HT Premijer liga

Zadar poput tornada: Škrljevo doživjelo prvi domaći poraz ove sezone

Zlatko Horvat

PUNE TRIBINE – Susret »Škrljeva« i »Zadra« izazvao je veliko zanimanje / Snimio Roni BRMALJ

PUNE TRIBINE – Susret »Škrljeva« i »Zadra« izazvao je veliko zanimanje / Snimio Roni BRMALJ

Priznao je i  Štemberger da smo ih razbili jednom fizičkom i dobrom košarkom – kaže  Aramis Naglić, trener Zadrana, koji su imali i 30 poena razlike (52:82)



MAVRINCI  »Škrljevo« je tek trećega dana ožujka doživjelo prvi domaći poraz u prvenstvu ove sezone. Dobre igre, ali i povoljan raspored s obzirom na to da su prvi put ugostili jednog ABA ligaša, donijeli su im savršenih 7-0, ali dalje nije išlo. Aramis Naglić, koji je sa »Škrljevom« ostvario prvoligašku promociju, prošao je sa »Zadrom« neokrznut kroz Mavrince i nastavlja utrku sa »Cedevitom« za poziciju broj jedan.


– Utakmica nam je bila vrlo važna, jedan oblik  vraćanja u ritam poslije završnice Kupa Krešimira Ćosića i stanke te hvatanja što više pozicije za doigravanje. Drugo, bili smo izuzetno motivirani jer se provlačilo da ćemo se namučiti za bodove  – kaže Aramis Naglić, svjestan razlike u kvaliteti, ali i u budžetu dviju momčadi.


– Jednostavno, postoji razlika u intenzitetu igre, ritmu. Priznao je i sam Siniša Štemberger da smo ih razbili jednom fizičkom i dobrom košarkom – dodaje Naglić.




Poslije sedam izjednačenja Zadrani su u finišu prve dionice uspjeli doći do plus četiri u tvrdoj utakmici raspjevanih gledatelja na punim  tribinama. S jedne strane domaća ekipa u zelenom na vrhu tribine, s druge Tornado.


No, na početku druge četvrtine Zadrani su se tricama svojih Amerikanaca, Grayja i Knowlesa, odvojili na plus devet (23:32, 14’). ABA momčadi ne praštaju, to je ipak druga kategorija u odnosu na »obične« premijerligaše, u što su se igrači Damira Rajkovića brzo mogli uvjeriti.


Za svaki šut bilo je puno manje vremena, svaki »mekši« ulaz značio je izgubljenu loptu, svaki kiks u obrani zicer za igrače Aramisa Naglića. No, riječki trener na klupi »Zadra« u šestoj je minuti druge dionice morao pozvati minutu odmora, trica Perkovića i kontra Konjevića brzo su istopili najveću dotadašnju prednost Zadrana (26:38).


Na »veliki odmor« gosti su otišli s plus 13 poslije dalekometne trice Vladovića. »Škrljevo« jednostavno nije moglo pokriti sve rupe kroz koje je puštalo u obrani.



Upaljena baklja u taboru Tornada izazvala je prekid utakmice 55 sekundi prije kraja. Senzori su zbog dima  automatski isključili električnu energiju u dvorani, ugasili su se reflektori, semafor… Nastao je potpuni mrak na parketu.  Nakon deset minuta stanke susret je nastavljen, ali 44 sekunde prije kraja opet je u dvorani nastao mrak. Ovoga puta prekid je bio kraći, a susret zaključen uz sumaglicu pod svodom dvorane.



Zadrani nisu spustili nogu s gasa ni na startu treće četvrtine, sa sedam poena u nizu u dvije minute došli su do plus 20 (37:57). I tu je priči bio kraj, barem kada je u pitanju pobjednik. Bilo je i 30 razlike (52:82)…  Utakmica se pretvorila u reviju lijepih poteza s obje strane uz raspjevani Tornado. Zadar je tako i prošao kroz Mavrince, poput tornada. Krenulo je s laganim vjetrom…


– »Zadar« ima kvalitetu, momčad, budžet, realnost je 20 razlike, ali nije realno onih 30.  Moramo biti svi unutra, ne samo sporadično, pojedinci s vremena na vrijeme – rekao je Damir Rajković.


»Škrljevu« je to bila dobra škola jer u Mavrince tek trebaju doći »Cedevita«, »Split« i »Cibona«. Cijela momčad mora biti na pravoj razini u svih 40 minuta, ne samo u posljednjih deset.


– Moramo biti čvršći, agresivniji, bezobrazniji, sve ono što nismo bili protiv »Zadra«, koji je to znao iskoristiti – zaključuje Rajković.