Opet na početku

Marko Šamanić: ‘Platili smo danak u krvi, ali i sačuvali klub’

Zlatko Horvat

Foto: Sergej Derechsler

Foto: Sergej Derechsler

Odustajanje od ABA lige bila je jedna od tri bolne odluke. Druga je bila odustajanje od Alpe-Adria Kupa, treća rezanje već formirane momčadi za sezonu – kaže Šamanić



RIJEKA KK »Kvarner 2010« imao je priliku postati ABA ligaš na početku sezone što je na izmaku, a njen kraj, umjesto u eliti, dočekat će u trećem razredu hrvatske košarke.


I dok HNK »Rijeka« slavi naslov prvaka, košarkaši su okrenuli ljestvicu naglavačke, posljednjim mjestom u A-1 ligi više neće biti članovi natjecanja koje će se ubuduće zvati Premijer liga. Samo godinu dana nakon polufinala doigravanja.


– Na kraju te sezone, poslije osam godina, klub je došao do plafona u natjecateljskom i financijskom smislu – kaže Marko Šamanić, sportski direktor »Kvarnera 2010«. – S obzirom na to da promišljamo budućnost i razmišljamo tri koraka unaprijed, odlučili smo odustati od ABA lige.




Bila je to jedna od tri bolne odluke. Druga je bila odustajanje od Alpe-Adria Kupa, gdje se kao jedan od osnivača možemo vratiti, te rezanje već formirane momčadi za novu sezonu 15. rujna zbog smanjena budžeta. Danak smo platili u krvi, ali sačuvali smo opstojnost kluba.


Da to nismo učinili, danas bismo imali dug od 4-6 milijuna kuna. Međutim, mi smo shvatili da odmah moramo početi transformaciju u akademiju. Uostalom, čak i kada bilo novca, nismo se razbacivali, ali smo sa osmim ili devetim budžetom lige bili četvrti. Zato je danas dug u razini redovnog poslovanja, dužni smo u razini godišnje plaće jednog malo boljeg igrača, ali to ne ugrožava opstojnost.


Zato će umjesto »Cedevite« ili »Cibone« na Zametu gostovati »Vern« i »Rudeš«…


Profesionalna liga


– Kreće Premijer liga, koja će imati tendenciju smanjena na osam ili deset klubova i profesionalce. Za natjecanje će biti potrebno minimalno 2,5 milijuna kuna. Brzo će klubovi stvoriti dug od milijun eura. U tim uvjetima »Kvarner 2010« jedino ima budućnost kao klub koji pruža priliku mladima. Sumnjam da će u Premijer ligi mladi imati pravu šansu i tu vidim našu prigodu. Imali bismo održiv sustav, a dolaze dvije dobre generacije. Moramo naći mjesto za svoje juniore i mlađe kadete, sudionike polufinalnih turnira prvenstva Hrvatske ove sezone.


To je plan.


Riječka je košarka opet na početku, nakon što se odustalo od – borbe za sponzore. Navodno su bili kratki milijun kuna za ABA ligu.


– Ispadanje me pogodilo, ali umjesto slikanja po ložama klubova ABA lige odabrali smo opstojnost kluba. Možda bismo i drugačije odlučili da smo imali punu dvoranu na Zametu ove sezone. Međutim, kada za Kup Kvarnera uoči sezone, na koji dođu »Cedevita«, »Cibona« i »Zadar«, u dva dana prodaš 200 ulaznica, kada na prvenstveni susret s »Cedevitom« dođe 300 gledatelja, sve sugerira da u Rijeci ne postoji interes za košarku. Ako im ovaj »Kvarner 2010« nije po guštu, mogli su biti barem suparnici.


Skupština


Duško Miočić dao je ostavku na mjesto predsjednika u rujnu prošle godine. Od tog trenutka sve važne odluke na plećima su Roberta Škifića i Zlatana Hreljca.


– Ponašamo se racionalno i nismo se predali. Ironija je što smo bili u gornjem domu hrvatske košarke, a jedini nismo imali višemilijunske dugove. I dok mi dižemo ručnu, dugovi drugih se gomilaju…


Između 20. lipnja i 10. srpnja održat će se Skupština kluba, koja će iznjedriti novog predsjednika. Kada je u pitanju trener, Marijan Mance je prvi na listi za razgovor.



Otišli: Mauro Veljačić, Dino Butorac, Mario Pešut, Mladen Vujičević (istek ugovora), Franko Kalpić, Ivan Miličević (raskid ugovora), Josip Barnjak (kraj posudbe) Došli: –


– Zaslužio je to. Dvaput je odbio »Zadar«, nije otišao, ostao je u teškim uvjetima, razdoblju u kojem se dogodio koloplet loših stvari. Dogodio mu se »slučaj Štemberger«, nije bilo plaće, što nagriza svlačionicu. Napravio je puno dobrih stvari u ove tri sezone, ali je i griješio. Međutim, još je mlad. Nama je kontinuietet bitan. Uostalom, u zadnjih pet sezona imali smo samo dva trenera.


No, moramo vratiti konktinuitet rada, to je ključ s obzirom da ćemo imati mladi sastav pojačan s dva, tri iskusnika. Ulazimo u novi četverogodišnji ciklus, na novom smo početku, u kojem Premijer liga nije primarni cilj prve sezone, najprije moramo igrački i financijski stasati. To je život, ponekad se ide prema dolje.


Od polufinala do »fenjera« i ispadanja. To se zove – slobodan pad.