HT Premier liga

Splićani projurili, domaći potonuli u posljednjoj dionici

Zlatko Horvat

Domaći sastav bez dvojice igrača iz startne petorke, centra Arkima Robertsona i kapetana Josipa Barnjaka, čekajući američko pojačanje Marka Dorrisa, nije imao previše šanse



Košarkaši Adria Oil Škrljeva u 2020. godinu krenuli su očekivanim, 11. prvenstvenim porazom. Momčad kluba koji baštini tri naslova prvaka Europe s kraja osamdesetih i početka devedesetih prošetala se kroz Mavrince, domaći sastav bez dvojice igrača iz startne petorke, centra Arkima Robertsona i kapetana Josipa Barnjaka, čekajući američko pojačanje Marka Dorrisa, nije imao previše šanse. Osim toga, vidjelo se da su Splićani u punom natjecateljskom ritmu, ovo im je treća utakmica u ovoj godini, Škrljevčanima prva. No, prilika za uzvrat Rajkovićevim igračima pružit će se ako 15. siječnja u osmini finala Kupa Krešimira Ćosića prođu Pulu 1981, pobjednika u četvrtfinalu na završnom turniru čekaju upravo Splićani. Nije to nemoguća misija, jučer su najveća razlika na parketu bili Amerikanci Washington i Norris.


Već je otvaranje pokazalo da to neće biti lagana večer za domaći sastav. »Žuti« su već u četvrtoj minuti vodili 11:2, a dvojac ispod koša Kedžo i Bajo ubacili su zajedno osam poena. Baturovom tricom sastav Damira Rajkovića primakao se na 10:14, ali jedan promašaj i Mandićeva izgubljena lopta, uz nesportsku pogrešku, značili su povećanje minusa. Nije pomogla ni minuta odmora, gosti su vezali devet poena u niz (7’, 10:23). Domaći sastav primio je previše, čak 29 poena u prvih deset minuta. Bilo bi i više da je Washington pogodio tricu u posljednjem napadu.


Početak druge dionice pokazao je da su gosti ranjivi. Nekoliko promašaja u napadu i loših rotacija u obrani otvorili su priliku sastavu iz Mavrinaca, koji je došao na minus četiri (30:34). No, bio je to znak i Ivici Skelinu, koji je na parket vratio Amerikanca Washingtona. Na parketu je to odmah bila druga priča. Washington je povezao gostujuće redove, da bi tricom i dvama pogocima s crte slobodnih bacanja donio gostima velikih plus 14 (35:49). Prvo poluvrijeme domaći su završili s deset poena minusa i bez ijednog koša iz kontranapada.




Na početku treće dionice Splićani su ubacili sedam poena u nizu (39:56), stekli veliku prednost. Izgledalo je da je susret riješen, ali Mandić s jednim dalekometnim pogotkom, te Boban s tri trice, još su jednom vratili nadu, smanjivši minus u jednoznamenkaste okvire. Došli su domaći i na minus sedam, ali gosti su uzvratili serijom 15:0 od četvrte do osme minute posljednje dionice…


Adria Oil Škrljevo – Split 69:97


Susret 14. kola HT Premijer lige košarkaša: Adria Oil Škrljevo – Split 69:97 (21:29, 18:20, 17:16, 13:33). Dvorana Mavrinci. Gledatelja 250. Suci: Vovk (Sl. Brod), Mikulić i Hartman (Osijek). Opunomoćenik: Sirotić (Pazin).


ADRIA OIL ŠKRLJEVO: Pandurić 5 (1-3), Mandić 8 (3-6), Vucić, Cvitković 7 (1-2), Benković 4, Boban 21 (4-6), Batur 17 (1-1), Kolić, Bjelanović 2 (2-4), Vrkić 5 (2-2).SPLIT: Washington 16 (3-3), Rebić 4, Kedžo 13, Gabrić 2, Runjić 2, Šarić, Bajo 16 (4-6), Kovačević 7 (1-2), Vrgoč 5, Morris 14 (1-2), Vranković 10 (2-2).