Trener Kvarnera

Marijan Mance: U regiji nema mesta za dva premijerligaša

Zlatko Horvat

SAMO DA NE BUDE NOVIH TRAUMA – Marijan Mance / arhiva NL

SAMO DA NE BUDE NOVIH TRAUMA – Marijan Mance / arhiva NL

U ovom trenutku ne možemo napasti Premijer ligu jer nemamo budžet za kupovanje igrača. Zato treba proširiti bazu i krenuti ispočetka, s piramidom struke, koja će se zatvoriti u dvoranu i raditi – kaže Mance



 Prije 509 dana košarkaši Kvarnera 2010 završili su sezonu 2015./2016. (očekivanim) porazom od Cedevite u drugom susretu polufinala doigravanja, sa saznanjem da su među prve četiri momčadi Hrvatske. Riječani sutra gostovanjem kod Šanac Karlovca kreću s natjecanjem prozvanim Prva liga, iako je to sve samo ne – prva liga. Daleko od ABA lige, prve ili druge, razinu ispod Premijer lige.


– Ovo je veliki test za HKS. Prvi put se igra ovakav format natjecanja, koji je velika nepoznanica, a mi smo u sve to upali nespremni – kaže Marijan Mance, koji je ostao na klupi Kvarnera 2010 bez obzira na sve probleme i – dugove.


Uoči prošle sezone došlo je do dramatičnog urušavanja budžeta riječkog kluba, što je kulminiralo sa 16 poraza u nizu i – ispadanjem. Nema više ni Centra Zamet, Kvarner 2010 se vratio u dvoranu Dinko Lukarić na Kozali, na parkete na dijelu kojih lopta baš ne odskače, na ploče s kojih odavno nije obrisana prašina. Sadašnja momčad? Prosjek manji od 21 godine… Dio igrača stigao je iz druge ekipe, koja je pod imenom »Zamet« igrala A-2 ligu – zapad i bila pri dnu ljestvice. Mancea čeka jako puno posla.





Marija Mance imao je svojedobno ponudu ABA ligaša, ali odlučio je ostati u Kvarneru 2010.


– Bio sam lojalan klubu, mislio sam da ćemo barem, ako već ne napravimo iskorak, prošle sezone održati kvalitetu… – kaže Mance, koji bi, da može vratiti film, danas – pristao.


– Prihvatio bih tu interesantnu ponudu. Moj kolega, koji je otišao u taj klub, radi izvrstan posao, ima dobar budžet i održao se na klupi. Vjerujem da bih i ja napravio dobar posao.


Dotični kolega je Aramis Naglić.



Avantura


– Čekam prvo kolo, zapravo prvih nekoliko utakmica kako bismo vidjeli koliko to vrijedi i što možemo dobiti od ove momčadi. Nemam puno odgovora. Puno je djece, puno mladih.


Riječani su odigrali samo tri pripremne utakmice, što ne čudi budući da se momčad skupljala telefonskim pozivima igrača.


– Svi se boje upustiti se u tu avanturu, a kamo li obvezati se trenirati i putovati na utakmice.


Slika kluba koji već mjesecima prolongira održavanje Skupštine. Na parketu nisu ni ostaci ostataka momčadi koja je igrala polufinale doigravanja i dvaput Final Four Kupa Krešimira Ćosića.


– U momčadi su Mate Vucić i Kučan, koji su doživjeli najsjajnije trenutke Kvarnera 2010. Dok smo bili u tom stadiju, oni su nosili vodu i grijali klupu. Sada su nositelji, kao i prošle sezone, kada im je bilo teško izvući taj teret. Nadam se da će im sada biti malo lakše, ali imat će pomoć suigrača koji nemaju tog iskustva.


Za Marijana Mancea prošla je sezona bila jedna velika trauma. U Prvu ligu potonulo se sa 16 poraza u nizu.


– Svaki sportaš se mora znati nositi s pobjedama, ali i porazima. Iza mene je ljeto u kojem sam se odmorio od košarke, bavio se nekim drugim hobijima, posvetio se studiranju, odbojci na pijesku. Ono što je najvažnije, bio sam okružen dobrim ljudima i ta je trauma izblijedila. To je iza mene. No, bojim se da ne uđem u neku novu traumu…



Marijan Mance igrao je u dresu seniorske reprezentacije Hrvatske, iza koje je rezultatski podbačaj na Eurobasketu.


– Hrvatska je odigrala koliko vrijedi i koliko može. Slovenije je napravila nešto drugo već u organizaciji, jako se Savez potrudio povećati interes samim time što su organizirali EP. Drugi pokazatelj bile su pune Stožice protiv Hrvatske. Ono najbitnije, stvorila se kemija u trokutu Dončić-Dragić-izbornik Kokoškov. Ono što će im donijeti ova titula je proširenje baze. Samo u jednoj Ilirskoj Bistrici, gdje s klicima radi Martin Movak, moj pomoćnik prošle sezone, ima više djece nego u svim riječkim košarkaškim klubovima! Za čestitati. Ako ne znamo kako raditi, trebalo bi otići u Sloveniju i kopirati.



Grad košarke


Puno toga pokazat će susret u Karlovcu, nekad – gradu košarke.


– Znam neke njihove igrače kroz A-2 ligu i utakmice Zameta. No, kako saznanja prenijeti na vlastite igrače? Neki se teško adaptiraju na ozbiljniju razinu košarke. Veći zadatak bit će mi briga o vlastitim igračima. Pitanje je kako će to izgledati kad krene škola, fakulteti, ispiti, bit će problema kako završiti sezonu.


Mance je jedan od onih koji nestrpljivo čeka Skupštinu kluba.


– Nadam se da će se uz prava preuzeti i neke obaveze, da taj dug saniramo, ali ne samo prema meni, već i mojim pomoćnicima, koji više nisu uz mene. Iz znanih razloga. Financije su najveći problem u svim sportskim kolektivima. U ovom trenutku nositelj kvalitete je Škrljevo, gro kvalitete i domaćih igrača je u Mavrincima. Nema mjesta za dva premijerligaša u ovoj regiji. Realno, mi u ovom trenutku ne možemo napasti Premijer ligu jer nemamo budžet za kupovanje igrača. Zato treba proširiti bazu i krenuti ispočetka, s piramidom struke, koja će se zatvoriti u dvoranu i raditi. Povukao sam sve što je bilo u omladinskom pogonu. Vidjet ćemo što ćemo od svega toga dobiti.