

Franko Andrijašević/Foto R. BRMALJ

Franko Andrijašević/Foto R. BRMALJ

Kako teku pripreme za veliku utakmicu? Polako, ali sigurno. Da, ispalo je tako da sam baš protiv Hajduka ove sezone probio led, a u nedjelju nas čeka novi Jadranski derbi. Neće biti jednostavno, Hajduk ove sezone ima sve pobjede na Poljudu, to je za svaki respekt - kaže Andrijašević



RIJEKA Franko Andrijašević idealan je sugovornik uoči Jadranskog derbija Hajduka i Rijeke na Poljudu. Što zbog činjenice da je igrao u obama klubovima, što zbog činjenice da mu nije strano postizati golove protiv »bilih«. U dresu Rijeke dvaput, ove sezone u rujevičkom remiju (1:1) u okviru osmoga kola, odnosno u šestom kolu šampionske sezone (2016./17.) u uvjerljivom poljudskom trijumfu (4:2), baš kao i u dresu Lokomotive s kojom je, međutim, gubio na Poljudu (1:2 u oba navrata, u 14. kolu sezone 2015./16. i 31. kolu sezone 2014./15.). Pred novi obračun Hajduka i Rijeke Franko djeluje vrlo optimistično. Bez obzira na ciklonalne poremećaje nad Kvarnerom.


– Ujutro nismo imali trening pa malo odmaram… Da, da, a vrijeme taman za otići malo na Korzo i prošetati, ha, ha, ha… – kaže Franko Andrijašević, pred kojim je uvijek emotivan povratak Splitu i Jadranski derbi od kojega puno očekuje. Koincidencijom, baš je protiv Hajduka na Rujevici odigrao prvu utakmicu po povratku među »bijele« i, uzgred, odmah postigao pogodak.


Teška utakmica


– Kako teku pripreme za veliku utakmicu? Polako, ali sigurno. Da, ispalo je tako da sam baš protiv Hajduka ove sezone probio led, a u nedjelju nas čeka novi Jadranski derbi. Neće biti jednostavno, Hajduk ove sezone ima sve pobjede na Poljudu, to je za svaki respekt.




U svakom slučaju, iako Franko tvrdi da će se u nedjelju ipak dosta toga pitati i Rijeku.


– Poslije pobjede protiv Intera malo nam je poraslo samopouzdanje i naravno da po pitanju utakmice s Hajdukom imamo svoj cilj. Uvažavamo protivnika koji je pobijedio sve utakmice na svom terenu, uključujući i Dinamo, s te strane nas, ruku na srce, čeka teška utakmica. Kada sve to uzmemo u obzir, Hajduk je blagi favorit, ali i mi imamo svoje planove i želimo nešto napraviti na Poljudu.


Andrijašević dovoljno dobro poznaje obje momčadi da ne bi mogao usporediti odnose snaga pred poljudski okršaj dviju momčadi s različitih krajeva jadranske obale.


– Ako pogledamo naš kadar… Rijeka stvarno ima jako dobre igrače, ali neke stvari su se tako namjestile da u ovom trenutku rezultati nisu odraz naše realne kvalitete. Mislim da je na to uvelike utjecala negativna atmosfera što se stvorila oko kluba još u Bišćanovoj eri, a stekao se dojam da se to nastavilo i kad je momčad preuzeo naš sadašnji trener Simon Rožman. Jedino mi igrači na sve to možemo odgovoriti dobrom igrom i pobjedama. Uvjeren sam da će se to ozračje promijeniti ako zaredamo s pobjedama, najvažnije je da svi mi koji volimo Rijeku neke stvari ostavimo iza sebe i da budemo ujedinjeni. Jedino na taj način možemo ići naprijed.


Navijači Rijeke posebno emotivno doživljavaju upravo utakmice s Hajdukom. Nema većeg gušta nego pobijediti Hajduk na Poljudu, zar ne?


– Užitak je igrati na Poljudu. Bogu hvala, imao sam priliku dosta dugo igrati za Hajduk i osjetiti to posebno poljudsko ozračje. Vjerujem da će tribine biti pune i da će derbi opravdati očekivanja. A što se nas igrača tiče, treba samo doći i guštati. Za takve utakmice i atmosfere se živi.Franko ukazuje na činjenicu da će Rijeka morati biti vrlo oprezna u fazi obrane s obzirom na neke evidentne probleme u pokrivanju prostora i igrača, što se pogotovo vidjelo tijekom rezultatskoga debakla protiv Dinama na Rujevici (0:5).

Black out


– Stvar je vrlo jednostavna, sve ono što radimo i o čemu pričamo na treninzima moramo primijeniti na utakmici. Eh sad, to o čemu pričamo i što radimo ću ostaviti za sebe. Puno smo analizirali naše propuste na nekim utakmicama i na svakom ih treningu pokušavamo ispravljati. Ako to budemo radili i u nedjelju na Poljudu, onda se možemo nadati dobrom rezultatu. Najbitnije je ispoštovati sve što se dogovorimo i da se na terenu vidi naše zajedništvo. Jer, rezultat je nekad dobar, nekad loš, ali ako budemo na terenu ginuli jedan za drugoga i guštali u našoj igri, onda moramo biti zadovoljni kakav god bio konačni rezultat. Vjerujem da smo utakmicom protiv Intera u prvom redu sebi samima pokazali da možemo. Ako nastavimo razmišljati u tom smjeru, vjerujem da će biti dobro u nedjelju i na svim utakmicama koje nam dolaze.


Katastrofalni rujevički poraz od Dinama očito je uvelike utjecao na samosvijest igrača Rijeke koji su protiv Intera pokazali znakove buđenja, ali naravno da za potvrdu te konstatacije ipak treba pričekati Jadranski derbi.


– Što je najbolje od svega, mi smo u tu utakmicu protiv Dinama ušli jako dobro, ali to kako smo dobivali golove… Tri ili četiri pogotka smo zabili sami sebi. Nisu to bile izrađene akcije Dinama, nego isključivo naše pogreške. U dvanaest minuta primili smo četiri gola, dogodio nam se klasični »black out« i stvarno nas je Dinamo ubio u toj utakmici. Međutim, način na koji u zadnje vrijeme treniramo ulijeva mi nadu da će takvi debakli biti prošlost i da se Rijeci to više neće događati. Pogotovo na Rujevici. Poraz od Dinama nas je dobro prizemljio, razgovarali smo među sobom i jedni drugima rekli: Ovako više ne ide! Jer… Jedino mi igrači možemo mijenjati stvari na terenu. Inter je pokazatelj da se stvari kreću na bolje, ali nije dovoljna jedna utakmica, u svakoj utakmici moramo biti na razini kao u Zaprešiću.


Dinamo je idealan primjer na kojem se može povući paralela između Rijeke i Hajduka. »Modri« su protiv obiju momčadi bili dominantni, ali Splićani su na terenu izgledali puno bolje i na kraju čak osvojili bod u Maksimiru.


– Hajduk mora biti prezadovoljan bodom, pogotovo ako uzmemo u obzir sve što Dinamo radi ove sezone. Evo, Dinamo je u prvom poluvremenu protiv Hajduka odigrao bolje nego na Rujevici, stvorio i više izglednih prilika, a protiv nas su na odmoru vodili 4:0, a u Maksimiru je bilo 1:1. To je nogomet, u nogometu se nikad ne zna. Hajduk je jedva preživio prvih pola sata, a na kraju je iz Maksimira otišao s osvojenim bodom.