Kralj ostaje kralj

Šarić: Bili smo tako blizu, a onda su se sjetili da imaju najboljeg igrača u svijetu

Hina

REUTERS

REUTERS

Sixersi nisu mogli u završnici dvoboja zaustaviti LeBrona Jamesa koji je završio utakmicu sa 30 koševa, 13 skokova i 13 asistencija



Bili smo tako blizu, a onda su se oni sjetili da imaju najboljeg igrača u svijetu, izjavio je Dario Šarić nakon poraza njegove Philadelphije na gostovanju kod Clevelanda 98-105 u kojem je ponajbolji hrvatski košarkaš sudjelovao sa 17 koševa, devet skokova i šest asistencija, ali Sixersi nisu mogli u završnici dvoboja zaustaviti LeBrona Jamesa koji je završio utakmicu sa 30 koševa, 13 skokova i 13 asistencija.


Philadelphia je nakon sjajnog prodora i zakucavanja Bena Simmonsa povela 96-91 na 4:43 minute prije kraja. No, to je bio posljednji koš gostiju iz igre, a tada je sve u svoje ruke uzeo LeBron James koji je što koševima, što asistencijama, sudjelovao u posljednja 22 poena Clevelanda na utakmici. U završnih četiri i pol minute Cavaliersi su napravili 14-2 i na kraju stigli do rezultatski uvjerljive pobjede, a James je ostvario treći ‘triple-double’ učinak ove sezone.


Uz Jamesa, trojica su domaćih košarkaša, Dwyane Wade, Jeff Green i Kyle Korver, postigli po 13 koševa, a Jae Crowder 12. Ante Žižić je u noći sa subote na nedjelju dočekao svoju prvu NBA utakmicu na kojoj je bio u startnoj petorci, umjesto Kevina Lovea koji je propustio ovaj dvoboj. Žižić je odigrao samo početne četiri i pol minute i za to vrijeme uspio ugrabiti jedan skok i jednu asistenciju, ali je Philadelphia imala prednost od 10 koševa (13-3) dok je on bio na parketu pa ga je Tyronn Lue odlučio zamijeniti i više ga nije vraćao u igru.




Dario Šarić se vratio u sastav Sixersa nakon jedne utakmice izbivanja zbog ozljede oba oka, iako je sve do zagrijavanja njegov nastup bio pod upitnikom. No, Dario je stavio zaštitne naočale i zauzeo svoje mjesto u startnoj petorci. Problemi s vidom nisu bili toliko vidljivi u njegovoj igri, osim kod šuta za tricu (1/6). No, Sixersima je trebao njegov borbeni duh, pogotovo zato što su u ovom dvoboju odmarali svog prvog strijelca i skakača, centra Joela Embiida.


Najbolji strijelci Sixersa u Clevelandu bili su Robert Covington i J. J. Reddicj sa po 19 koševa. Ben Simmons je ubacio 14 poena, uz 10 asistencija i šest skokova. Novi igrač u momčadi, 30-godišnji Trevor Booker, koji je stigao iz Brooklyna u razmjeni za Jahlila Okafora, sudjelovao je sa 12 koševa i osam skokova.


»Naravno, bilo bi mi drago da smo pobijedili, ali igrali smo čvrsto, borili se i nadmetali«, izjavio je Booker nakon debija u dresu Sixersa.


Ista konstatacija vrijedi i za gostovanje Orlanda u Atlanti, a i konačan ishod je bio identičan. Orlando je poražen 110-117, ali Nikola Vučević će imati zbog čega pamtiti ovu večer. Sa 31 košem, 13 skokova i 10 asistencija ostvario je svoj prvi ‘triple-double’ u karijeri te postao prvi centar Orlanda koji je to uspio, a da je imao dvoznamenkasti broj asistencija.


Prije njega su ‘triple-double’ učinke u dresu Orlanda imali Shaquille O’Neal i Dwight Howard, ali obojica su ih ostvarivali uz dvoznamenkast broj blokiranih šuteva.


Gostovanje u Atlanti pamtit će i hrvatski reprezentativac Mario Hezonja. Trener Frank Vogel po prv put ove sezone uvrstio je 22-godišnjeg Dubrovčanina u početku petorku, iznenađujuće na poziciji visokog krila. Hezonja je igrao 31 minutu te u tom razdoblju postigao sedam koševa uz šest skokova, dvije asistencije te po jednu osvojenu loptu i blokadu.


Orlando je nakon Vučevićevog koša na 1:12 minute do kraja poveo 110-108, ali je u preostalom vremenu domaća momčad napravila 9-0, ponajviše zahvaljujući Kentu Bazemoreu koji je u završnici ukrao dvije lopte i dvaput zakucao. Bazemore je završio dvoboj sa 19 koševa, a najbolji strijelac Atlante bio je Ersan Ilyasova sa 26 koševa i bez promašaja iz igre (9/9 ukupno, 5/5 za tricu).


Nekoliko je sinoćnjih utakmica odlučeno u posljednjim trenucima, a najuzbudljivije bilo je u Memphisu, gdje je Oklahoma City stigao do pobjede 102-101 u produžetku. No, domaća momčad imala je mogućnost za pobjedu i na kraju osnovnog dijela i na kraju produžetka. Tyreke Evans je pogodio samo jedno od dva slobodna bacanja na kraju osnovnog dijela utakmice pri vodstvu OKC-a 92-91, što je bilo dovoljno za produžetak. Na devet sekundi prije kraja produžetka Memphis je vodio 101-100, a JaMychal Green je imao slobodna bacanja i oba promašio.


Russell Westbrook je na drugoj strani pogodio oba i tako donio pobjedu Thunderu uz još jedan ‘triple-double’ učinak od 20 koševa, 14 asistencija i 11 skokova. Po 21 koš postigli su Carmelo Anthony i Steven Adams, a 20 je ubacio Alex Abrines za pobjednike. Tyreke Evans je sa 29 koševa i 13 skokova bio najbolji kod Memphisa.


Lou Williams je sekundu prije kraja osnovnog dijela pogodio tricu za domaću pobjedu LA Clippersa 113-112 nad Washingtonom. Bio je to 35. koš Williamsa koji je bio najbolji strijelac Clippersa, a podijelio je i osam asistencija. Povratnik Danilo Gallinari ubacio je 25 poena za pobjednike. Otto Porter je sa 27 koševa i 11 skokova bio najbolji igrač Wizardsa.


Chicago je do pete pobjede u sezoni stigao na domaćem parketu svladavši New York sa 104-102. Kris Dunn je na 102-102 i tri sekunde prije kraja realizirao oba slobodna bacanja, a Kristaps Porzingis je na drugoj strani promašio tricu za pobjedu Knicksa i ostao na 23 koša. Nikola Mirotić je sa 19 koševa predvodio šestoricu strijelaca Bullsa sa dvoznamenkastim učinkom. Dunn je ubacio 17, a Lauri Markkanen i David Nwaba po 15 poena.


Košarkaši Houstona su nastavili pobjednički niz i stigli do devetog uzastopnog trijumfa slavljem 124-117 na gostovanju u Portlandu. Za 20. pobjedu u sezoni najuspješnije NBA momčadi najzaslužniji je ponovno bio James Harden koji je ubacio 48 poena uz osam skokova i tri asistencije. Chris Paul je dodao 26 koševa i sedam asistencija za pobjednike. Najbolji u Portlandu bio je Damian Lillard sa 35 koševa i šest asistencija.