Poslastica na startu

Košarkaški Škrljeva večeras dočekuju favoriziranu Cibonu

Zlatko Horvat

Košarkaški i treneri AO Škrljeva/S. DRECHSLER

Košarkaški i treneri AO Škrljeva/S. DRECHSLER

Cibona je favorit, ali igramo kući. Pokušat ćemo iskontrolirati njihovu tranziciju i skok igru – kaže trener Damir Rajković, kojemu nedostaju centar Krstanović i novi Amerikanac Spence. Utakmica počinje u 19 sati



RIJEKA Pet mjeseci i jedan dan poslije poraza u drugom susretu četvrtfinalu doigravanja, u Mavrince opet stiže »Cibona« (početak u 19 sati). »Adria Oil Škrljevo« u novu sezonu Premier lige kreće protiv momčadi protiv koje je sve završilo prošle porazom u majstorici četvrtfinala (77:116) u Draženovu domu.


– »Cibona« je naš najtrofejniji klub, ABA ligaš, koji je pokazao protiv »Crvene zvezde« da ima dobru momčad, kojoj su pridodali i američkog centra Jeffersona. Markota, Rozić, Novačić donose iskustvo, s Ljubičićem na »playu« imaju spektar dobrih igrača za domaće prvenstvo – kaže Damir Rajković, trener »Adria Oil Škrljeva«. – »Cibona« je favorit, ali igramo kući. Pokušat ćemo iskontrolirati njihovu tranziciju i skok igru.


U skok igri domaćih nedostajat će Stipe Krstanović, koji se nije dovoljno oporavio poslije ozljede gležnja u susretu sa »ZTE«-om protekle srijede, dok će Amerikanac Corey Spence susret pogledati s tribine i bit će na raspolaganju za drugo kolo.




»Cibosi« već u ponedjeljak dočekuju »Igokeu« u drugom kolu ABA lige i to je možda šansa za Rajkovićev sastav.


– Tražili su odgodu naše utakmice, ali za HKS naša je liga prioritet. Zato je i naš stav bio odigrati utakmicu s »Cibonom« i otvoriti sezonu u subotu, pred punim tribinama, a ne preko tjedna.


U tih pet mjeseci puno se toga promijenilo u sastavu »Adria Oil Škrljeva«, ne samo dodatak imena sponzora.


Nova momčad


– Momčad je nova i to je velik izazov za sve nas poslije najupješnije sezone u klupskoj povijesti. Izazov je jer je momčad mlada, od starijih igrača ostao je samo Siniša Štemberger. Bez njega, naš prosjek je 22 godine i to je smjer u kojem će klub ići. Kapetan je 19-godišnji Josip Barnjak, koji je postao i stožerni igrač, a on tek treba nadograditi svoju igru. Trebat će vremena da se uhodamo, uvedemo ideje koje sam postavio pred momčad. Prošle sezone imali smo jedan dobar balans između unutarnje i vanjske igre, te mladosti i iskustva.


Dvije startne pobjede u C skupini Alpe Adria Cupa sugeriraju da su se neke stvari brzo posložile.


– Bilo je skepse imamo li taj napadački potencijal, ali te dvije utakmice pokazale su da imamo 80 poena u rukama. Ono na čemu treba raditi je agresivnija obrana, jači pritisak, što nam je nedostajalo u otvaranjima tih utakmica.


Plasman od petog do osmog mjesta je cilj sezone, u kojoj treba odmah pobjeći iz opasne zone.


– »Cedevita«, »Cibona«, »Zadar« i »Split« su vrh naše lige. Za nas bi bilo najvažnije zadržati kontinuitet igara i plasmana, bilo kakav danji iskorak ovisi o financijama.


U Alpe Adria Cupu dvjema su pobjedama otvoreni i vidici drugog kruga, doigravanja ovog natjecanja.


– Imali smo mogućnost nastupa u ABA 2 ligi, dobili smo pozivnicu i za FIBA Cup, ali procjena je bila da nam treba jedna međufaza, da prerano ne uskočimo u jedno intenzivnije natjecanje. I klub je trebao vidjeti koliko što znači u financijskom smislu i koliko je tu odricanja. Alpe Adria Cup je za nas optimalno natjecanje, želja je bila da se dostojno prezentiramo u tih šest utakmica u grupnoj fazi. Ove dvije pobjede su i za nas iznenađenje budući da smo parirali momčadima koje imaju šest sedam puta veći budžet od nas. Pokazalo se da naša igra ima glavu i rep. Pokušat ćemo sada dobiti doma još tu jednu utakmicu, s jednom pobjedom vani ulazimo u drugi krug. Nije nam to primarno, ali ako šansa postoji, treba je iskoristiti.


Amerikanci


Vrijednosti Briana Williamsa se znaju, Rajković se opet može osloniti na američkog graditelja igre, kojem u pomoć stiže i Corey Spence. No, otkriće sezone mogao bi biti Ash Yacoubou, igrač sjajne ruke.


– Brian Williams nam puno znači, a Spencea dovodimo da ne bismo opet biti u situaciji kao u pripremnim utakmicama, kada zbog ozljede nismo molgli računati na Williamsa i tada je naša igra jako patila. Tada ni drugi nisu igrali na svojim pozicijama i gubili bi svoje potencijale koje posjeduju. Prvenstveno tu mislim na Barnjaka i Štembergera na poziciji dva. Kada je u pitanju Ash, mislim da smo tu stvarno pogodili. To je igrač izuzetnog potencijala, koji je godinu dana trenirao s Orlando Magicom. Nije da nema kvalitetu, samo nije imao sreće potpisati ugovor s njima. Prvi put je u Europi, uspjeli smo potpisati ugovor s njim i vjerujem da će njegove igre biti sve bolje i bolje. Izuzetan je šuter, razumije igru, prošao je odlićna sveučilišta, Villanovu i St. Louis i siguran sam da će ostaviti dublji trag.


Poslije tri sezone reket Škrljevčana neće čuvati Jasmin Perković. Stigli su neki novi, mlađi igrači.


– Centarska linija je mlada. Imamo Ušića i Krstanovića sa 25, Krajinu i Šarca s 21, 22, Prša ima 20 godina. To su igrači pred kojima je velkiki rad, ali i prostor za napredak. No, svi oni moraju probiti svoje limite, ispraviti nedostatke, ne smiju se zaustaviti na onome što trenutno znaju.


Dolaskom »Adria Oila« mogu nakratko odahnuti i čelnici »Škrljerva«, mala ekipa košarkaških zaljubljenika ipak ima širi i duži »lancun« koji se može malo više rastegnuti.


– Velik je to korak za klub. Prepoznata je vrijednost kluba i ljudi koji tu rade. Vjerujem da ćemo i mi opravdati svoj dio. Ekipa sada ima jedan mir, priliku za kvalitetan rad i dokazivanje iz utakmice u utakmicu.