Druga strana medalje...

Dojam je da se na Rujevici nisu baš pretrgli da zadrže Igora Bišćana

Denis Frančišković

Igor Bišćan/D. ŠKOMRLJ

Igor Bišćan/D. ŠKOMRLJ

Bišćan se stalno žalio na nemogućnost da klub kupi lijevog beka što je nekad »činio za jednu utakmicu«, a dolazak Andrijaševića zbio se dosta zakašnjelo, posljednjeg dana prijelaznog roka. Dojam je i da se na Rujevici nisu previše »pretrgli« da bi zadržali stručnjaka koji obećava te da im je više odgovarao ovakav rasplet.

RIJEKA HT Prva liga u trenu je doživjela odlazak dvaju trenera, nakon Dine Skendera u Osijeku i Igor Bišćan napustio je klupu Rijeke na kojoj je proveo gotovo jednu godinu (348 dana). Bišćanov odlazak, kao perspektivnog trenera, doživio je lavinu različitih komentara, od onih brojnijih pozitivnijih o njemu kao čovjeku i stručnjaku do dobrim dijelom negativnih. Uglavnom, dok neki žale, drugi likuju.Iako je Rijeka nakon trofejnog Matjaža Keka tražila trenera na duže staze, od početka je bilo jasno da će takva želja i ideja Bišćanovim angažmanom teško zaživjeti na Rujevici. Prije svega zbog Armadinog protesta, a potom i bojkota što se angažira bivši »dinamovac« koji je u igračkim danima »zgriješio« provocirajući Rijekine navijače i klub. Ipak, Bišćan se uhvatio posla i novog izazova u nezahvalnim okolnostima, a nakon što su se strasti smirile i pružena ruka pomirenja s vodstvom najvatrenijih navijača »bijelih«, bujao je problem oko ostanka na klupi njegovog drugog pomoćnika Renata Pilipovića. I to je bio uteg zbog kojeg se potrošilo puno energije…

U rezultatskom smislu Bišćan je u prvoj sezoni napravio rezultat iznad očekivanja. Mjesto doprvaka u konkurenciji nikad jačeg Dinama u HNL-u je velik doseg, a osvojeni Kup prije četiri mjeseca protiv istog tog Dinama, koji je izborio skupinu Lige prvaka, kruna je njegovog rada u Rijeci. Ostao je impresivan način na koji je Bišćan taktički, ali i u svakom drugom pogledu nadmudrio Nenada Bjelicu. Na kraju je ispalo da je na mjestu gdje je podigao Rabuzinovo sunce dao ostavku.


U novom prvenstvu Bišćan je ostavio momčad na trećem mjestu sa samo bodom zaostatka iza Dinama i samo jednim porazom (Gorica), najmanje od svih momčadi u ligi. No, dojam je da je ispadanje iz Europe i ne ostvarivanje »višeg cilja« potpuno potrošilo energetske zalihe momčadi, a ponešto i struke, iako je prošao objektivno bolji Gent.


Treba reći i da Bišćan nije uspio u ovoj sezoni stvoriti prepoznatljivu igru od druge najkvalitetnije momčadi u Hrvatskoj iako su postojali objektivni problemi s ozljedama. Sve to dovelo je do svojevrsne letargije, zaredala su tri remija i rasplamsalo se nezadovoljstvo na tribinama. Popratila je to i izjava jednog od igrača nakon utakmice s Hajdukom o izgubljenom povjerenju na relaciji trener – igrači. I onda je Bišćan, koji je ostao na vjetrometini, odlučio sve to presjeći žrtvujući na neki način sebe, ali i poslavši jasnu poruku navijačima i klubu. Pozdravio se s igračima, zaželio svima najbolje i otišao. Kao gospodin. Poznavajući ga, više to nije buntovnik iz mladenačkih dana, već čovjek sa stavom i principima. Trener od kojeg se puno očekuje u budućnosti presjekao je rujevički čvor i otvorio Rijeci i drugima priliku za novi početak. Rijeka je (pre)brzo potrošila Bišćana, bilo je i jasno da će prva veća kriza rezultirati ovakvim scenarijem. Puno se toga poklopilo u jednom trenutku, ali problemi su dugo tinjali na Rujevici gdje puno toga ide ispod očekivanja. Evo onih glavnih:




NEGATIVNO OZRAČJE 


Rijeka je drugu godinu zaredom ostala bez skupina Europske lige i nakon toga svima su »potonule lađe«. I upravi i igračima. Neki od njih htjeli su davati izjave nakon utakmica, drugi su odjurili brzo u automobilima. Negativno ozračje sve se više osjećalo sa svakim novim remijem u prvenstvu, izgubljeni bodovi od Hajduka sve su dodatno razočarali.


BEZ OČEKIVANE PODRŠKE 


Bišćan se stalno žalio na nemogućnost da klub kupi lijevog beka što je nekad »činio za jednu utakmicu«, a dolazak Andrijaševića zbio se dosta zakašnjelo, posljednjeg dana prijelaznog roka. Dojam je i da se na Rujevici nisu previše »pretrgli« da bi zadržali stručnjaka koji obećava te da im je više odgovarao ovakav rasplet.


PROBLEM IGRE I OZLJEDA 


Iako je startao s tri pobjede u HNL-u, Bišćan ovog ljeta nije uspio oblikovati prepoznatljiv model igre. Često je miksao i preslagivao momčad, prilagođavao je protivniku… Nije uspio stvoriti prijašnje standarde i automatizme u igri, a otežavajuća okolnost bile su mu i brojne ozljede koje ga prate od dolaska na Rujevicu.


MEDIJI 


Jedna vijest iz mix zone »o konjima i babama« i izgubljenom povjerenju s igračima u velikoj je mjeri potresla Bišćana. Kuloarski se počelo spominjati nezadovoljstvo dijela igrača i to je samo dodatno produbilo njegovu odluku o odlasku.


DOGOVOREN ANGAŽMAN? 


Već nakon remija s Hajdukom Bišćan se počeo spominjati kao najveći kandidat za upražnjeno mjesto izbornika U-21 reprezentacije. Upućeniji tvrde da je sve ranije dogovoreno i da sportski direktor Srećko Juričić još prošli tjedan obavio razgovor s potencijalnom nasljednikom Simonom Rožmanom.