Uoči doigravanja

Kapetanica odbojkašica Rijeke Ivana Šćulac: ‘Finale je velika želja’

Kristian Sirotich

POKRETAČKA SNAGA RIJEKE – Ivana Šćulac  / snimio R. BRMALJ

POKRETAČKA SNAGA RIJEKE – Ivana Šćulac / snimio R. BRMALJ

Vjerujem da individualno i ekipno jesmo bolje, ali to, kao što smo vidjeli, ne presudi svaki put – kaže Ivana Šćulac uoči današnje utakmice protiv Olimpika (18 sati)



 Odbojkašice »Rijeke CO« mnogo su toga dobroga napravile u svojoj povratničkoj superligaškoj sezoni. Riječanke su izborile status najugodnijeg iznenađenja prvenstva, do posljednjeg kola regularnog dijela bile u igri za drugo mjesto, nekoliko je djevojaka igrama dodatno na sebe skrenulo pažnju odbojkaške javnosti. I s treće pozicije izborile nastup u doigravanju u kojemu ih danas očekuje djevojke »Olimpika« (Dvorana mladosti, 18 sati).


– Igrali smo s njima jako puno puta i prošle i ove sezone. Uvijek su nabrijane na nas, vole igrati protiv nas, ali i mi protiv njih – započet će Ivana Šćulac, kapetanica Riječanki. – Jednostavno, moramo ih se paziti. Vjerujem da individualno i ekipno jesmo bolje, ali to, kao što smo vidjeli, ne presudi svaki put. Za pobjedu ćemo morati biti na razini, fizičkoj, mentalnoj i igračkoj.


Kruži priča da su odbojkašice »Olimpika« namjerno izgubile za njih potpuno nebitnu utakmicu u Osijeku, a samo kako bi u četvrtfinalu doigravanja zaigrale protiv Riječanki.




– Čula sam za to – govori Ivana. – Tko zna, možda su to špekulacije, a možda je i tako. Ako je tako onda će nam biti poseban užitak danas igrati protiv njih.


Novi izazovi


Djevojke »Rijeke CO« i »Olimpika« u dvije su utakmice ove sezone odigrale deset setova. Pet u Zagrebu, kada su dobile odbojkašice »Olimpika«, pet u Rijeci, kada su slavile Riječanke. I to, dakle, sugerira da će Riječanke morati biti itekako oprezne i koncentrirane.



Četvrtfinale odbojkašice: Mladost – Brda (19.30), Marina Kaštela – Enna Vukovar (17), Rijeka CO – Olimpik (18), Kaštela Cemex – Poreč (19.30).


Četvrtfinale odbojkaši: Mladost (Z) – Rovinj (17), Mursa – Sisak (18), Mladost RK – Split (sutra, 19.30), Rijeka – Centrometal 3:0.



– Imam osjećaj da se mi protiv tih nekih ekipa malo previše opustimo i damo im previše prostora za igru – priznaje Ivana. – Dopuštamo si neke greške što si možda ne bismo dopustile protiv Mladosti ili Marine Kaštela. Ako to uspijemo anulirati mislim da neće biti problema. Ovo je sada ozbiljnija situacija nego u prvenstvu, nebitno je jesi li osvojio dva ili tri boda, igra se na ispadanje. Ili pobjediš ili izgubiš. I ako pobijediš ideš dalje, mislim da smo zbog toga još sve više motivirane.


Riječanke su napravile sjajan posao ove sezone, što je nepobitna činjenica koje su svjesni svi u klubu. No, ulazak u doigravanje nosi neke nove izazove, možda i priliku za novi iskorak pa se, nakon sjajne sezone, plasman u polufinale na neki način nameće kao imperativ.


– Kada je sezona u pitanju zaista sam zadovoljna. Ušle smo u Superligu, uspjele dogurati do trećeg mjesta. Napravile smo veliki uspjeh i moram čestitati i curama i treneru. Osim toga, imale smo i priliku biti druge, što je opet nešto što smo same izborile i što nismo očekivale jer kada je započela mini liga razmišljale smo o tome da ne padnemo na četvrto mjesto. Međutim, odigrale smo nekoliko dobrih utakmica i rezultatski se posložilo. Naravno da nitko od nas sada ne bi želio da na ovome i ostanemo, na neki bi nam način ostao gorak okus u ustima. Pokazale smo da vrijedimo, da možemo, da su cure napredovale, da smo svi napredovali kao ekipa. I zbog toga vjerujem da ćemo igrati u finalu. To su moje želje i moje nade i mislim da nisu nerealne.


Novo iskustvo


Ivana Šćulac bila je daleko najdominantnija odbojkašica »Rijeke CO« minulih sezona, pokretačka snaga ekipe, o njezinom su učinku ovisili ishodi mnogih utakmica. Od Ivane se i sada najviše očekuje, ona je ta koja donosi sigurnost, ona je ta na koju se suparničke igračice najviše fokusiraju.


– Ovo su sada sve jako kvalitetne ekipe i nitko tu nije blesav. Drago mi je kada se suparnice usredotoče na mene jer onda druge cure imaju priliku pokazati koliko mogu i koliko vrijede. A tu su nam sve bolji srednjaci Astrid Popić i Lea Boban, Ana Mioč na dijagonali, Natalija Tomić je imala veliku ulogu. Kada tako igramo više možemo iznenaditi. Kada se na mene fokusiraju nastojim pridonijeti u drugim stvarima, na prijemu, na servisu, u bloku. A i to je također važno. Osim toga, zaista igramo dobro i u obrani. Barbara Fabulić nam je veliki plus, silno je požrtvovna, Ana nam je stabilizator u obrani i prijemu, blokeri sve bolje odrađuju svoj posao… Imamo jedno novo iskustvo i kvalitetu – dodat će Ivana Šćulac, koja najvećim favoritkinjama za osvajanje titule vidi odbojkašice »Mladosti«. A uz njih bi mogla stajati:


– »Rijeka«. Ponavljam, vjerujem da ćemo igrati u finalu. I mislim da bismo imale što za pokazati – zaključit će Ivana.