Predsjednik HNK Rijeka

DAMIR MIŠKOVIĆ Izgledali smo jadno, u utorak moramo vratiti radost navijačima

Orlando Rivetti



RIJEKA Predsjednik Uprave HNK Rijeka, odnosno od prosinca prošle godine i većinski vlasnik, Damir Mišković, nije bio u Kranjčevićevoj. Najveći navijač Rijeke, kako sam za sebe kaže, ali i potvrđuje na Rujevici, gubio je živce ispred TV ekrana. Porazi su u njegovoj filozofiji sastavni dio igre, nikada ne dramatizira, jer svatko može imati loš dan, ali nezadovoljan je onim što je pokazala njegova momčad na zelenom travnjaku Kranjčevićeve. Igra Rijeke bila je, poglavito do odmora, negledljiva. Bez ijedne akcije, bez udarca u okvir gola… Momčad bez glave i repa. Nakon tri minimalne pobjede (Istra 1961, Osijek i Dinamo), Riječani kao da su skočili pod lokomotivu… Predali se bez ispaljenog metka. Na terenu je vladao kaos i nered, na sredini terena, od 30 lopti Riječani su 29 dali suparnicima… Kako je rekao Kek poslije utakmice, ogorčen ponašanjem igrača. »Loše i nedostojno dresa Rijeke«.


– Neshvatljivo ponašanje velikog djela igrača. Ne znam što im je bilo u glavama. Izgledali su kako da je za njih prvenstvo završeno, a da su u Kranjčevićevoj istrčali po kazni. Umjesto da se neopterećeni zabave zabavljajući. Prikažu igru na razini onih utakmica od prije nesretnog susreta s Rudešom na ovom istom terenu.


Problem u glavi


Treći proljetni poraz, nakon neuspjeha u susretima s Osijekom i Rudešom, ali Rijeka je još uviek najuspješnija momčad drugog dijela sezone sa 28 bodova?




– Zbog toga me igra u Kranjčevičevoj još više peče. Izgledali smo jadno. Kao u nedavnom susretu s Rudešom, kao da nismo došli na utakmicu. Nije to bila Rijeku kakvu poznajemo, nije bila Rijeka koju želimo na kraju sezone.


Prokletstvo Kranjčevićeve?


– Teren i stadion kao i svaki drugi. Širok, dugačak i zelen… Problem je isključivo psihološke naravi, u glavama naših igrača. Naglasak je na pristupu.


Razgovarali ste s igračima, trenerom…?


– Neka prespavaju još jednu noć. Trener Kek je jasno naglasio neke stvari. On je svaki dan s njima, za svakog zna kako diše.


Zakomplicirala se borba za drugo mjesto, utrka s Hajdukom?


– Bez obzira na to što smo svi pomalo ljuti, poglavito s pravom navijači, i ti porazi su dio odrastanja i školovanja nove momčadi. Znamo svoju sportsku politiku. Svoje ciljeve. Želimo biti u vrhu hrvatskog nogometa, želimo biti drugi ove sezone. Problem utakmice u Kranjčevićevoj je u – pristupu. Ono o čemu je govorio Kek i poslije susreta s Rudešom. Ne možemo reći da nisu željeli, ali stekao sam dojam kao da su s glavama negdje drugdje… Jednostavno, odsutni. Nisu došli na utakmicu. Samo fizički…


U utorak je već prilika za popravak protiv Intera na Rujevici?


– Glave moramo staviti skupa. Igrači se moraju skupiti, pogledati jedan drugog u oči, snaga Rijeke je uvijek bila u kolektivu. Moraju se igrom i rezultatom iskupiti za blamažu u Kranjčevićevoj. Ili će nekima biti jako teško…


Srce na travnjak


Kako teško?


– U susretu s Interom želim vidjeti onu staru Rijeku, momčad koju smo inače gledali na Rujevici, utakmicu u kojoj ćemo svi uživati i zabavljati se. Utakmicu zbog koje ćemo se ponositi Rijekom! Toga nije bilo protiv Lokomotive. Osim toga, u utorak je i Armadin rođendan, priprema se spektakularna koreografija, momčad mora počastiti navijače igrom i golovima.


Nova, odnosno stara Rijeke, u utorak?


– Upravo tako. Želim vidjeti agresiju i trku, začinjenu s maštom. Srce moraju baciti na travnjak. A onda ako ne ide, ne ide… Ali pristup je ono na čemu inzistiram. U Kranjčevićevoj nisam vidio niti trunke agresije, još manje borbenosti. To me smeta više od činjenica da smo izgubili. Poraz sam po sebi nije tragičan, ali način na koji je do njega došlo me zabrinjava.


Kek je preuzeo odgovornost i rekao da klub ima predsjednika i dva sportska direktora koji su na potezu?


– Svaki klub ima predsjednika… Mi imamo sreću što imamo i genijalnog trenera. Nismo još razgovarali, sjest ćemo, popričati o svemu. Dogovoriti budućnost. Nikada ništa među nama nije bilo sporno.


Prijelazni rok


Prijelazni rok će donijeti nove odlaske. Recimo, odlazak Bradarića?


– Rano je govoriti o prijelaznom roku. U fazi smo preliminarnih razgovora. Na ljeto će biti prodaje kao i uvijek. To je naš način života, egzistencije. Ali bit će i dolazaka.


Stvarate momčad za Europsku ligu?


– Imamo okosnicu, napravit ćemo momčad koja će napasti skupnu fazu Europske lige, a dogodine opet i naslov prvaka. Neke ćemo igrače prodati, druge dovesti… Već smo doveli Velkovskog i Pavelića. Mislimo unaprijed. Takav je način života u Hrvatskoj. Tako je u cijelom svijetu. Jedino što mi dramatiziramo… Najbolji se igrači prodaju, dolaze novi… Kupili smo beka i stopera… Još će biti dolazaka. Trebat će nam jedno krilo, jedan vezni igrač… Radimo na tome. Imamo dovoljno igrača da se pripremimo za Europsku ligu.


Acosty je donio pobjedu u derbiju prekrasnim golom. Bili ste njegov pobornik?


– Pratili smo ga dvije godine. Europski igrač, igrao je Serie A i B. Može postati samo još bolji, naročito kada je riječ o tehnici, zbog načina Kekova rada i Rijekine igre. Imamo dosta odličnih igrača. Druga je priča da je jedan u boljoj, a drugi u slabijoj formi. Pristup nas je poput zmije dvaput ugrizao za ruku, Rudeš i Lokomoitiva, valjda smo naučili lekciju. Protiv Intera mora biti zabava.


A Hajduk u posljednjem kolu?


– Prava završnica sezone. Jadranski derbi kao spektakl. Očekujem da potvrdimo drugo mjesto.