Upozoravao na opasnosti

KOŠARKAŠKA LEGENDA Petar Skansi otkrio razloge novog posrtaja Hrvatske na Eurobasketu

Zlatko Horvat

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Naše reprezentativce želim isključiti iz komentara, ne smatram ih odgovornima. Neću govoriti ni o Šariću ni Bogdanoviću, ali kao momčad su odigrali loše. Ovo je kompleksna stvar, nije to stvar samo jedne utakmice – kaže Skansi



RIJEKA Petar Skansi, izbornik koji je Hrvatsku odveo do finala s Dream Teamom na Olimpijskim igrama prije 25 godina u Barceloni, upozoravao je i prije EuroBasketa da ova reprezentacija Hrvatske nije dobro izbalansirana. Kao minuse naglasio je nedostatak centara, da nema one prave kohezije unutar HKS-a. Nije bio optimist i to je javno rekao. Naravno, to nije svima dobro »leglo«.


– Napadali su me zato što sam upozoravao na opasnosti. Došli smo nepripremljeni na Europsko prvenstvo, koje ima taj sistem natjecanja u kojem si u osmini finala ili pukovnik ili pokojnik. Sve prije toga je apsolutno nevažno, nije pokazatelj za tu vrlo tešku utakmicu. Dobar je primjer Španjolska. Mogli su izbjeći Tursku, domaćina, ali netko tko je pobjedničkog mentaliteta, ne razmišlja na taj način. Znali su da je to kora od banane na koju su se mogli poskliznuti – kaže Petar Skansi, 73-godišnjak rođen u Sumartinu, Splićanin s lovranskom adresom. Skansija nimalo ne raduje to što je bio dobar prorok. Naprotiv.

– Ukazao sam na neke stvari, a poslije me svi gledaju kao državnog neprijatelja, a ja to nisam. Jako mi je žao, to je moj sport, ugradio sam život u košarku. A svaka ovakva situacija unazadi sport. Dobro se zna da je popularnost sporta direktno vezana uz rezultate reprezentacije. I regrutiranje djece se u prvom redu odvija zahvaljujući rezultatima reprezentacije i ako mi nastavimo s ovakvim rezultatima, košarka će biti sve manje popularna. Košarka debelo gubi već godinama, gubi dvometraše od rukometa, sada ima i vaterpolista iznad dva metra, a oni bi trebali biti predodređeni za košarku. Loši rezultati reprezentacije faktor su da je regrutacija mladih problem.



Četvrtfinale (danas): Njemačka – Španjolska (17:45), Slovenija – Latvija (20:30), srijeda: Grčka – Rusija (17.45), Italija – Srbija (20.30).Rezultati osmine finala: Latvija – Crna Gora 100:68, Srbija – Mađarska 86:78, Španjolska – Turska 73:56, Hrvatska – Rusija 78:101, Slovenija – Ukrajina 79:55, Njemačka – Francuska 84:81, Finska – Italija 57:70, Litva – Grčka 64:77.


Štosevi za naivne




Budući da post traje 22 godine, a idući EuroBasket je tek za četiri godine s obzirom na promjenu sistema natjecanja i povećanje broja sudionika na 24 reprezentacije, čekanje će potrajati… Hrvatska nije osvojila medalju na europskim prvenstvima od bronce 1995. u Ateni. Ovo je bila šansa…


– Prije svega, Rusi su zasluženo pobijedili. Naše reprezentativce želim isključiti iz komentara, ne smatram ih odgovornima. Neću govoriti ni o Šariću ni Bogdanoviću, ali kao momčad su odigrali loše. Bili su loše pripremljeni, fizički, psihički i motivacijski.


Propuštena je prilika da se iz ove momčadi izvuče 110, a izvuklo se 60 posto, što nije bilo dovoljno za Ruse, koji su skromno ušli u utakmicu. Rusi su znali da mogu izgubiti ako ne budu pravi. Međutim, nisu fenomeni. Rusi su bili nekad puno jača reprezentacija. Tko misli da je Šved genijalac, nije gledao Aleksandra Bjelova…Skansi je dodao još nešto, što se neće iščitati iz statistike utakmice Hrvatske i Rusije u Istanbulu, koji je opet bio koban za hrvatske reprezezentativce.

– Ovo je kompleksna stvar, nije to stvar samo jedne utakmice. O tome nerado govorim, jer se odmah smatram neprijateljem. Mogu samo reći da velika šteta pogreška što u Stručnom savjetu HKS-a ne sjede starci. Svugdje na svijetu bi jedan Željko Jerkov dobro došao, svi bi htjeli takve ljude. Ili Pino Gjergja, nema veze što će uskoro imati 80. rođendan. On svoje godine nosi jako dobro.


Svojedobno u Italiji Cesarea Rubinija nitko nije preskočio za mišljenje. Treba tražiti korijene problema. Mene zanima što rade drugi ako je reprezentacija prepuštena isključivo Aci Petroviću. Ako predsjednik Saveza diže ruke od toga… Svi se vole hvaliti kada ima uspjeha, ali kada se radi o neuspjehu, onda to nije njihov neuspjeh. To su štosevi za naivne… Razlozi su dublji nego što se može vidjeti. Jako me zanima po kojem je vodstvo ovakvo kakvo je, tko je postavio koga i po kojim kriterijima.



Već viđeno. Kada je najvažnije, hrvatska reprezentacija se raspadne. Kombinirano, posljednja dva susreta osmine finala na EP-ima izgubljena su sa 44 poena razlike!


– Jednostavno, energetski se nismo pojavili na utakmici, jer ačin na koji smo odigrali prvih 20 minuta uvjetovao je kompletan rasplet. Napadački smo bili OK, ali defanzivno smo Rusima dozvolili sve, od laganoj ulaza Šveda u utakmicu s dvije trice sa sedam metara, bez opozicije, dodavanja su išla bez problema…


Na takav način ne možeš igrati ovakav profil utakmice. Prvih 20 minuta možemo obilježiti s prvim šutom koji smo primili, te sa zadnjim Mozgova. Otišli smo na poluvrijeme ranjeni u svlačionicu i to se nažalost, osjetilo početkom treće četvrtine, kada smo počeli promašivati bacanja, silovati šut, tog trenutka nam se igra raspala – kaže izbornik Aleksandar Petrović.– – Ne znam jesu li se pojavili aveti prošlosti…


Ali Rusi su prelako zabijali, koristili su sve prednosti koje im je ta energija dala. U svakomu duelu su bili jači, brži, to je pitanje psihološke barijere. A kada otiđeš na minus deset, a energetski si slabiji, onda nema povratka…



Zakon novca


Slaba liga, klubovi koji životare na rubu egzistencije i kojima je najveći dio prihoda dolazi od lokalne samouprave, samo su jedan kamenčić u kolopletu stvari koje ne štimaju kada je hrvatska košarka u pitanju.


– Znam da je zakon novca pobijedio. Mladi odlaze, ali mi imamo primjere iz susjedstva, gdje ima izvanrednih igrača. Luka Dončić je otišao vrlo mlad, s 15 godina, u Real Madrid i to je sreća njegove reprezentacije. Naša liga nije jaka jer gubimo svoje igrače silom novca, odlaze van gdje ih klubovi mogu platiti, mi ih jedva možemo zadovoljiti nekom sitnicom. Ne možemo se s time boriti dok vlada zakon slobode kretanja tržišta, robe i radne snage. Mala smo i siromašna zemlja, ali to ne znači da reprezentacija mora biti slaba. Savezi se trebaju potruditi da dođu igrači koji igraju po stranim klubovoima, da ih se skupi. To je jedan od razloga debakla!


Ante Žižić, Hezonja, Zubac… NBA trio koji je nedostajao, plus Bilan. S njima bi to bila druga priča. Nije se dogodilo. – Ovo je bila neiskorištena prilika da pomladimo reprezentaciju, da igramo s motiviranom ekipom, a mi smo postarali momčad. Na EuroBasket smo poslali pet igrača koji su izgubili vezu i ambiciju igranja u reprezentaciji. Mi smo prije dvije godine imali viceprvake svijeta u juniorskoj konkurenciji. Moje je mišljenje da je to bilo zlato koje je trebalo obraditi, a imali bismo isti rezultat. Pomlađivanje je proces koji je obaveza. Litva je također završila natjecanje, ali otišla kući s juniorima, kojima će to biti dobro iskustvo. Jednom davno košarkaški vizionar Krešimir Ćosić vodio je 18-godišnjeg Tonija Kukoča i 20-godišnjeg Dina Rađu, koji je bio na klupi Hrvatske u Istanbulu, na EP. Godinu dana ranije Ćosiću je 18-godišnji Divac izgubio dobivenu utakmicu protiv Sovjetskog saveza u polufinalu Svjetskog prvenstva. – Ćosić je bio razapet na križ, ali svi ti tada mladi košarkaši postali su najbolji igrači na svijetu…