Dvoboj u Splitu

DANAS JADRANSKI DERBI Riječani vide šansu u stoperskom paru domaćih: ‘Nećemo se braniti’

Denis Frančišković

Foto Damir  Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Mi moramo biti pametni i strpljivi, na njihovu agresiju reagirati još agresivnije. Ne bojimo se »bilih«, ali respektiramo njihova domaća izdanja. Poraz od 4:0 nama igračima još nekako »zvoni« u glavi tako da nam je i to dodatni motiv - tvrdi Luka Capan



Na Poljudu danas ukupno 141. Jadranski derbi, 83. od nezavisnosti. Sudar Hajduka, najbolje domaćinske momčadi i Rijeke, nakon Dinama najboljeg gostujućeg sastava. I jedni i drugi sa svojim adutima i – željama.


Splićani bitno oslabljeni u odnosu na sastav Simona Rožmana koji ne može računati tek na Kvržića i Velkovskog. Domaći se uzdaju u svoj teren i huk s tribina, Riječani pršte optimizmom nakon zaprešićke dojmljive pobjede za kojeg danas moraju pokazati na koliko je čvrstim temeljima. Trener Rožman priželjkuje, ali između redova i priziva čak i faktor sreće, njegova momčad dosad nije pobijedila nikog iz gornjeg dijela ljestvice.


Rijeka je posljednjih godina uzdignute glave napuštala Poljud, prošle sezone pak doživjela najveći poraz (0:4) pod vodstvom Igora Bišćana. Tko zna, možda se i tu probudi riječka grinta i motiv više za Rožmanov sastav koji igra po principu toplo-hladno.




– Naravno, nadam se pobjedi, a tako ćemo se i postaviti. No, znamo i da Hajduk ove sezone igra dobro na svom travnjaku tako da je onda nekako i uloga favorita na njihovoj strani – kaže Luka Capan. – Mi moramo biti pametni i strpljivi, na njihovu agresiju reagirati još agresivnije. Ne bojimo se »bilih«, ali respektiramo njihova domaća izdanja. Poraz od 4:0 nama igračima još nekako »zvoni« u glavi tako da nam je i to dodatni motiv. A na Poljudu niti ne treba neki poseban motiv pred onakvom publikom i atmosferom. Jednostavno, svaki igrač mora dati sve od sebe.


Pamet i rizik


Capan je tip igrača prvenstveno zadužen za defenzivu. I po svemu sudeći bit će danas dio Rožmanovog odgovora na očekivanu agresiju Splićana.


– Ne znamo tko će još činiti domaći stoperski par i sigurno možemo i to djelomično iskoristiti jer sigurno će biti riječ o dvojcu koji nije dovoljno uigran. Mi imamo dobru tranziciju prema naprijed, vjerujem da ćemo tu biti pravi. Hajduk je obično dosta agresivan prvih 15 do 20 minuta, ali ide dosta u rizik. Sigurno se nećemo braniti, samo treba možda biti malo pametniji na otvaranju utakmice – tvrdi Capan čija je momčad u Interu zabila četiri gola u prvom dijelu, a onda opet pala u nastavku, dobila gol u samoj završnici susreta.


– Bili smo ljuti dosta zbog tog pogotka, na kraju smo u svlačionici više razgovarali o tome nego o pobjedi. Taj gol nas je dosta naljutio, ne bi se to trebalo događati. Pogotovo u 90. minuti – dodaje Rijekina obrambena uzdanica.


Poseban osjećaj


Recept za uspjeh? Po Capanu bitno je smiriti igru, igrati bez straha…


– Istina, dosta sam agresivan u igri i ako budem igrao probat ću svoju agresivnost prenijeti na suigrače. Poljud kao dodatna inspiracija? Lijepo je dolje igrati. Vjerujem da će tribine biti ispunjene. A mi? Ne smijemo se prestrašiti, imamo dovoljno iskustva i kao momčad i kao pojedinci i jednostavno trebamo uživati u derbiju – kaže Luka koji je na Poljudu i zabio. Ali i u dresu »lokosa«. Bilo je to u rujnu 2017. godine. Almeida je doveo Splićane u vodstvo u 89. minuti, Capan skrojio remi u nadoknadi.


– S Lokomotivom sam redovito igrao na Poljudu. Jedna od najljepših uspomena mi je taj gol za 2:2 u 93. minuti. Bio je to lijep osjećaj – prisjeća se Capan.


Kakav bi poguranac mogla biti splitska pobjeda ne treba niti govoriti.


– Jadranski derbi sam po sebi je uvijek posebna utakmica. A pogotovo u sadašnjoj situaciji. Startali smo malo lošije, zaredali porazima i jako bi nam puno značila pobjeda na Poljudu. Nakon toga želimo napokon početi pobjeđivati i na Rujevici. Ali neće biti lako niti protiv Istre niti protiv Varaždina – tvrdi Capan. Nije tajna da su uspjesi nad rivalom s juga uvijek posebno cijenjeni među navijačima, ali i igračima.


– Svim ljudima u klubu uvijek je posebno drago kad se dobije Hajduk. Pa i nama igračima. Ali dobro, to je tako. To je draž derbija i rivaliteta. Ali ne u nekakvom negativnom kontekstu, sve u pravom sportskom smislu – zaključuje Capan.