Gostovanje na San Siru

FILIP BRADARIĆ ‘Idemo u Milano pokazati da je ova momčad dostojna Europe’

Ivan Volarić

'Znamo da su oni favoriti, igraju kući, ali mi ćemo se kroz iduće treninge pripremiti da izgledamo najbolje što je moguće u toj utakmici, da se vidi da je »Rijeka« momčad s karakterom i da je dostojna igranja u Europi', kaže Bradarić / Snimio Vedran KARUZA

'Znamo da su oni favoriti, igraju kući, ali mi ćemo se kroz iduće treninge pripremiti da izgledamo najbolje što je moguće u toj utakmici, da se vidi da je »Rijeka« momčad s karakterom i da je dostojna igranja u Europi', kaže Bradarić / Snimio Vedran KARUZA

Veliki protivnik te tjera da pružaš još više. Protiv Salzburga  i Olympiakosa smo pokazali da možemo i da imamo momčad koja može parirati velikima. Nadam se da ćemo se u pravom svjetlu pokazati i na San Siru.  Raduje me što će  na tribinama biti i pet, šest tisuća naših navijača – kaže Bradarić



RIJEKA Zahvaljujući požrtvovnoj igri Puljana i osvojenom bodu protiv »Dinama«,  uvertira »Rijekina« gostovanja u Milanu ipak neće biti oslikana sivim tonovima kao što se činilo neposredno nakon koprivničkog remija.


»Modri« kiks na vrhu Istarskog poluotoka Riječane je ostavio na četiri boda zaostatka pa se na Rujevici mogu nešto mirnije pripremati za veliki europski četvrtak – gostovanje kod »Milana« na glasovitom stadionu »San Siro«.


– Prije svega, utakmice u Koprivnici su za »Rijeku« vrlo teške, barem otkada sam ja u klubu – govori veznjak Filip Bradarić. – Uvijek su to bile napete utakmice, osim možda one utakmice prošle sezone kada smo se borili za prvaka i gdje smo  odigrali stvarno dobro i pobijedili. I ova utakmica je bila dosta teška, bez puno prilika u prvom poluvremenu. U nastavku smo zabili gol, trebali iskontrolirati utakmicu, ali dogodio se njihov gol iz prekida. Tu smo malo lošije reagirali. Međutim, previše je utakmica pred nama  da bismo  sada analizirali što i kako. Svakako da iz svake utakmice  koju nismo dobili moramo izvući pouke, pa tako i utakmice u Koprivnici. Međutim, vjerujem da ćemo kako utakmice prolaze mi biti sve bolji i bolji. Ovo sigurno nije maksimum ove momčadi.


Gledati sebe




Dobra vijest je da »modri« nisu iskoristili vaš kiks?


– Sigurno da je dobro da, kada već mi nismo pobijedili, to nisu učinili ni »Dinamo« i »Hajduk«. Međutim, tek smo u prvoj fazi prvenstva i teško je pričati o bilo čemu. Prema moje mišljenju,  moramo gledati samo sebe i ići iz utakmice u utakmicu, razmišljati isključivo o prvoj idućoj utakmici.


Poznavajući Kekov rad i mentalitet starosjedioca u vašoj svlačionici, teško da ste u Koprivnici nakon postignutog gola počeli razmišljati o gostovanju u Milanu?


– Sigurno da nismo jer znali smo koliko nam je bila bitna ta utakmica. Čim je završila utakmica na Poljudu, mi smo počeli razmišljati o Koprivnici uz saznanje da će to biti teža utakmica nego protiv »Hajduka«, što se u konačnici i pokazalo. Mi smo stalno bili fokusirani na tu utakmicu, ali nažalost – nismo pobijedili. Ništa, moramo se okrenuti idućoj utakmici. Stvarno je jako dobro da kada ne pobijediš,  iduću utakmicu imaš za tri dana,    možeš se odmah iskupiti dobrom igrom ili pobjedom i što prije zaboraviti što je bilo. Imamo ispred sebe novi izazov, možda najveći u našim karijerama. Dobro ćemo se pripremiti za tu utakmicu u kojoj nemamo što izgubiti.


»Milan« je puno investirao u dovođenje pojačanja ovoga ljeta, ali ne djeluje uvjerljivo na travnjaku. Susret s »Rijekom« dočekuju nakon još jednog prvenstvenog poraza – od »Sampdorije« u Genovi?


– Uložili su 200-300 milijuna eura u pojačanja, ali sigurno da kada u jednu momčad stigne puno novih igrača, to ne može odmah djelovati uigrano i uvjerljivo na planu igre. Nisam gledao njihove posljednje utakmice, ali u rezultatskom smislu sigurno  ne izgledaju dobro. Međutim, činjenica je da imaju u svojem kadru izuzetne pojedince i oni će sigurno za mjesec-dva, kada se uigraju, biti odlična momčad.


Nagrada


Pet pogodaka na gostovanju kod bečke »Austrije« na otvaranju skupne faze Eeuropske lige  sugeriraju da je Montellinim odabranicima itekako stalo ostaviti duboki trag u natjecanju kojega su obično navijači »Milana« doživljavali kao utješnu nagradu?


– Posljednjih godina ih nije bilo u Europi i sigurno da im je to sada prioritet. Osim toga, na njihove utakmice počelo je ponovo dolaziti dosta gledatelja. Nadam se da će tako biti i u četvrtak, a izuzetno me veseli da će na tribinama biti i pet, šest tisuća naših navijača. Ovo je utakmica u kojoj moramo uživati i guštati, jer ovo je nagrada za sve što smo postigli do sada. Ipak igramo protiv momčadi kluba koja je jedan od najboljih na svijetu i svakome od nas to mora biti nagrada.


Bez obzir na to što su jasno podijeljene uloge favorita i autsajdera,   sigurno se nećete unaprijed pomiriti sa sporednom ulogom u ovom ogledu?


– Znamo da su oni favoriti, igraju kući, ali mi ćemo se kroz iduće treninge pripremiti da izgledamo najbolje što je moguće u toj utakmici i da se predstavimo u pravom svjetlu, da se vidi da je »Rijeka« momčad s karakterom i da je dostojna igranja u Europi.


Inspirativno ozračje


Ova momčad »Rijeke« je pokazala već ove sezone, u Salzburgu i Ateni, da je u stanju odigrati dobru utakmicu na europskoj razini i ambijentu koji inspirira?


– Pokazali smo da smo u stanju odgovoriti takvim izazovima u ambijenu velikih stadiona. Sigurno da je bolje igrati u takvom ozračju pred punim tribinama jer svatko od nas u takvim okolnostima pruža više. Veliki protivnik te tjera da pružiš još više. Protiv »Salzburga«  i »Olympiakosa« smo pokazali da možemo i da imamo momčad koja može parirati velikima. Nadam se da ćemo se u pravom svjetlu pokazati i na San Siru.


Bod bi dobro došao u nastojanjima da se pokuša osigurati europsko proljeće, a posebno nakon domaćeg »kiksa« protiv AEK-a?


– Kada bismo na to gledali na taj način, onda bi nam najbolje došla – tri boda! Mi smo prije nego što smo krenuli u natjecanje Europskoj ligi  rekli da se idemo potući sa svakim i probati protiv svakoga izvući maksimum, a onda vidjeti gdje smo i što smo. Nakon šest kola ćemo znati gdje smo i što smo. Mi  niti na  jednu europsku utakmicu ne idemo na izlet, pokušat ćemo u svakoj utakmici dati svoj maksimum. Bitno je da nam se ne ponove glupe greške jer »Milan« je momčad koja će to znati kazniti.


Bili ste ljetos na korak od prijelaza u »Bologonu«. Igrom sudbine na kraju nećete gostovati na San Siru u sklopu utakmice Serie A već – Europske lige?


– Sigurno da je doći na San Siro kao igrač »Rijeke«, hrvatskog kluba, veća stvar nego kao igrač talijanskog kluba. To mi je izuzetna čast, a posebno jer sam jedan od mnogih u Hrvatskoj koji od malih nogu navija za »Milan«. Stvarno je velika čast igrati protiv tako velikog kluba, za mene jednog od tri najveća na svijetu.