Kup Krešimira Ćosića

‘Zeleni’ prvi put na završnom turniru ‘Final Fight’

Zlatko Horvat

Čestitam igračima na dobroj igri. U nekim fazama bili smo kaotični, izgubili smo lepršavost, ali ispunili smo ono što smo htjeli – kaže trener Damir Rajković



MAVRINCI  Košarkaši »Škrljeva« ostvarili su najveći uspjeh u Kupu Krešimira Ćosića, prvi će  put u igrati na završnom turniru zvanom »Final Eight«. Drugi put turnir će se igrati s osam sudionika, prošle godine »Kvarner 2010« poražen je u Šibeniku  od »Cedevite« u četvrtfinalu.


Upravo je »Cedevita« bila suparnik riječkog sastava u dva prethodna nastupa na »Final Fouru«, u polufinalu Kupa u Vukovaru i Zadru, za nadati se da »Škrljevo« ovog puta neće izvući baš prvaka Hrvatske.


– Valjda ćemo imati više sreće u ždrijebu… – nada se trener domaćih Damir Rajković.




Mogući suparnici su »Cedevita«, »Zadar«, »Cibona« (poželjno izbjeći), »Šibenik«,  »Zabok«, »Zagreb« i  »Sonik Puntamika«.


Dvije uzastopne trice Štembergera i Janca, koji su zaigrali u prvoj petorci umjesto ozlijeđenog Stipčića, odnosno rekonvalescenta Barnjaka, donijele su »Škrljevu« prvo odvajanje, u šestoj minuti na semaforu je zasjalo 14:5. Gosti su tek u finišu prve dionice spojili dva pogođena šuta (5-13 iz igre u prvih 10 minuta) pa su zaostatak učinili pristojnim, nakon što su domaći imali i plus 12 (21:9).



Rezultati osmine finala:  


Ribola Kaštela – Zagreb 74:78, 


Sonik Puntamika – Gorica 92:85,


Split – Cibona 67:76,


Jazine Arbanasi – Cedevita 79:118.



Tehnička pogreška Štembergera dodatno je zakoplicirala stvari (21:17), ali Davor Konjević je s dvije trice u samo nekoliko sekundi,  u stilu  šuterske NBA legende Reggiea Millera, izazvao ovacije na tribinama. »Hermes Analitica« je momčad koja upornošću ostvarila  prvenstvenu pobjedu nad »Cibonom«.

Bio je to jasan znak da sastav Damira Rajkovića mora biti koncentriran. To, međutim, nije bio slučaj u svim segmentima igre. Pod košem je bilo previše »propuha«, gosti su pokupili nekoliko lopti i poentirali. Iznova su se primakli (27:24), ali »Škrljevo« je pronašlo odgovor u seriji 8:0, do kraja dionice vratili razmak na plus 12 zahvaljujući činjenici da su Zagrepčane u prvih 20 minuta natjerali na čak – 17 izgubljenih lopti (ukupno 25). Nije ni Rajkovićev sastav baš briljirao u tom segmentu (12), natjecateljska stanka  ostavila je trag na obje momčadi.



Susret osmine finala Kupa Krešimira Ćosića: Škrljevo – Hermes A. 78:63 (21:14, 19:14, 21:16, 17:19). Dvorana Mavrinci. Gledatelja: 350. Suci: Perlić, Jelena Tomić (Zagreb) i Šverko (Rijeka). Opunomoćenik: Sirotić (Pazin).ŠKRLJEVO: Štemberger 12 (4-4), Jashari, Ušić 12 (4-4), Barnjak 7, Boban, Hrnjkaš, Perković 13 (6-6), Konjević 25 (2-4), Radunić 4 (2-2), Furlan, Janc 5 (2-4), Vranković. HERMES ANALITICA: Perić 10 (4-4), Kordić 7 (2-2), Raič 6, Svoboda 5 (1-2), Garofolić 10, S. Krstanović 9, Turić 2, Mravak, Rajić 14, A. Krstanović.Osobne pogreške: Škrljevo 18, Hermes A. 19. Tehnička pogreška: Štemberger (11’), klupa Škrljeva (12’). Slobodna bacanja: Škrljevo 20-24, Hermes A. 7-11. Trice: Škrljevo 8-28 (Konjević 3, Štemberger 2, Barnjak, Janc i Perković 1), Hermes A. 6-22 (Raič i Garofolić 2, S. Krstanović i Kordić 1). Skok: Škrljevo 34 (6), Hermes A. 39 (11).


Sjajno zakucavanje Davida Ušića  preko suparnika  donijelo je eksploziju radosti na tribinama, da bi Štemberger tricom domaćima donio velikih plus 19 (51:32, 25’).  I tada kao da je došlo do kratkog spoja u igri »Škrljeva«, gosti su na brzinu ubacili 12 poena zaredom, vratili nadu.


Uslijedio je odgovor domaćina koji su do kraja četvrtine napravili seriju 10:0 uz šest poena Siniše Štembergera i četiri Davora Konjevića. Kraj priče. Posljednja čevrtina smo je potvrdila izvjesno, razmak je u jednom trenutku iznosio 25 poena razlike (75:50). Za razliku od ogleda istih suparnika na startu prvenstva, ovoga puta, odluka je pala prije 39. minute…


– Čestitam igračima na dobroj igri. U nekim fazama bili smo kaotični, izgubili smo lepršavost, ali ispunili smo ono što smo htjeli. Znali smo otkud nam prijete opasnosti i to smo riješili obranom. Za tri tjedna slijedi nam novi ogled s njima u Zagrebu, ovo je dobra podloga za novi uspjeh. U Kupu sada treba imati malo sreće u ždrijebu, izbjeći ABA ligaše u četvrtfinalu – zaključuje Rajković.