HT premijer liga

Večer za dokazivanje: Škrljevo danas protiv Cedevite

Zlatko Horvat

ABA LIGAŠI PUNE TRIBINE – Damir Rajković / arhiva NL

ABA LIGAŠI PUNE TRIBINE – Damir Rajković / arhiva NL

Ako postoji trenutak kada se mogu iznenaditi, onda je to ovaj jer dolaze između poraza u Podgorici i doigravanja protiv Budućnosti – kaže trener Damir Rajković



 Devetnaesto kolo Hrvatski telekom Premijer lige zaključuje se danas (18 sati) u Mavrincima, u goste »Škrljevu« stiže branitelj četverostruke krune prvaka Hrvatske. S jedne strane najlakša, s druge najteža utakmica za sastav Damira Rajkovića.


– Nama ta utakmica nije toliko u fokusu jer znamo vrijednost »Cedevite« i našu vlastitu vrijednost. Međutim, ako postoji trenutak kada se mogu iznenaditi, onda je to ovaj jer dolaze nam između nesretnog poraza u Podgorici i drugog susreta polufinala doigravanja u Zagrebu protiv »Budućnosti« – smatra Rajković.


Aramis Naglić je sa »Zadrom« puhao i na hladno, na kraju se prošetao Mavrincima.





Tučnjava protekle nedjelje na Gripama, nakon temeljite analize, prikupljenih svih dokaza, činjenica i informacija, dobila je epilog, povjerenik Dražen Jandriš odrezao je kazne vinovnicima. Amerikanac »Zadra« Preston Knowles dobio je sedam, Pavle Marčinković pet, a Mate Kalajžić dvije utakmice zabrane nastupa zbog fizičkog napada. Knowles je bio meta napada Marčinkovića i Kalajžića, dok je Knowles napao obojicu…


»Split« će ukupno morati uplatiti 80 tisuća kuna, 50 tisuća na ime napada svojih igrača na igrača suparničke momčadi, po 1.500 kuna za svakog isključenog igrača, te po 3.000 kuna za svaku isključenu službenu osobnu, te na kraju još pet tisuća kuna zbog slabe organizacije.


Zadar je prošao tisuću kuna »jeftinije«, 50 tisuća kazna je za napad Knowlesa, dok je za isključenja igrača i službenih osoba ukupna kazna 29 tisuća kuna.


»Izražavamo žaljenje zbog incidenta te se nadamo kako se takve i slične situacije više neće događati na košarkaškim terenima. Košarka i sport općenito trebaju se temeljiti na načelima sportskog ponašanja«, stoji u priopćenju za javnost HKS-a.



Individualna kvaliteta


– Najveća snaga »Cedevite« je individualna kvaliteta pojedinaca. Pretpostavljam da će odmarati neke igrače za nedjelju, ne znam hoće li biti kompletni. U svakom slučaju, mi ćemo biti motivirani, željni dokazivanja. Želimo pružiti što bolji otpor, kvalitetniji nego protiv »Zadra«, koji je već u drugoj četvrtini imao dvoznamenkastu prednost i praktički prelomio utakmicu. Drago mi je da izazivamo respekt. Vjerujem da dobro radimo i da smo na dobrom putu postati stabilan prvoligaš.


Tome bi trebala, kad zaživi, pomoći i Opatijska inicijativa.


– Treba napraviti jedan zaokret, kod nas nema sustavnosti u sportu, mi samo improviziramo i kada treba napraviti nešto za sport, svi gledaju na to kao na neko uzimanje novca. A naš je sport devastiran, počevši s objektima. Možda su kod nas u PGŽ-u objekti u redu, ali otvaraju se druga pitanja, recimo struke.


Danas se u Zagrebu održava sastanak predstavnika klubova HT Premijer lige. ABA ligaši žele preskočiti prvi dio domaćeg prvenstva na uštrb regionalnog nadmetanja.


Kompletirani


– Po meni, trebali bi igrati domaću ligu. Mi smo, recimo, protiv »Zadra« imali punu dvoranu. Takvi klubovi izazivaju interes. Mislim da Imamo paradoks, ne tako davno »Cedevita« je zagovarala hrvatsku ligu, u međuvremenu su narasli, izdigli se iznad svih. Puno ulažu, to im se i vratilo. No, u sportu postoje iznenađenja, i moji se igrači žele dokazati. Zato ABA ligaši doći u mjesta u kojima se igra Premijer liga.


Momčad »Škrljeva« konačno se kompletirala.


– Perković je nakon dva tjedna počeo trenirati, odradili smo u ponedjeljak prvi trening pet na pet nakon dugo vremena. I Barnjak se vratio poslije stanke zbog upale grla, bilo je viroza svakakvog tipa. Nećemo biti u sjanom izdanju, ali nama je ovo prije svega priprema za utakmice sa »Zagrebom« u gostima i »Zabokom« doma. Pobjedama bismo se približili cilju, šestom mjestu, a ne bismo bili daleko ni od – petog.