Završetak sezone

Danas i sutra u Kostreni se igra završnica Kupa Hrvatske u košarci u kolicima

Kristian Sirotich



Danas i sutra Kostrena će biti referentni hrvatski centar košarke u kolicima. U organizaciji Hrvatskog saveza košarke u kolicima i Košarkaškog kluba »Kostrena« u kostrenskoj će se dvorani igrati završni turnir Kupa Hrvatske, devet domaćih ekipa natjecat će se za 11. titulu pobjednika Kupa, trofej kojega su do sada osvajali redom KKI Stela iz Zagreba (2008. i 2009. godine), KKI Zagreb (2010., 2011., 2012. i 2013.), KKI Vodice (2014. i 2015.), KKI Vukovar (2016.) i KKI Zagreb (2017.).


– Organizacije završnice Kupa prihvatili smo se jer Savez svake godine turnir organizira u sredinama u kojima želi razviti ili dodatno popularizirati košarku u kolicima – reći će Siniša Kuharić, trener kostrenskih košarkaša i košarkašica, koji minulih dana živi isključivo za košarku u kolicima. – Povrh toga, mi iz Kostrene željeli smo jednim velikim finalom zaokružiti našu prvu natjecateljsku sezonu.



Raspored


Devet ekipa na završnici podijeljeno je u tri skupine. U prve dvije skupine ekipe su svrstane prema plasmanu u ligi, u trećoj su skupini ekipe koje će se u Kupu natjecati za plasman od sedmog do devetog mjesta. U prvoj skupini su »Zadar«, »Zadar II« i zagrebački »Vukovi«, u drugoj skupini su »Brod«, »Zagreb« i »Varaždin«, a u trećoj skupini »Kostrena«, »Brod II« i »Koprivnica«.Danas, 12: Zadar – Zadar II, Zagreb – Varaždin. 13.30: Koprivnica – Kostrena, Brod – Zagreb. 15: otvaranje turnira. 15.30: Zadar II – Vukovi, Varaždin – Brod. 17: Vukovi – Zadar, Kostrena – Brod II.Nedjelja, 9.30: Koprivnica – Brod II. 11: utakmica za 5. mjesto. 12.30: utakmica za 3. mjesto. 15: finale.


Tjedan aktivnosti




Košarkaši »Zadra« nedavno su osvojili naslov državnih prvaka, košarkaši »Zagreba« brane titulu pobjednika Kupa. Ove dvije ekipe najveći su favoriti natjecanja na kojemu i Kostrenjani imaju svoje ambicije.


– Željeli bismo sezonu zaključiti dvjema pobjedama, igrat ćemo protiv »Koprivnice« i ekipe »Brod II«, »Koprivnicu« smo dva puta pobijedili, od Brođana smo dvaput poraženi. Nadamo se jednoj, ako bude moguće, dvjema pobjedama, ali glavni nam je cilj da se prezentiramo u najboljem mogućem svjetlu. Definitivno su prvi favoriti »Zadar« i »Zagreb«, »Zadar« je u velikom naletu nakon osvajanja titule, »Zagreb« će zaigrati kompletan i pokušati doći do jednog trofeja ove godine – dodat će Kuharić, koji je sa svojim košarkašima i košarkašicama silan trud uložio u organizaciju završnice Kupa i popularizacije košarke u kolicima pa su minuli tjedan bili aktivni na više strana.


Poziv gledateljima


Igrali su pokazne utakmice, družili se s kostrenskim osnovcima, s djecom Kostrene uređivali otvoreno košarkaško igralište pokraj osnovne škole i napravili izložbu posvećenu povijesti košarke u kolicima na ovim prostorima, kojom su pokušali zaboravu otrgnuti ljude koji su sedamdesetih godina prošlog stoljeća nastojali senzibilizirati javnost na sportaše s invaliditetom i sport osoba s invaliditetom, kao i na popularizaciju košarke u kolicima. Veliki finale bit će dvodnevni turnir, danas je na rasporedu razigravanje, nedjelja je rezervirana za utakmice za poredak.


Veliki finale na rasporedu je u nedjelju od 15 sati. Snimka utakmice idućeg će dana biti emitirana na Sportskoj televiziji, čime će Kostrenjani ući u povijest kao prvi organizatori završnice u kojoj je čitava utakmica košarke u kolicima dobila svoje mjesto na televizijskim ekranima.


– Potrudili smo se da organizacija definitivno bude na razini koja dolikuje jednom ovakvom turniru. Enorman je trud koji ovi ljudi ulažu, enormna je njihova ljubav prema sportu i svi koji dolaze definitivno zaslužuju tretman vrhunskog sportaša. Oni, uostalom, i jesu vrhunski sportaši. I zato pozivamo sve ljude da u nedjelju dođu u dvoranu u Kostrenu na finalnu utakmicu i podrže ove nevjerojatne sportaše – zaključit će Kuharić.