Izgubili 12 utakmica

Nemoguća misija? “Kvarner 2010” hvata posljednji vlak ostanka u A-1 ligi

Zlatko Horvat

Marijan Mance / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Marijan Mance / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva



RIJEKA Košarkaši »Kvarnera 2010« kreću u – nemoguću misiju 4. Momčad s dna ljestvice A-1 lige hvata posljednji vlak ostanka nakon što su u dosadašnja 22 kola dobili dvije, a izgubili posljednjih 12 utakmica. Na dnu ljestvice »Gorica« ima omjer 5-17, »Hermes Analitica« 4-18, »Riječani« 2-20.


Riječanima za ostanak trebaju najmanje tri, a možda i sve  pobjede u posljednja četiri kola, iako niti sve četiri ne garantiraju – ništa. Sve je dodatno zakomplicirala pobjeda »Gorice« nad Osječanima protekle nedjelje, ali Riječani ionako nemaju puno izbora.


Danas jednostavno moraju pobijediti »Hermes Analiticu« (dvorana Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, 18 sati), kao i »Goricu« dva tjedna kasnije u Velikoj Gorici. S najmanje pet poena razlike s obzirom na domaći poraz od četiri razlike. Sastavu Marijana Mancea nužna je najmanje još jedna pobjeda u preostala dva domaća susreta, protiv »Osječana« i »Škrljeva«, pod uvjetom da »Gorica« više ne ostvari niti jednu pobjedu (Zadar i Kvarner 2010 doma, Škrljevo i Zagreb vani).




Ono što »Kvarneru 2010« dodatno komplicira današnje gostovanje je činjenica da i »Hermes Analitica« igra za spas. Dosta toga ovisi i o večerašnjem susretu »Alkara« (6-16) sa »Zabokom«. Sinjani  imaju 2-0 s Riječanima i u bilo kakvom krugu guraju »Kvarner 2010« u provaliju.


– Svjesni smo situacije, ali nismo odustali. Idemo po pobjedu – kaže Marko Šamanić, sportski direktor »Kvarnera 2010«. – Previše smo utakmica ove sezone izgubili u posljednje dvije minute, možda je nedostajalo malo drskosti, ali činjenica da smo se dobro nosili s nekim  momčadima iz gornjega dijela ljestvice daje nam pravo na nadu. Dobro se trenira i nema odustajanja dok god ima šanse.


Riječani bi mogli proći put od nesuđenih sudionika ABA lige do A-2 lige u nepunih godinu dana.


– ABA liga bi značila ključ u bravu. Nama je jedina opcija klub – akademija, stvaranje mladih, jer za drugo novca nema. U sadašnjoj situaciji opstojnost kluba nije upitna – dodaje Šamanić.


»Škrljevo« je pobjedom nad »Hermes Analiticom« protekle subote  praktički osiguralo ostanak. Sastav Damira Rajkovića večeras gostuje u Osijeku kod »Vrijednosnica« (početak u 19 sati).


– Želimo što kvalitetnije odigrati završnicu prvenstva. U Osijek putujemo s ciljem da »Vrijednosnicama« uzvratimo za poraz u Mavrincima – kaže Damir Rajković.