Marin Mikac

Liga je vrlo izjednačena i na jedan lošiji rezultat ne treba gledati tragično

Ivan Volarić

Marin Mikac, trener Orijenta 1919/Foto Arhiva NL

Marin Mikac, trener Orijenta 1919/Foto Arhiva NL

Igrači koji aspiriraju prema Drugoj HNL moraju donijeti veći fokus na trening kako bi im na utakmici bilo ugodnije. Ako ti je na treningu ugodno, onda će ti najvjerojatnije na utakmici za vikend biti – neugodno. I obrnuto - tvrdi trener Orijenta 1919



RIJEKA Nogometaši Orijenta 1919 doživjeli su na gostovanju kod Ponikava prvi proljetni poraz kojega je trener Marin Mikac ovako doživio:


– Nakon prospavane noći mogu reći da smo ipak propustili uzeti barem bod, a s jačim pristupom možda i više – započeo je trener krimejskog trećeligaša koji cilja prema drugoligaškim razinama. – Pružili smo premlačnu energiju da bismo dobili utakmicu u gostima, ali i s obzirom na to da pretendiramo na drugo mjesto i viši rang. Naravno da sam ja kao trener tu prvi na liniji i ne bježim od toga. Treba nam agresivnija i fokusiranija energija od prve sekunde utakmice. Međutim, ljepota nogometa je u tome da se možeš sedam dana rehabilitirati i kroz novu utakmicu vrlo brzo loš osjećaj zamijeniti puno boljim. Sve je na nama, dakle da u subotu protiv Zagorca pokažemo veće zajedništvo i drugo lice. Imamo malo utakmica do kraja i bez obzira na sve veliku šansu da vratimo Orijent 1919 u Drugu HNL, te omogućimo svim mladim igračima u Rijeci i okolici da na Krimeji dobiju jednu međustepenicu u igračkom sazrijevanju i odrastanju.


Unutarnja snaga


Drugi put ovoga proljeća Mikac govori o pristupu koji ne bi smio biti upitan u igrača kluba koji želi u viši rang.




– Pristup je na kraju skup svega što se događa unutar kolektiva. Naravno da u tome ima uspona i padova i na to treba svakodnevno utjecati, što ja i pokušavam. To je moj posao. Svaka ekipa se u nekom vremenskom razdoblju nađe u situaciji da neke stvari energetski ne štimaju. Rezultati to ponekad mogu zamaskirati. Ne mora značiti da je to trajno, to je kao živo tkivo i mi svi skupa moramo na to reagirati.


U domaćoj pobjedi protiv Zagreba reakcija igrača bila je jako dobra što znači da je problem u gostujućim utakmicama.


– Bez obzira na sve, ovi dečki rade sjajne stvari jer prošle sezone su bili u Četvrtoj ligi. Mi smo uz nekoliko iskusnijih igrača sada u dobroj poziciji i ovim dečkima treba dati kredit i podršku. Najbitnije je da se sada držimo zajedno i da pronađemo unutarnju snagu i u prvoj idućoj utakmici reagiramo i promijenimo negativan trend.


Fokus na trening


Dobra vijest da su kiksali i još neki konkurenti s vrha.


– Liga je vrlo izjednačena i jedan lošiji rezultat, poraz, ne treba gledati tragično, ali treba biti svjestan situacije i pokušati kroz tjedan raditi fokusirano. Igrači koji aspiriraju prema Drugoj HNL moraju donijeti veći fokus na trening kako bi im na utakmici bilo ugodnije. Ako ti je na treningu ugodno, onda će ti najvjerojatnije na utakmici za vikend biti – neugodno. I obrnuto.


Imali su Krimejčani i dosta peha. Ozljedio se Tadejević, zbog ozljeda nisu nastupili Gerc i Weitzer.


– Jergović je pritom imao privatne obveze. Iako je Jergović naš najbolji obrambeni igrači, Tadejević ga je savršeno zamijenio i tu je sve dobro klapalo. Kada je Mario morao zbog ozljede izaći, djelovali smo nesigurnije. Vjerujem da će zbog ozljede propustiti samo jednu utakmicu. Moramo imati bolju igru prema naprijed i kao ekipa dignuti intezitet i koordinaciju pritiska jer bez toga ne možemo aspirirati prema vrhu. Kao druga ili treća momčad lige moramo pokazati igru i energiju koju zahtjevaju tako visoke pozicije – poručio je Mikac