Veleslalom u Pjongčangu

Loša vijest: Leona Popović pala u trci veleslaloma i teško se ozlijedila

Hina

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Nažalost, 20-godišnja hrvatska reprezentativka Leona Popović neće po dobrom pamtiti svoj prvi nastup na olimpijskim igrama



Nakon pregleda magnetskom rezonancijom ustanovljena je potpuna ruptura prednjeg križnog ligametna i djelomična ruptura medijalnog kolateralnog ligamenta kod hrvatske skijašice Leone Popović (20) koja je pala u prvoj vožnji olimpijskog veleslaloma na ZOI u Pjongčangu u četvrtak, objavio je HRT.


Bio je to olimpijski debi za Popović kojega neće pamtiti po dobrom.


Preostale dvije hrvatske predstavnice, Andrea Komić (21) i Ida Štimac (17), zauzele su 32., odnosno 34. mjesto. Komšić je za pobjednicom, Amerikankom Mikaelom Shiffrin zaostala 8.48, a Štimac 11.16 sekundi. Komšić je u prvoj vožnji zauzela 31. mjesto, no sa 84 stotinke za 30. Kanađankom Candace Crawford, koja je startala prva u drugu vožnju, dok je Štimac bila 40. nakon prvog nastupa.




Popović je već druga hrvatska skijašica koja se ozlijedila u Pjongčangu, mlada Lana Zbašnik je ozlijedila koljeno na treningu i prije početka natjecanja.


Skijašice će u petak voziti slalom.


Američka skijašica Mikaela Shiffrin opravdala je status velike favoritkinje i osvojila naslov olimpijske pobjednice u veleslalomu na ZOI u Pjongčangu. Shiffrin (22) je do svog prvog zlata u Pjongčangu, a drugog u karijeri, prije četiri godine u Sočiju bila je zlatna u slalomu, stigla sa 39 stotinki prednosti ispred srebrne

Norvežanke Ragnhild Mowinckel (25), odnosno 46 stotinki ispred brončane Talijanke Federice Brignone.


Ukupna pobjednica prošle sezone i uvjerljivo vodeća skijašica u Svjetskom kupu ove sezone Shiffrin je nakon prve vožnje zauzimala drugo mjesto sa 20 stotinki zaostatka za vodećom, iskusnom Talijankom Manuelom Moelgg, no u drugoj je vožnji pokazala mentalnu čvrstoću, odvezla utrku bez pogreške i stigla do nove pobjede.Mowinckel je bila svjetska juniorska prvakinja u veleslalomu prije šest godina, a u četvrtak je u Pjongčangu potvrdila kako se početkom ove godine nalazi u životnoj formi. Ova je Norvežanka prije tri tjedna u Kronplatzu stigla do svog prvog pobjedničkog postolja u karijeri u ovoj disciplini zauzevši drugo mjesto, a isti je rezultat ponovila i u najvažnijoj utrci sezone. Mowinckel je nakon prve vožnje držala četvrto mjesto, no uspjela je preskočiti obje Talijanke koje su bile ispred nje, osim Moelgg nadmašila je i Brignone, koja je bila treća na polovici natjecanja.

Za Brignone je ovo prvo olimpijsko odličje u karijeri, ova specijalistica za veleslalom svoj je potencijal naznačila još prije sedam godina osvajanjem srebra na svjetskom prvenstvu u Garmischu.


Njemica Viktoria Rebensburg (28) nije uspjela nastaviti niz osvajanja medalja u veleslalomu na ZOI, nakon zlata u Vancouveru 2010. i bronce u Sočiju 2014. u Pjongčangu je završila na četvrtoj poziciji, 12 stotinki za brončane Brignone. Aktualnu svjetsku prvakinju u ovoj disciplini Francuskinju Tessu Worley iz borbe za medalje izbacila je loša prva vožnja u kojoj je ostvarila tek 14. rezultat, pa joj niti drugo vrijeme druge vožnje nije bilo dovoljno za medalju, završila je na sedmom mjestu sa 1.04 sekunde iza Shiffrin. Ipak, najveća tragičarka utrke bila je 34-godišnja Manuela Moelgg, iskusna Talijanka u svojoj dugogodišnjoj karijeri nije osvojila niti jednu medalju na velikim natjecanjima, nije uspjela pobijediti na niti jednoj utrci Svjetskog kupa da bi nakon prve veleslalomske vožnje u Pjongčangu bila u odličnoj poziciji jer je bila vodeća. No, ponovno je podlegla pritisku i s tek 23. vremenom u drugoj vožnji pala na ukupno osmo mjesto sa 1.18 sekundi iza zlatne Amerikanke.


REZULTATI:


1. Mikaela Shiffrin (SAD) 2:20.022. Ragnhild Mowinckel (Nor) 2:20.413. Federica Brignone (Ita) 2:20.484. Viktoria Rebensburg (Njem) 2:20.605. Marta Bassino (Ita) 2:20.696. Frida Hansdotter (Šve) 2:21.057. Tessa Worley (Fra) 2:21.068. Manuela Molgg (Ita) 2:21.209. Wendy Holdener (Švi) 2:21.2710. Sara Hector (Šve) 2:21.5332. ANDREA KOMŠIĆ (HRV) 2:28.5034. IDA ŠTIMAC (HRV) 2:31.18